Ponad dwa tygodnie temu rozpoczęła się sprzedaż rezerwacji na tegoroczną jesienną edycję Wrocław Restaurant Week (21-30.X). W części restauracji już nie ma miejsc. Jeśli chcecie skosztować specjalnych trzydaniowych zestawów w festiwalowej cenie 39PLN, to warto się pospieszyć.
UWAGA KONKURS!
Redakcja Kocham Wrocław ma dla Was podwójną wejściówkę na to wyjątkowe kulinarne wydarzenie. W komentarzu na facebooku: tutaj wklejcie zdjęcie przygotowanego przez Was posiłku – śniadania, obiadu, kolacji lub deseru. Dodajcie do tego ciekawy opis.
Spośród wszystkich komentarzy, wybierzemy najciekawszy, który nagrodzimy zaproszeniem na Restaurant Week we Wrocławiu!
Wyniki ogłosimy jutro po godz. 21:00!
Czym jest Restaurant Week
Restaurant Week to Festiwal najlepszych restauracji. Jego jesienna edycja odbywa się w dniach 21-30.X pod hasłem „Towarzyskość to zdrowie“. Jest to okazja do wypróbowania w gronie przyjaciół wspaniałych trzydaniowych zestawów (przystawka, danie główne, deser) przygotowanych przez wybrane Restauracje w Polsce w promocyjnej cenie 39 zł..
Jak rezerwować stoliki we Wrocławiu?
Po wejściu na www.restaurantweek.pl należy wybrać miasto oraz restaurację z interesującym Was menu, a następnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Potem należy jedynie pojawić się w określonym czasie w Restauracji. Tegoroczna – czwarta już – edycja Festiwalu cieszy się wśród wrocławian ogromną popularnością. Goście rezerwują stoliki w aż 32 restauracjach, w których Szefowie kuchni starają się zaskoczyć odwiedzających swoją kreatywnością i kunsztem kulinarnym. Wśród menu festiwalowych znajdziecie kuchnię hinduską, tajemniczą „maczankę” a nawet strusia czy żabie udka! Aż 14 restauracji przygotowało opcję wegetariańską. Nie zabraknie tez bardziej tradycyjnych propozycji. Stoliki rozchodzą się jak świeże bułeczki, więc jeśli ktoś planuje wyjście do restauracji w ramach Restaurant Week to najwyższy czas zrobić rezerwację.
Co poza jedzeniem dzieje się podczas Festiwalu?
Poza doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach Festiwal oferuje szereg wydarzeń towarzyszących. Wśród nich ciekawe warsztaty kulinarne, degustacje, kolacje przy żywej muzyce, spotkania i dyskusje oraz koncerty. Wydarzenia te są darmowe albo w promocyjnych cenach. Pełną listę wydarzeń towarzyszących można znaleźć tutaj: https://restaurantweek.pl/wydarzenia/wroclaw/
LISTA WYDARZEŃ TOWARZYSZĄCYCH
SPOTKANIA
- DO PODZIAŁU // WYSTAWA FOTOGRAFICZNA DOLNOŚLĄSKIEGO MAGAZYNU KULINARNEGO KOCIOŁ
WERNISAŻ: Mama Manousch / 23 października / 18:00
„Do podziału” to wystawa fotograficzna przygotowana przez blogerów z dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ. Dlaczego do podziału? Bo nie tylko uwielbiamy gotować, ale i wspólnie konsumować. Zapraszamy więc do wspólnej uczty i dzielimy się zdjęciami potraw, które nasycą wzrok!
Wystawa będzie miała miejsce w restauracji Mama Manoush. Serdecznie zapraszamy na wernisaż, który odbędzie się 23 października o godzinie 18.00
Cena: wstęp wolny
- CZY(M) JEST WROCŁAWSKA KUCHNIA?
Art Hotel / 27 października / 18.00
Restaurant Week, tuWroclaw.com i Biuro Promocji Miasta zapraszają na debatę na temat wrocławskich tradycji kulinarnych z udziałem szefów kuchni, blogerów kulinarnych oraz mieszkańców. Jednym z pretekstów do spotkania jest wydana z okazji Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 książka „Wrocławska Książka Kucharska” zawierająca przepisy nadesłane przez wrocławian.
