fot. Cupcake Factory

Pączki wrocławskie pojawiły się kilka lat temu we wrocławskich cukierniach. To powrót do przedwojennej, karnawałowej tradycji, kiedy to te nadziewane konfiturą śliwkowo-cynamonową pączki można było kupić w każdej cukierni. Specjalnie dla naszych czytelników na tłusty czwartek, zdobyliśmy dla Was przepis od Cupcake Factory na pyszne pączki po wrocławsku. 

,,Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie wymaga długiego wyrabiania i na pewno każdemu wyjdzie. Wprawdzie nie na wszystkich pączkach wyszła mi „obwódka”, ale zwalam to na dość niską temperaturę tego dnia w mieszkaniu. Za to w smaku pączki wrocławskie są obłędne. Samo ciasto – puszyste jak chmurka. Do tego cynamonowo-śliwkowe nadzienie – zaskakująco dobrze pasuje do pączków. No i odrobina wanilii na lukrze. Pączki polecam nie tylko wrocławianom ;)” – mówi Żaneta z Cupcake Factory.

Składniki na ok. 15 pączków wrocławskich:

-270 g mąki pszennej luksusowej
-125 ml letniego mleka
-40 g świeżych drożdży
-45 g cukru
-6 żółtek
-100 g masła
-1 łyżka wódki
(składniki powinny być w temp. pokojowej)

Nadzienie:

-1 ½ łyżeczki cynamonu
-300 g dżemu śliwkowego

Lukier:

-1 szklanka cukru
-½ szklanki wody
-1 laska wanilii

fot. Cupcake Factory
fot. Cupcake Factory

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

2. W międzyczasie roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem.

3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

4. Dżem śliwkowy łączymy z cynamonem.

5. Ciasto nabieramy za pomocą łyżki (każda porcja po 40-50 g) i w zależności od tego, czy chcemy nadziewać przed czy po smażeniu:
– formujemy okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki i układamy je na omączonym blacie (a nadziewać będziemy je po usmażeniu).
– lub w omączonych dłoniach formujemy płaski placek, nakładamy na środek trochę nadzienia i łączymy brzegi. Formujemy kulkę i kładziemy na posypanym mąką blacie.

6. Pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aby podwoiły objętość. Następnie smażymy w temperaturze 175-180ºC z obu stron.

7. Jeśli nie nadziewaliśmy pączków przed smażeniem, robimy to teraz za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki.

8. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem: wodę z cukrem gotujemy przez ok. 10 minut, aż zrobi się ciągnąca. Studzimy, dodajemy nasiona z laski wanilii i ucieramy do białości. Jeśli będzie za gęsty, rozcieńczamy ciepłą wodą. Można też posypać pączki cukrem pudrem.

Smacznego!

Inne przepisy znajdziecie na: www.cupcakefactory.pl

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułIlustrowane wycinanki od Zupagrafika – zbuduj swoje własne brutalistyczne budynki.
Następny artykułRuszyła sprzedaż biletów na The World Games 2017!
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.