Cykoria to jadalna roślina zielona, która należy do astrowatych. Do przygotowania różnych potraw wykorzystuje się jej główkę liściasta, która wyrasta z korzeni. Cykoria to świetny dodatek do wielu dań.
Jest ona źródłem wielu cennych składników odżywczych. Warto więc zapoznać się z informacjami na temat jej właściwości, a także z przepisami na pyszne i lekkie dania z jej wykorzystaniem.
Właściwości cykorii
Cykoria jest bardzo nisko kalorycznie, jednak przy tym jest źródłem naprawdę wielu cennych minerałów i witamin. Warzywo to zapewnia ważne wartości odżywcze. Przede wszystkim, warto zaznaczyć, że cykoria jest źródłem karotenu, który wspiera oczy. Ponadto, jedząc ją, można uzupełnić poziom potasu odpowiedzialnego za działanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Warto przeglądać oferty, które zawiera gazetka promocyjna Eurocash i zdecydować się na zakup świeżej cykorii, będąc w ciąży, z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego. Warzywo to przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu.
Sałatka z cykorii oraz kiwi
Należy przygotować:
- cykorię (4 sztuki),
- czerwoną cebulę,
- sos włoski,
- majonez (3 łyżki),
- ketchup (3 łyżki),
- kiwi (4 sztuki),
- ser żółty (300 g),
- sok pomarańczowy (3 łyżki),
- rodzynki (20 g),
- natka kolendry,
- oliwa z oliwek (3 łyżki),
- grzanki (20 g).
Sos włoski wymieszać z majonezem, ketchupem i sokiem pomarańczowym. Odciąć końcówki z cykorii i umyć dokładnie liście, a następnie pokroić je na romby i wymieszać z sosem oraz grzankami. Kiwi obrać i pokroić w półplastry, ser żółty pokroić w kostkę i wszystko dodać do cykorii. Posiekać natkę kolendry oraz cebulę, wrzucić do miski z pozostałymi składnikami razem z rodzynkami i wszystko dokładnie wymieszać.
Zupa z cykorii
Do przygotowania potrzebne są:
- cykoria (450 g),
- bulionetka drobiowa (2 sztuki),
- woda (litr),
- parmezan (4 łyżki),
- gałka muszkatołowa (szczypta),
- cebula (sztuka),
- ryż (100 g),
- pieprz (szczypta),
- margaryna (4 łyżki),
- natka pietruszki (połowa pęczka)
Bulionetki rozpuścić w litrze wody. Odkroić z cykorii dolną część, a liście pokroić w paski. Pokroić cebulę, roztopić margarynę i smażyć na niej cebulę przez kilka minut, następnie dodać cykorię i podsmażyć 2 minuty. Połowę bulionu wlać na patelnię, dodać pieprz i sól i gotować przez około pół godziny. Po upływie wyznaczonego czasu dolać resztę buliony oraz ryż oraz starty parmezan i całość gotować jeszcze przez 20 minut. Gotową zupę doprawić gałką muszkatołową, solę i pieprzem, a na górę posypać posiekaną natką pietruszki.
Cykorie w szynce
Do przyrządzenia potrzebne są:
- szynkę parmeńską (8 plastrów),
- cykorię (3 sztuki),
- sos spaghetti 4 sery z brokułami w proszki,
- sok z 1/2 cytryny,
- tarty żółty ser (4 łyżki),
- woda.
Cykorię przekroić na pół i wyciąć środek, a pozostałą część zagotować przez kilka minut w dwóch litrach wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Następnie przygotować sos spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cykorię osuszyć, zawinąć każdą główkę w plaster szybki i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 10 minut, następnie zalać sosem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika jeszcze na kilka minut, aż ser ładnie się stopi.
Cykoria to bardzo ciekawa roślina, którą warto wykorzystać w kuchni. Podawana na różne sposoby smakuje bardzo dobrze i stanowi wyjątkowo bogate źródło różnych substancji odżywczych.