W ubiegłym roku mieszkańcy Wrocławia chętnie włączali się do walki z marnowaniem jedzenia dzięki współpracy najemców Wroclavii z aplikacją Too Good To Go. Ponad 6 tysięcy razy klienci centrum uratowali nadwyżki jedzenia z wybranych restauracji, kawiarni i sklepów działających we Wroclavii.

Każdy uratowany posiłek to 2,5 kg CO2e, które nie dostało się do atmosfery na marne.

Too Good To Go to wywodząca się z Danii aplikacja, dzięki której niesprzedana danego dnia żywność, zamiast lądować w koszu, staje się posiłkiem-niespodzianką. Dzięki aplikacji Too Good To Go użytkownicy mają szansę uratować przed wyrzuceniem pełnowartościowe produkty czy posiłki, kupując je w bardzo atrakcyjnych cenach.

W 2021 roku, najemcy Wroclavii za pomocą aplikacji Too Good To Go ocalili 6 334 posiłki, Westfield Arkadia 10 122, Galerii Mokotów 7 056 posiłków, a Galerii Wileńskiej 6 245, co daje łącznie imponującą liczbę prawie 30 tys. dań. Stanowi to ekwiwalent ok. 74,4 tys. CO2e.

fot. Too Good To Go

Działania wspierające zrównoważony rozwój są dla nas bardzo ważne. Dlatego też postanowiliśmy wejść we współpracę z Too Good To Go i wspólnie starać się uratować jak najwięcej przygotowanych posiłków. Chcemy zwracać naszym klientom uwagę na problem marnowania jedzenia i w miarę możliwości przyczynić się do jego redukcji — mówi Grzegorz Grajkowski, Director of Operations Unibail-Rodamco-Westfield w Polsce. — We Wroclavii aż 14 najemców dołączyło do programu, w Westfield Arkadia 12, w Galerii Mokotów 10, a w Galerii Wileńskiej 6! Zachęcamy pozostałych do zaangażowania się w te działania. Liczę, że w tym roku uda nam się ocalić jeszcze więcej paczek-niespodzianek z jedzeniem — dodaje.

Aplikacja Too Good To Go pozwala ratować jedzenie przed zmarnowaniem z takich miejsc jak restauracje, kawiarnie, piekarnie czy supermarkety. Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się: Starbucks, Costa Coffee , Etno Cafe, Carrefour Market, North Fish, U Hindusa, Makarun, Green Caffe Nero, Salad Story, A. Blikle, Grycan, Flying Tiger, Pasibus oraz Wrap Me!.

fot. Too Good To Go

Too Good To Go dba o kształtowanie postaw mających przeciwdziałać marnotrawstwu jedzenia oraz wspiera działania Banków Żywności. Za pomocą aplikacji do tej pory udało się uratować w Polsce ponad 2 miliony paczek, z czego prawe 30 tysięcy w lokalach znajdujących się w centrach URW – tylko w 2021 roku.

Blisko 30 tysięcy wspólnie uratowanych posiłków i zaoszczędzonych 74,4 tys. CO2e to imponujący wynik! To również dowód na to, że nawet najmniejsze działania każdego z nas znaczą wiele dla środowiska. Jak na tym zyskuje? Każdą uratowana paczka-niespodzianka przyczynia się do mniejszej liczby zmarnowanych emisji CO2, a także przybliża nas do celu wyznaczonego przez ONZ. Ogromnie cieszę się, że naszym Partnerom idea walki z marnowaniem żywności jest tak bliska, a tym samym czekamy na kolejnych, by kontynuować naszą rewolucję w jeszcze większym gronie – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

fot. Too Good To Go

Dbałość o środowisko naturalne jest jednym z filarów strategii Unibail-Rodamco-Westfield „Better Places 2030”. Ponadto centra URW regularnie, co 3 lata przechodzą certyfikację BREEAM In-Use, która stanowi potwierdzenie, że są stosowane w nich rozwiązania proekologiczne.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułPrimark otworzy sklep we Wrocławiu! [SPRAWDŹ SZCZEGÓŁY]
Następny artykułWrocław: Ukradła skarbonkę WOŚP z dyskontu spożywczego na Krzykach
Redaktor naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.