Czy istnieje coś takiego jak typowa wrocławska kuchnia? Jakie ma korzenie, z czego się wywodzi i co odcisnęło na niej swoje piętno? Między innymi na takie właśnie pytania poznamy odpowiedzi w czwartek 27 października podczas panelu dyskusyjnego.
W dyskusji wezmą udział między innymi zwyciężczyni popularnego programu MasterChef- Beata Śniechowska, Tomasz Hartman z FoodThink Tank, Grzegorz Pomietło szef kuchni Art Hotel, Zbigniew Koźlik szef kuchni Hotelu Plaza, Barbara Jakimowicz-Klein – autorka wielu książek kucharskich oraz Piotr Gładczak autor największego bloga kulinarnego we Wrocławiu. Całe spotkanie poprowadzi Damian Filipowski, redaktor naczelny portalu tuWroclaw.com.
Dzięki takiemu gronu prelegentów będziemy mogli porozmawiać i przeanalizować wrocławską kuchnię zarówno z punktu widzenia szefów kuchni, jak i wrocławskiego smakosza.
Panel dyskusyjny: Czy(m) jest wrocławska kuchnia?
Kiedy: Czwartek 27 października godzina 18:00
Gdzie: Art Hotel, ul. Kiełbaśnicza 20
Cena: wstęp wolny/ rejestracja
- RESTAURATORZY + BLOGERZY = <3
BARBARA / 24.10 / 18.00
Restaurant Week i WroBlog zapraszają na warsztat dyskusyjny, w którym wezmą udział blogerzy kulinarni oraz właściciele restauracji.
Celem warsztatu będzie przeprowadzenie dialogu pomiędzy blogerami i restauratorami. Chcemy dowiedzieć się na czym zależy każdej stronie przy przeprowadzaniu współpracy i co każda z nich może zrobić by przyszłe działania odniosły sukces. W ramach dyskusji skupimy się głównie na współpracy z blogerami, ale poruszymy także szerzej tematy związane z obecnością restauracji w social media.
Cena: wstęp wolny/ rejestracja
WARSZTATY/DEGUSTACJE
- ZRÓBMY UCZTĘ – WARSZTATY KULINARNE I SPOTKANIE Z SOMMELIEREM
22.10 / 10.00-14.00
Malarska 25 / prowadzenie Arkadiusz Dziakowski
W dniu 22 października 2016 r., zapraszamy do Restauracji Malarska 25 na Warsztaty Kulinarne połączone z degustacją wina i warsztatami somelierskimi. Warsztaty będą odbywać się w dwóch grupach po 7 osób.
Wraz z naszym szefem kuchni – Arkadiuszem Dziakowskim – będziecie przygotowywać cztery potrawy:
– Ravioli „złota łza” z płynnym żółtkiem i ricottą
– Zupę z kiszonych pomidorów
– Pierś z kaczki w sosie porto z miodownikiem i sałatką z mikro liści i vinegretem malinowym
– Pieczone śliwki z sosem cytrynowym i kruszonką orzechową.
Szef Arkadiusz zapozna Was z różnymi sposobami przygotowywania kaczki, wytwarzania własnego makaronu, a także z procesem kiszenia warzyw i owoców (m.in. pomidorów, kalafiora, marchwi, rzodkiewki, czereśni, truskawek, pomarańczy itp.).
Ponadto profesjonalny sommelier opowie o tym jak dobierać wina do różnych dań, w jaki sposób je serwować i w jakiej temperaturze podawać. Będziecie mogli zapoznać się z różnymi gatunkami wina, oraz spróbować trzech win dobranych specjalnie do posiłków przygotowanych przez Was w ramach warsztatów kulinarnych.
CENA warsztatów to: 160 zł / os. Ilość miejsc – 14.
- WARSZTATY DLA DZIECI Z ROBIENIA PIZZY
Malarska 25 / 23.10.2016 / 10.00
Dnia 23 października 2016 r. w godzinach od 10 do 12, zapraszamy na organizowane przez Malarską 25 warsztaty z robienia pizzy, dla dzieci od 6 do 12 lat.
