Na tę wiadomość mieszkańcy Wrocławia czekali już od kilku lat. Od soboty Piwnica Świdnicka ponownie przyjmuje gości. Otwarcie odbyło się w miniony weekend ( 2. lipca).
Zwycięzcą przetargu na prowadzenie Piwnicy Świdnickiej została Spółka Freeride. W menu znajdziemy potrawy inspirowane tradycyjną kuchnią dawnego Wrocławia – jak Maczanka wrocławska, Śledź na pierniku, czy Pierogi z kaszanką. Nie zabrakło oczywiście rzemieślniczego piwa z lokalnych browarów.
Historia Piwnicy Świdnickiej
Nie każdy wie, że wrocławska Piwnica Świdnicka była pierwszą w Europie restauracją. Szacuje się, że działała we Wrocławiu już od 1273 r. Przez kilka stuleci działała nieprzerwanie w piwnicach Starego Ratusza przy wrocławskim Rynku. Jako ciekawostkę można dodać, że pierwsze rachunki za piwo pochodzące z Piwnicy Świdnickiej jakie zachowały się do dnia dzisiejszego pochodzą z 1332 r.
Ciekawostką jest fakt, że w piwiarni w XIV w. obowiązywał dość restrykcyjny regulamin: w kronikach z tego okresu pisano, że obowiązywały liczne zakazy. Między innymi zakaz przeklinania, gry w karty czy palenia tytoniu. Co więcej, klienci tej pierwszej europejskiej restauracji mieli obowiązek uiścić odpowiednią opłatę, jako kaucję na poczet ewentualnych szkód. Wiąże się z tym pewna legenda o „dzwonku bałwana”, w który uderzano trzykrotnie aby przypomnieć gościowi o uiszczeniu zapłaty za stłuczone naczynia.
W okresie przed I wojną światową wrocławska restauracja przeszła duży remont polegający na umieszczeniu w części kuchennej i oświetlenia elektrycznego. Przed II wojną światową restauracja była ogromna! Mogła pomieścić jednorazowo 700 osób plus obsługę.
II wojna światowa nie spowodowała uszkodzeń w Piwnicy Świdnickiej, jednak jej wyposażenie zostało rozgrabione, a sama restauracja zdemolowana. Do ponownego otwarcia doszło w roku 1960 po gruntownym remoncie. Ta ogromna niegdyś piwiarnia i restauracja została podzielona i utworzono w niej salę kinową, bilardową oraz wydzielono miejsce dla klubu młodzieżowego.
Powrót do korzeni
Koniec XX stulecia to czas kolejnych zmian i podjęcia decyzji o renowacji zabytkowego obiektu oraz przywróceniu mu pierwotnego kształtu. Remont objął również osuszanie i prace jakie okazały się niezbędne w zwalczeniu skutków powodzi tysiąclecia.
Obecnie restauracja w Piwnicy Świdnickiej zajmuje obszar prawie 1700 m², na których (poza niezbędnym zapleczem kuchennym) funkcjonuje 9 sal restauracyjnych.
Menu
W Menu znalazły się zarówno dania tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Oprócz tego duża oferta piw, win oraz innego rodzaju alkoholi. Ceny dość wysokie, ale lokalizacja w samym sercu Wrocławia oraz zabytkowe miejsce, z pewnością znajdzie rzeszę chętnych do odwiedzin turystów i mieszkańców.
Wybrane pozycje z MENU:
Ciekawym akcentem jest zamieszczenie w MENU możliwości wyboru dania dla pupila. Lokal otwarty jest na gości z psami, którym oferuje do zjedzenia Wątróbkę z drobiu zagrodowego w cenie 29 zł.
Przyszłość
W piwnicy świdnickiej powstaje browar restauracyjny Kaspara Schulza, z warzelnią 10 hl i wydajnością 2500 hl. Browar będzie produkował 5 gatunków piwa. Właściciele Piwnicy Świdnickiej zapowiedzieli, że już niedługo będzie można wypróbować piwa z lokalnego browaru.
Piwnica Świdnicka otwarta będzie codziennie w godz. 10:00-0:00.
mat. Kaspar-Schulz oraz fb/Piwnica Świdnicka