Konferencja „Od rolnika do koszyka” podczas XL Dni Otwartych Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

0

Sześćdziesięciu dolnośląskich rolników i producentów regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności, twórców rękodzieła, przedstawicieli świata nauki, instytucji rolniczych i okołorolniczych, lokalnych stowarzyszeń, Lokalnych Grup Działania i doradców, przyjechało 26 września do Wrocławia.

W Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, podczas XL Dni Otwartych Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu odbyła się konferencja „Od rolnika do koszyka”.

Uczestników wydarzenia powitał Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Marek Tarnacki. Wśród zaproszonych gości byli także między innymi Poseł do Parlamentu Europejskiego IX Kadencji Anna Zalewska, Wiceprezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej we Wrocławiu Ryszard Borys, dyrektor Centrum Dydaktyczno-Naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. dr hab. Barbara Kutkowska oraz Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych Urzędu Marszałkowskiego we Wrocławiu, Izabela Woronowicz.

Tematem przewodnim konferencji był marketing produktów lokalnych dla profesjonalistów, który zaprezentował promotor kulinarny i ekspert z zakresu marketingu Bartosz Wilczyński.

Mówił o turystyce kulinarnej, czyli o tym że coraz częściej podróżujemy, żeby jeść, tłumaczył po co nam marka i co zrobić, aby klienci nas zapamiętali, zgodnie z zasadą „Wyróżnij się lub zgiń”. Przypomniał o rosnącej popularności kratowych alkoholi w postaci miodów nalewek, okowity czy grappy i o promocji produktów za pomocą stron internetowych i mediów społecznościowych, ale i przy współpracy z blogerami kulinarnymi, szefami kuchni czy restauratorami.

Następnie dr Marta Czaplicka opowiedziała o możliwości polepszania kondycji krzewów, stanu gleby, jakości winogron i wina z dolnośląskich winnic, na przykładzie projektu IQ Grape. Każda z kilkunastu winnic, biorących udział w projekcie otrzymała 1200 sadzonek, części konstrukcji oraz stację meteorologiczną. Winiarze mogą także skorzystać z mobilnej linii rozlewczej. Celem tych wszystkich działań jest stabilizacja parametrów wpływających na smak wina.

Na zakończenie dolnośląski broker innowacji Zbigniew Dąbrowski przedstawił możliwości wsparcia finansowego innowacji w rolnictwie w ramach Działania ,,Współpraca“.

Wydarzeniem towarzyszącym konferencji był Dolnośląski Targ Rolny, który odbywa się cyklicznie na terenie Ośrodka, w każdą ostatnią sobotę miesiąca i w którym uczestniczy niemal 40 Wystawców.

Projekt opracowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich (SIR) dla województwa dolnośląskiego.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułPrzełom września i października to ostateczne rozstrzygnięcia w Mistrzostwach Polski kadetów
Następny artykułTramwaj na Popowice. Przed nami drugi etap budowy
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.