W ramach warsztatów, nasi młodzi Goście dowiedzą się w jaki sposób wyrabia się prawdziwe włoskie ciasto na pizzę, skomponują własną pizzę z oryginalnych włoskich produktów, a następnie będą mogły zobaczyć w jaki sposób wypieka się pizzę w piecu opalanym drewnem. Na sam koniec wszystkie dzieci wraz z opiekunami będą mogły zjeść zrobioną przez siebie pizzę.
Dla opiekunów przygotujemy kawę i herbatę 🙂
CENA: 40PLN/dziecko
- WARSZTATY RZEMIEŚLNICZE: STEK / PRECEL SŁODOWY
CONCEPT 100 MOSTÓW / 24.10.2016 / 19.30
Podczas trwania warsztatów uczestniczy przygotują produkty, które staną się bazą kolacji.
Program:
Grupa rozdziela się na dwie stacje : mięsną i z pieczywem; po zakończeniu każdej nastąpi zamiana.
Część poświęconą pieczywu prowadzi piekarz.
Część poświęconą wołowinie i przygotowaniu steków prowadzi kucharz.
Po zakończonych warsztatach przygotujemy kolację; w międzyczasie na stole rozłożone i gotowe do użytku będą słoiki z naszymi przetworami, sery, wędliny oraz pieczywo.
CENA: 150 PLN
- WARSZTATY GOTOWANIA. ŻYZNA DZIELI SIĘ NAJLEPSZYMI PRZEPISAMI!
BURDA FOOD CENTRE / 29.10.2016 g. 11.00 /
Restaurant Week i Żyzna zapraszają na wyjątkowe wegańskie warsztaty kulinarne z Żyzną.
Ugotujcie z nami coś pysznego! Ze wszystkich dań serwowanych w żyznej wybrałyśmy te, które przetestowaliście i które z wynikiem celującym zdały egzamin ze smaku. Stanowią idealny comfort food początku jesieni. Będzie to jedzenie, które świetnie smakuje, daje sytość i wprawia w pozytywny nastrój.
Menu warsztatów:
-kremowa zupa z grillowanych bakłażanów z tahiną, granatem i krakersem gryczano-migdałowym
-dyniowe gnocchi w pietruszkowym pesto, sos romesco z pieczonych papryk, tofu al’a feta, rukola, pomidorki koktajlowe
-tiramisu na bazie serka z nerkowców
Zgłoszenia na warsztaty przesyłajcie na adres: roslinnie@gmail.com
Godziny: 11:00-15:00
Ilość miejsc: 12
Koszt warsztatów: 200 zł
- FIT NA JESIEŃ – WARSZTATY Z FOOD2.PL
BURDA FOOD CENTRE/ 26.10/ 18:00
Restaurant Week, Burda Food Center i food2.pl zapraszają na warsztaty gotowania jesiennych smakołyków.
Jesień już w pełni! Nie bójmy się jednak otworzyć jej drzwi i zaprosić do naszej kuchni. Bo wraz z nią pojawiają się pękate dynie oraz słodkie śliwki, wokół których prowadzący Łukasz Majchrowski zbudował warsztatowe menu. To prawdziwa kuchnia dla duszy i ciała. Dania, które przygotujemy rozgrzeją Was od środka, nakarmią zmysły i rozpieszczą swoją prostotą. Cztery niezwykłe posiłki, które przygotujemy są pełne zdrowia, a ponadto nie zawierają nabiału, cukru, ani glutenu. Zostały stworzone z myślą o ludziach, którzy dbają nie tylko o swojego ducha, ale także i ciało.
Zaplanowane na to spotkanie arcysmacze MENU przedstawia się następująco:
– Zupa krem z dyni na mleku kokosowym (przystawka 1)
– Sałatka na ciepło z ziemniaków, jarmużu, dyni, chorizo, figami i prażonymi migdałami (przystawka 2)
– Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym na purée z batatów (danie główne)
– Pudding z tapioki z musem dyniowym (deser)
CENA: 169 PLN
- DEGUSTACJA WIN PORTUGALSKICH
TASZKA / 24.10.2016 / 18.00
Jeśli kochasz wino – nie może Cię tutaj zabraknąć. Zapraszamy na degustację portugalskich win w pięknych wnętrzach nowo otwartej portugalskiej restauracji – TASZKA. Kalina i Jorge – twórcy tego miejsca, którzy przyjechali do Wrocławia z Portugalii, tworzą niesamowity klimat, który pozwala na chwilę przenieść się na południe Europy, nawet deszczową jesienią.
