Tak wygląda nowa siedziba Rady Osiedla Przedmieście Oławskie [ZDJĘCIA]

0

Zarząd Inwestycji Miejskich przeprowadził przebudowę i remont lokalu usługowego znajdującego się przy ul. Kościuszki 184 we Wrocławiu. Celem inwestycji było stworzenie nowej siedziby Rady Osiedla Przedmieście Oławskie z możliwością prowadzenia aktywności społecznych o charakterze warsztatowym. W przyjętej koncepcji wnętrze nowej siedziby miało mieć uniwersalny charakter.

Dlatego projekt został oparty na ograniczonej palecie barw ze względu na swój ponadczasowy uniwersalizm. Dzięki takim założeniom oddano do użytku nowoczesny lokal z zachowaniem charakteru miejsca w jakim się znajduje. Istotnym aspektem projektu było odniesienie do zabytkowego kontekstu kamienicy, dlatego też w przedstawionej koncepcji zastosowano subtelne zróżnicowanie faktur – jodełkowy rysunek posadzki, wydobycie faktury cegły, czy zastosowanie stalowych przeszkleń ze szprosami.

Wszystkie te zabiegi nadały wnętrzom delikatnie historyzującego sznytu,  a konsekwencja w stosowaniu materiałów sprawiła, że całość jest odbierana jako spójna całość.

Od strony ul. Kościuszki znajduje się główna sala obrad (sesyjna). Z kubatury pomieszczenia wydzielono wiatrołap. Bezpośrednio do sali przylega pomieszczenie biurowe z archiwum oraz przestrzenią przeznaczoną na spotkania zarządu rady.

W głębi lokalu znajduje się korytarz prowadzący do toalet, magazynu, pomieszczenia gospodarczego oraz znajdujących się przy tylnej elewacji sali warsztatowej oraz aneksu kuchennego. W sali warsztatowej znajduje się wyjście na podwórze oraz drzwi prowadzące do kolejnej przestrzeni warsztatowej oraz do sali głównych aktywności z aneksem kuchennym.

Sala głównej aktywności służyć ma nieoficjalnym spotkaniom przy ciepłej kawie, jest to przestrzeń szeroko pojętego relaksu i odprężenia.

Sale warsztatowe oddzielone od siebie przeszklonymi, wykładanymi drzwiami umożliwiają bardziej elastyczne zarządzanie przestrzenią.

Sala sesyjna – główna sala przeznaczona zebraniom rady osiedla. Poza obradami podobnie jak sale warsztatowe może służyć prowadzeniu zajęć dla mieszkańców.

Wystrój lokalu uzupełniają elementy o skali detalu – czarne cokoły, proste lampy czy czarne opaski drzwiowe.

Łazienki opracowano w minimalistycznej, monochromatycznej stylistyce. Zastosowane szare płytki  z delikatną fakturą oraz białe płytki o tworzące przesunięte względem siebie horyzontalne pasy oraz czarne dodatki tworzą spójną, elegancką całość.
Podłoga wykończona jest drewnopodobnymi płytkami winylowymi w układzie jodełkowym. Paleta proponowanych barw ogranicza się do bieli, czerni oraz różnych odcieni szarości.
Wydobycie faktury cegły na ścianie ujawnia historyczny charakter lokalu, a tapeta wprowadza element detalu i rozbija przestrzeń.

Obiekt wyposażony jest w niezbędne instalacje:
– instalacje elektryczne – oświetleniowa, gniazd wtykowych, sieć teleinformatyczną
– instalacje sanitarne – wody zimnej, ciepłej wody użytkowej, kanalizacyjnej, c.o. (zasilanej
z istniejącego węzła cieplnego)
– wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła.

Lokal zajmuje powierzchnię 136,81 m2, w tym:  
– sala warsztatowa 1 – 21,75 m2
– sala warsztatowa 2 – 14,28 m2
– sala sesyjna – 42,13 m2
– sala głównej aktywności z aneksem kuchennym – 17,31 m2
– komunikacja – 10,98 m2
– wc damski – 5,44 m2
– wc męski – 2,74 m2
– magazyn – 2,60 m2
– pomieszczenie gospodarcze – 6,33 m2
– biuro + archiwum – 10,62 m2
– wiatrołap – 2,63 m2

Całkowity koszt inwestycji wynosi 606 021,00 zł

Wasze komentarze

Komentarze