Święto Sera i Wina to impreza promująca sery, wina i produkty regionalne, a także ich wpływ na szeroko rozumiane aspekty zdrowotne i znaczenie ekonomiczne dla regionu.
Po raz szósty w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym Pałac Wrocław Pawłowice odbędzie się kiermasz najlepszych regionalnych produktów, pokazy i warsztaty kulinarne, degustacje i nauka oceniania serów i win.
Gościem specjalnym wydarzenia będzie Katarzyna Bosacka – dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka publikacji na temat zdrowia, urody, nauki, medycyny i wychowania dzieci. Z wykształcenia polonistka, autorka książek i programów telewizyjnych, m.in. „Wiem co kupuję! Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy”, „Wiem co jem” czy „Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej”.
W programie m.in.:
- Pojedynek młodych kucharzy – studentów kierunku technologia i organizacja gastronomii na najlepsze dania wykorzystujące sery i wino (film)
- kiermasz produktów regionalnych
- konkursy na najlepszy ser i wino
- degustacja i nauka oceniania sera i wina
- warsztaty kulinarne i zabawy dla dzieci
- symulator dojenia krowy
- food trucki
VI Święto sera i wina
22 września 2019 r.
Start o godz. 10:00
Centrum Edukacyjno-Rozwojowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Pałac Wrocław Pawłowice
ul. Pawłowicka 87/89
Organizator: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Więcej informacji: www.upwr.edu.pl/seriwino