Już w najbliższy czwartek, 8 lutego, rusza kolejna edycja Nadodrzańskiego Tłustego Czwartku. Na Nadodrzu będzie można kupić wrocławsko-lwowskie pączki, smażone według przedwojennej receptury. Zyski ze sprzedaży zostaną przeznaczone na Cafe Równik.
Po raz szósty Infopunkt Nadodrze przygotował na tłusty czwartek akcję Specjały Nadodrza
Ideą akcji jest zintegrowanie społeczności Nadodrza poprzez odtwarzanie smaków dawnego Wrocławia. Organizatorzy wspólnie z wrocławskim historykiem Grzegorzem Soblem, przygotowali recepturę pączka, który był sprzedawany w Tłuste Czwartki w przedwojennym Wrocławiu i Lwowie.
Pączki z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym po raz pierwszy trafiły do sprzedaży w tłusty czwartek w 2013 roku. Specjał był przygotowywany przez seniorki, a pączki z nadodrzańskich kawiarni zniknęły w ciągu 15 minut. Dzięki tak ogromnemu zainteresowaniu, akcja Nadodrzański Tłusty Czwartek odbędzie się po raz szósty! Organizatorzy do przygotowania pączków zaprosili piekarnię Państwa Krajewskich.
Specjały powstaną w piekarni Państwa Krajewskich, która jako jedyna ma status „Złota Nadodrza” oraz w Cukierni Muffinka. W akcji będą również uczestniczyć: Macondo, Bistro Narożnik, Powoli, Nadodrze – Cafe Resto Bar, Znasz Ich Cafe-Bistro, Pomiędzy, Cafe Le Miracle, Cafe Rozrusznik, kawiarnia Cocofli i Cafe Targowa.
Pod okiem Tomasza Hartmana z Food Think Tank, przygotowywania pączków będą się uczyć przyszli pracownicy Cafe Równik – pierwszej kawiarni we Wrocławiu prowadzonej przez osoby z niepełnosprawnością intelektualną.
Infopunkt Nadodrze, ul. Łokietka 5, godz. 10-20. Wstęp wolny.