Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu. Nowa lokalizacja! Kultowe piecuchy i dolnośląskie przysmaki

0

Pierogarnia Stary Młyn otwiera nową lokalizację we Wrocławiu. W ofercie wiele zróżnicowanych dań, które łączą w sobie tradycyjną kuchnię z nowoczesnością. Obok kultowych piecuchów i lepiochów w menu znajdziemy także żurek śląski, bigos wrocławski, wrocławskie kluski śląskie i wiele innych dań.

Lokal znajduje się na starym mieście, tuż przy ratuszu, na ul. Rynek 29 w Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga aż średniowiecza!

Co smacznego w karcie?

Nowa lokalizacja to nowe menu! Na gości Starego Młyna czekają wyjątkowe dania spajające tradycję z nowoczesnością. To znak szczególny Pierogarni – szefowie kuchni stawiają na lokalną kuchnię danego regionu, łącząc ją z najnowszymi kulinarnymi trendami. W karcie znajdziemy oczywiście sztandarowe danie Starego Młyna – piecuchy, ale także wiele potraw czerpiących z dolnośląskiej tradycji gastronomicznej. We wrocławskiej lokalizacji zamówić można: żurek śląski ze swojską kiełbasą własnego wyrobu, jajem i kopcem ziemniorów szturanych ze skwarami, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, mięsem wieprzowym, boczkiem, kiełbasą, suszonymi śliwkami i grzybami, a także kluski śląskie „wrocławskie” nadziewane kawałkami chleba.

W każdej lokalizacji Starego Młyna gościom podawane jest czekadełko – we Wrocławiu to swojski chlebek i smarowidło z fasoli, oczywiście „domowej roboty”! Dodatkowo odwiedzając restaurację, można skusić się także na specjały ze „Spiżarni” Starego Młyna. Są to różnego rodzaju przetwory, smarowidła, syropy, kompoty i wiele innych smakołyków.

Jakie pierogi zamówimy w Starym Młynie?

W Pierogarni nie mogło oczywiście zabraknąć pierogów. Tych w Starym Młynie mamy do wyboru naprawdę sporo! Znajdziemy zarówno pierogi pieczone, lepione i z ciastem kruchym. Dostępne są farsze mięsne, wegetariańskie, wegańskie i słodkie. We Wrocławiu szefowie kuchni przygotowali pierogi śląskie niebo z pieczonym mięsem wieprzowym, boczkiem i wędzoną śliwką oraz pierogi chrząstawskie z ziemniakami, regionalnym twarogiem i podsmażanym, wędzonym boczkiem. Te dwie pozycje dostępne są jedynie we wrocławskim Starym Młynie. 

Pierogarnia Stary Młyn – miejsce przyjazne dla zwierząt

Restauracja jest także otwarta dla gości, którzy na obiad chcą wybrać się ze swoimi czworonogami. We wszystkich lokalizacjach sieci pojawiły się nowe pozycje w menu. Dzięki temu zwierzaki mogą również zjeść pyszny obiad. W menu dla psów Pierogarni Stary Młyn znaleźć można: „Jagnię Wcina” – soczysta jagnięcina (52%), marchew, bataty, zielony groszek, dynia oraz „Wołowe Love” – krwista wołowina (54%), marchew, burak, szpinak, rozmaryn. Wszystkie posiłki są delikatnie gotowane na parze oraz zawierają 55% mięsa, 45% warzyw i owoców oraz pełną suplementację mineralno-witaminową. Nie zawierają żadnych sztucznych barwników, aromatów, zbóż oraz konserwantów.

Lokal z długą historią – Kamienica Pod Złotą Koroną

Wrocławska Kamienica Pod Złotą Koroną, w której mieści się Pierogarnia Stary Młyn, szczyci się wielowiekową historią. Według źródeł historycznych pierwsza kamienica stanęła w tym miejscu jeszcze w średniowieczu – w XV wieku. W XVI budynek kupił kupiec z Kolonii – Johan von Holtz. Następnie powierzył jego rozbudowę architektowi pochodzącemu z północnej Italii – Vincenzio da Parmataro. Przez wieki kamienica przeszła szereg architektonicznych modernizacji i zmian, aż do 1904 roku, kiedy została rozebrana. Na miejscu starej kamienicy wybudowany został dom handlowy, wzorowany na ówcześnie modnych rozwiązaniach berlińskich.

