3 pomysły na cykorię: właściwości cykorii i pomysły na lekkie dania

0

Cykoria to jadalna roślina zielona, która należy do astrowatych.  Do przygotowania różnych potraw wykorzystuje się jej główkę liściasta, która wyrasta z korzeni. Cykoria to świetny dodatek do wielu dań.

Jest ona źródłem wielu cennych składników odżywczych. Warto więc zapoznać się z informacjami na temat jej właściwości, a także z przepisami na pyszne i lekkie dania z jej wykorzystaniem.

Właściwości cykorii

Cykoria jest bardzo nisko kalorycznie, jednak przy tym jest źródłem naprawdę wielu cennych minerałów i witamin. Warzywo to zapewnia ważne wartości odżywcze. Przede wszystkim, warto zaznaczyć, że cykoria jest źródłem karotenu, który wspiera oczy. Ponadto, jedząc ją, można uzupełnić poziom potasu odpowiedzialnego za działanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Warto przeglądać oferty, które zawiera gazetka promocyjna Eurocash i zdecydować się na zakup świeżej cykorii, będąc w ciąży, z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego. Warzywo to przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu.

Sałatka z cykorii oraz kiwi 

Należy przygotować:

  • cykorię (4 sztuki),
  • czerwoną cebulę,
  • sos włoski,
  • majonez (3 łyżki),
  • ketchup (3 łyżki),
  • kiwi (4 sztuki),
  • ser żółty (300 g),
  • sok pomarańczowy (3 łyżki),
  • rodzynki (20 g),
  • natka kolendry,
  • oliwa z oliwek (3 łyżki),
  • grzanki (20 g).

Sos włoski wymieszać z majonezem, ketchupem i sokiem pomarańczowym. Odciąć końcówki z cykorii i umyć dokładnie liście, a następnie pokroić je na romby i wymieszać z sosem oraz grzankami. Kiwi obrać i pokroić w półplastry, ser żółty pokroić w kostkę i wszystko dodać do cykorii. Posiekać natkę kolendry oraz cebulę, wrzucić do miski z pozostałymi składnikami razem z rodzynkami i wszystko dokładnie wymieszać.

Zupa z cykorii

Do przygotowania potrzebne są:

  • cykoria (450 g),
  • bulionetka drobiowa (2 sztuki),
  • woda (litr),
  • parmezan (4 łyżki),
  • gałka muszkatołowa (szczypta),
  • cebula (sztuka),
  • ryż (100 g),
  • pieprz (szczypta),
  • margaryna (4 łyżki),
  • natka pietruszki (połowa pęczka)

Bulionetki rozpuścić w litrze wody. Odkroić z cykorii dolną część, a liście pokroić w paski. Pokroić cebulę, roztopić margarynę i smażyć na niej cebulę przez kilka minut, następnie dodać cykorię i podsmażyć 2 minuty. Połowę bulionu wlać na patelnię, dodać pieprz i sól i gotować przez około pół godziny. Po upływie wyznaczonego czasu dolać resztę buliony oraz ryż oraz starty parmezan i całość gotować jeszcze przez 20 minut. Gotową zupę doprawić gałką muszkatołową, solę i pieprzem, a na górę posypać posiekaną natką pietruszki. 

Cykorie w szynce

Do przyrządzenia potrzebne są:

  • szynkę parmeńską (8 plastrów),
  • cykorię (3 sztuki),
  • sos spaghetti 4 sery z brokułami w proszki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • tarty żółty ser (4 łyżki),
  • woda.

Cykorię przekroić na pół i wyciąć środek, a pozostałą część zagotować przez kilka minut w dwóch litrach wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Następnie przygotować sos spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cykorię osuszyć, zawinąć każdą główkę w plaster szybki i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 10 minut, następnie zalać sosem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika jeszcze na kilka minut, aż ser ładnie się stopi.

Cykoria to bardzo ciekawa roślina, którą warto wykorzystać w kuchni. Podawana na różne sposoby smakuje bardzo dobrze i stanowi wyjątkowo bogate źródło różnych substancji odżywczych.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykuł5 najpiękniejszych miejsc w Górach Izerskich, które musisz odwiedzić!
Następny artykułWyścigi konne, triathlon, wianki i koncert swingowy – moc atrakcji w sobotę 25 czerwca na wrocławskim hipodromie
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.