Ilość miejsc – 10 osób
CENA: 60 PLN/
- KOLACJA TOWARZYSKA W ZAMKU TOPACZ
Zamek Topacz / 25.10 / 19.00
Podczas tego wyjątkowego wieczoru Szef Kuchni Rafał Borys przygotuje dla swoich gości specjalnie menu degustacyjne, zainspirowane polską jesienią. Aby zachęcić uczestników do integracji, zostaną oni posadzeni przy ladzie w otwartej kuchni, gdzie będą mogli na żywo obserwować jak Szef Kuchni przygotowuje dla nich potrawy, zadawać mu kulinarne pytania, a także rozmawiać o czym tylko zechcą. Aby kolacja była jeszcze bardziej wyjątkowa, do dyspozycji gości będzie barman, który do każdej potrawy przygotuje specjalnie dopasowany koktajl.
Jakie potrawy czekają na gości w ten wyjątkowy wieczór w Zamku Topacz?
- Tatar z jelenia z chrzanem/ czarny sezam/ chili
- Consome z borowików
- Jesiotr/ seler/ pietruszka/kawa podany z selerem, pietruszką i kawą
- Comber jagnięcy/ borowiki/ topinambur/ brukselka/ marchewka
- Jabłko/sernik
CENA: 119 PLN!
Ilość miejsc: 6
KONCERTY
- SOFAR SOUNDS
Miejsce i zespoły –niespodzianka! / 21.10 / 19.00
Sofar Sounds to międzynarodowy projekt obejmujący dziesiątki miast na całym świecie, w tym Londyn, Helsinki, Paryż i Nowy Jork. W edycji wrocławskiej, co miesiąc, w jednym z kameralnych, sekretnych miejsc Wrocławia, odbywają się koncerty młodych zespołów reprezentujących najróżniejsze gatunki muzyczne.
Dla artystów to szansa na wypromowanie się. A dla słuchaczy… na przygodę. Kiedy przez stronę Sofar Sounds zapisują się na bezpłatne wydarzenie, nie wiedzą jeszcze kto i gdzie będzie grał. Ich głowy pozostają otwarte na muzyczne doświadczenie niemal do ostatniej chwili – być może usłyszą coś, czego wcześniej nie znali. Na żywo. W czyimś salonie.
Koncerty są organizowane nie tylko w kawiarniach, czy instytucjach kultury, ale też na dachach, w sklepach, teatrach czy prywatnych kuchniach albo salonach. Kameralne wnętrza sprzyjają skupieniu na muzyce. Nasi słuchacze, chociaż przez ten jeden wieczór, mogą poczuć się wolni od przymusu sięgania co chwilę do kieszeni z telefonem. W przerwach mogą porozmawiać z innymi uczestnikami, a po koncercie – z samymi artystami.
Każdy z eventów to trzy krótkie koncerty z przerwami na rozmowę z artystami oraz innymi uczestnikami. Zapraszamy do udziały wszystkich chętnych bez względu na wiek czy gusta muzyczne!
- KOLACJA PRZY MUZYCE NA ŻYWO: RENATA ZAGÓRSKA QUARTET & RESTAURANT WEEK
Vertigo / 28.10 / 20.00
Wyjątkowa okazja w trakcie której nasi Goście będą mogli spróbować przysmaków przygotowanych specjalnie na Restaurant Week słuchając standardów jazzowych wykonywane niegdyś przez m.in. Billie Holiday, Ellę Fitzgerald, Ninę Simone, Dianę Krall, Julie London w wykonaniu Renata Zagórska Quartet.
Skład zespołu:
Renata Zagórska – wokal,
Dominik Mąkosa – piano,
Bartek Chojnacki – double bass,
Wojciech Buliński – drums.
- JOÃO DE SOUSA LIVE AT TASZKA
Taszka / 30.10 / 21.00
Koncert mieszkającego już od lat we Wrocławiu João de Sousa zabierze nas w rejony muzyczne Portugalii. Muzyk w klimatycznych wnętrzach Taszki zaprezentuje swój nowy album “Luta” inspirowany fado, muzyką portugalską i polską oraz jazzem. Zapraszamy!
Wstęp: wolny