Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wśród najlepszych na świecie!

0

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz pierwszy został odnotowany w QS World University Rankings by Subject przedstawianym od 2011 roku. – To sukces uczelni, ale też potwierdzenie, że nasza praca badawcza ma znaczenie dla jakości życia przyszłych pokoleń – mówi prof. Aneta Wojdyło, prorektor ds. nauki UPWr. 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w QS World University Rankings by Subject został zakwalifikowany w dyscyplinie Agriculture & Forestry (część obszaru Life Sciences and Medicine) w przedziale 351-400. Daje to 4. miejsce w Polsce. Oprócz UPWr w tej dyscyplinie odnotowano też Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego (41. miejsce na świecie), Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (101-150 na świecie) i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (251-300).

Dyscyplina Agriculture & Forestry uwzględnia wskaźniki bibliometryczne artykułów publikowanych w czasopismach z takimi kategoriami jak: rolnictwo i leśnictwo, technologia żywności, zootechnika, entomologia, ogrodnictwo, nauki o glebie oraz o roślinach. W oparciu o te kategorie czasopism kwalifikowane są publikacje naukowców uczelni oraz wyliczane wskaźniki dla tych publikacji: Citations per paper (średnia liczba cytowań przypadająca na publikację w tej dyscyplinie rankingowej), wskaźnik Hirscha i wskaźnik International Research Network (sprawdzający stopień dywersyfikacji umiędzynarodowienia; liczba krajów, z którymi współpracujemy dzielona przez liczbę autorów międzynarodowych). Cytowania mają 20% wagi w rankingu, podobnie H-index – 20%. IRN ma 10%.

Naukowcy z UPWr, którzy mają najwyższy indeks Hirscha w tym obszarze badawczym według kwalifikacji rankingowej (2017-2021) to prof. Aneta Wojdyło, prof. Jan Oszmiański, prof. Miklas Scholz, prof. Jan Szopa, prof. Joost van Hoof, prof. Krzysztof Marycz, prof. Adam Figiel, prof. Alicja Kucharska, prof. Waldemar Rymowicz, prof. Cezary Kabała i prof. Antoni Szumny.

Prof. Aneta Wojdyło, prorektor ds. nauki Uniwersytetu Przyrodniczego (najwyższy wskaźnik cytowań): – Kategorie, jakie zostały uwzględnione we wskaźnikach bibliometrycznych artykułów kwalifikowanych w dyscyplinie, w której zostaliśmy po raz pierwszy odnotowani w tym rankingu, to właściwie spora część naszego obszaru badawczego. Pokazują one jednak nie tylko to, co nas interesuje, ale przede wszystkim to, co jest ważne dla całej ludzkości. I nawet jeśli w pierwszym momencie wydaje się to określenie na wyrost, nieco patetyczne, to po głębszej refleksji, kiedy dociera do nas świadomość, że żyjemy w antropocenie, zmiany środowiska związane z aktywnością człowieka niosą ze sobą wyzwania i zagrożenia, którym nie umiemy sprostać w skali globalnej, zaczynamy rozumieć, że naprawdę nasza praca badawcza ma znaczenie dla jakości życia przyszłych pokoleń.

Prof. Adam Figiel, kierownik Zakładu Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym przyznaje, że nie tylko obecność Uniwersytetu Przyrodniczego w QS World University Rankings by Subject, pokazuje, że rośnie zrozumienie znaczenia szeroko rozumianych nauk przyrodniczych.

Weźmy chociażby rolnictwo, jeszcze nie tak dawno temu traktowane nieco lekceważąco, przynajmniej w Polsce. Tymczasem wojna w Ukrainie pokazała nam wszystkim, jakie znaczenie ma bezpieczeństwo żywnościowe. Produkcja żywności to nie tylko kwestia zabezpieczania ludzi w pożywienie, wysoko wartościowe, odpowiedniej jakości. To także kwestia oddziaływania środowiskowego chociażby wskutek używania nawozów, ale też i troska o gleby, które jako zasoby trudno odnawialne łatwo ulegają degradacji – tłumaczy prof. Figiel i dodaje: – Mówiąc obrazowo, bez samochodów sobie poradzimy, bez nowych smartfonów także, ale bez jedzenia nie przetrwamy jako ludzkość. I dlatego nasza obecność w tym rankingu jest dobrym sygnałem nie tylko dla nas, naukowców, że to co robimy ma wartość i sens, ale jest także wyraźnym sygnałem dla całego naszego otoczenia zewnętrznego, kandydatów na studia – nauki przyrodnicze to nasza przyszłość. I nie jest to wcale przenośnia.

Tematyka dominująca w publikacjach z obszaru Agriculture & Forestry dotyczy polifenoli/herbaty, suszenia/obróbki cieplnej żywności, gleby/węgla/biowęgla, krów mlecznych, metali ciężkich w glebie, nasienia/plemników, chleba/mąki/glutenu, salmonelli, chowu kurczaków/jaj, chowu świń, roztoczy, alg i mikroalg.

W rankingu uwzględniano też reputację akademicką (40%) i reputację wśród pracodawców (oceniającą poziom absolwentów uczelni na rynku pracy) – 10% – w obu polskim uczelniom zaistnieć jest najtrudniej ze względu na niezbyt wysoką międzynarodową rozpoznawalność.

Elementem naszej strategii rankingowej jest promowanie wśród pracowników sposobów zwiększenia widoczności w rankingach międzynarodowych. Dajemy naukowcom wskazówki jak publikować, jakie czasopisma wybierać, ale też promujemy ankiety reputacyjne, m.in. do rankingów QS i THE. Zwiększenie liczby osób wypełniających ankiety i nominujących do rejestracji naukowców z innych instytucji, także pracodawców zatrudniających naszych absolwentów, znacząco przyczyniło się do poprawy naszej widoczności. To dzięki zeszłorocznej akcji promocyjnej na uczelni udało nam się przekroczyć próg wejścia do rankingu QS – podkreśla prof. Aneta Wojdyło.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykuł21. Gitarowy Rekord Świata we Wrocławiu już za miesiąc! Rusza rejestracja uczestników, a na ulice wychodzą krasnoludki z gitarami
Następny artykułIndoor Golf Wrocław – jedyne takie miejsce w mieście z symulatorami do gry w golfa dla każdego!
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.