Mogłoby się wydawać, że smak potraw zależy głównie od tego, co czujemy na języku, lecz to tylko część prawdy. Dominującą rolę bowiem odgrywa zapach. To dzięki temu doznania kulinarne potrafią być tak niezwykłe i zapadające w pamięć. Wszak każdy z nas pamięta zapach ulubionych potraw z dzieciństwa i do dziś wybiera potrawy oparte na ich aromatach. Przekonać się o tym można podczas jesiennej edycji Restaurant Week, która właśnie wystartowała pod hasłem #FoodSmellsGood.
Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/.
Aromaty przeszłości i zapach jedzenia
„Smak i węch tworzą tylko jeden zmysł, którego usta są laboratorium, a nos kominem” – pisał o aromacie i smaku Jean-Anthelme Brillat-Savarin, francuski pisarz, uznawany za ojca nowoczesnej gastronomii. Naukowcy podkreślają jednak, że aż 80 proc. tego, co nazywamy „smakiem”, to w rzeczywistości aromat potrawy. O tym, jak aromaty wpływają na doświadczenie smaku, wiedziano już w starożytności. Destylacja zapachów z roślin była praktykowana bowiem już przez Persów żyjących 3000 lat p.n.e. Na przestrzeni wieków kolejne aromaty i ich właściwości odkrywali Arabowie, którzy używali m.in. szafranu i róży do perfumowania potraw. Znaczenia nabierała również starożytna kuchnia indyjska, gdzie członkowie rodziny królewskiej spożywali posiłki w pokojach, wypełnionych aromatem przypraw, piżma, czy ambry i wód kwiatowych.
Zapach i smak wanilii
Pod koniec XIX wieku, dzięki postępowi w dziedzinie chemii, zaczęto tworzyć nowe zapachy. Pierwotnie były one używane jako uzupełnienie naturalnych składników w żywności i napojach. Słynnym dokonaniem była syntetyzacja wanilii, którą dokonało dwóch chemików – Ferdinand Tiemann i Wilhelm Haarmann w 1874 roku, pozyskując wanilinę z alkoholu iglastego pochodzącego ze świerku. Co ciekawe, niektóre zapachy, takie jak właśnie wanilia, mają wpływ na postrzeganą słodycz żywności, mimo że nie zawierają cukru. Zawdzięczamy to większej ilości lotnych związków, które zwiększają odczuwaną przez nas słodycz. Nasz nos jest też w stanie rozpoznać właściwości tekstury. Okazuje się, że zapachy tłuste, jak np. kokos i masło, od razu kojarzone są z gęstszą i lepką konsystencją. W odróżnieniu od zapachu np. jabłka, który przywołuje na myśl gładsze i bardziej płynną konsystencję.
Smakowite zapachy teraźniejszości
Kuszące aromaty świeżo pieczonego chleba, gorącej czekolady lub palonej kawy, sprawiają, że chcemy się na chwilę zatrzymać i skosztować tych pyszności. Podobnie jest z zapachem bekonu, który kojarzy się ze śniadaniem lub pieczonych mięs i ryb, zawiadamiających nasz nos o tym, że czas coś zjeść. O tym doskonale wiedzą najlepsi szefowie kuchni, którzy swoje potrawy komponują tak, aby obudzić apetyt lub przywołać nostalgię. Nie jest tajemnicą, że oceniamy dania na podstawie ich aromatu, dlatego zapachy potraw są tak istotnym czynnikiem, który wpływa na całość doświadczenia np. wizyty w restauracji. To właśnie to sprawia, że tak chętnie wracamy do danego lokalu ponownie.
Sprawdź, gdzie pachnie aromatycznym jedzeniem #FoodSmellsGood
Jesienna edycja Restaurant Weeka pozwala odkryć autorskie i niesamowicie aromatyczne menu od najlepszych Chefów w okazyjnej cenie od 69 zł (dodatkowe rabaty czekają na stronie www.RestaurantWeek.pl). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru oraz w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail lub mocktail. Dania zapierają dech w piersiach! Jest sezonowo i aromatycznie zgodnie z ideą #FoodSmelllsGood. W festiwalowych menu można znaleźć zarówno sporo grzybów, jesiennych warzyw jak i szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs.
Festiwal odbywa się w największych miastach w Polsce. Jeśli tylko macie ochotę wybrać się drogą wspomnień zapachów dzieciństwa po wrocławskich restauracjach posłuchajcie naszych wskazówek. Zacznijmy od zapachów kuchni prawdziwego dzieciństwa czyli ziemniak z ogniska z marynowanym burakiem i ziołami a do tego wegański gzik – w restauracji Pod Papugami Restaurant & Cocktailbar.
W Aksameet Bistroa spróbujcie koniecznie aromatycznego policzka wołowego w pianie dyniowo- chrzanowej z pieczonymi burakami i sosem na bazie whisky – sam opis pachnie, prawda? A na deser niesamowicie aromatyczne kruche ciasto z kremem dyniowym, porzeczką i żelem borówkowym w restauracji Novo2.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 04 października – 12 listopada 2023