Niestety wielkie zniszczenia, które podczas drugiej wojny światowej dotknęły stolicę Dolnego Śląska, nie oszczędziły także i omawianego budynku, który został niemal w całości zniszczony. Na przełomie lat 50. i 60. XX w. kamienica została odbudowana w kształcie nawiązującym do pierwotnej, renesansowej formy. Za nowy projekt odpowiadał Zbigniew Politkowski. Elewację budynku udekorowano ceramiczną złotą koroną (zaprojektowaną przez Irenę Lipską-Zworską), wyróżniającą kamienicę spośród innych obiektów na wrocławskim rynku. To właśnie temu charakterystycznemu elementowi swoją dzisiejszą nazwę zawdzięcza Kamienica Pod Złotą Koroną.

Wrocław – pozytywni smakosze

Wrocław i Pierogarnia Stary Młyn to świetne połączenie. Mieszkańcy miasta są pozytywnymi ludźmi i wyjątkowymi smakoszami. Zależy nam także na pokazaniu, turystom tłumnie odwiedzającym miasto, kultury kulinarnej Polski i całego Dolnego Śląska. W naszych przepisach inspirujemy się tradycją, ale łączymy ją z nowoczesnością. Jeśli chodzi o lokalizację, to oczywiście urzekła nas aura wrocławskiego rynku i zabytkowy ratusz, na który spoglądamy codziennie przez okna naszej restauracji. We Wrocławiu znaleźliśmy świetnych ludzi, przepyszną i bogatą kuchnię oraz interesującą historię, dlatego zdecydowaliśmy się otworzyć tutaj kolejną restaurację – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn. 

Pierogarnie Stary Młyn – tradycyjne receptury i sprawdzeni dostawcy

Pierogarnie spod szyldu Starego Młyna to rodzinna sieć restauracji istniejąca na gastronomicznej mapie naszego kraju od 2007 roku. Stolica Dolnego Śląska to kolejna, nowa lokalizacja, inne restauracje serwujące piecuchy można znaleźć także w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi i Kaliszu.

Menu oparte na tradycyjnych recepturach oraz unikalny wystrój wnętrza to cechy charakterystyczne Pierogarni. Szefowie kuchni przygotowują najwyższej jakości potrawy na podstawie tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Produkty używane w restauracjach pochodzą od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Od 2021 roku Stary Młyn jest członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Wyróżnienie przyznawane jest restauracjom i producentom, którzy w sposób szczególny dbają o zachowanie i rozwój lokalnych tradycji kulinarnych.

Pierogarnie Stary Młyn już od 15 lat zbierają miliony opinii od Gości w restauracjach oraz mediach społecznościowych. Na wizytówkach Google zgromadzili łącznie ponad 27 000 opinii, ze średnią ocen 4,5 gwiazdki!

***

Pierogarnia Stary Młyn to sieć restauracji, które istnieją na kulinarnej mapie od 2007 roku. Pierwszy lokal został otwarty w Toruniu jako Stary Toruń i doskonale wpisał się w klimat starówki oraz zyskał zainteresowanie Gości. Menu oparte na tradycyjnych recepturach oraz unikalny wystrój wnętrza sprawdziły się idealnie, dlatego po 16 miesiącach powstała druga restauracja. Od 2009 roku rozpoczęto budowę systemu franczyzowego. Obecnie Pierogarnię Stary Młyn można spotkać w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi, Wrocławiu oraz Kaliszu.

Stary Młyn przygotowuje najwyższej jakości potrawy z zachowaniem tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Największym atutem wyrobów są produkty pochodzące od lokalnych producentów, dzięki którym uzyskany smak to raj dla podniebienia.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułTo już końcówka wakacji. Wykorzystaj je na maksa w przepięknej Dolinie Baryczy
Następny artykułDługi Weekend we Wrocławiu: 7 najciekawszych wydarzeń [12-15.08.22]
Redaktor naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.