Rekordowa, szósta edycja festiwalu sztuki restauracyjnej już w dniach 6 – 17 lutego. Po raz pierwszy na festiwalowej mapie znalazł się Śląsk, (m.in. Katowice, Bielsko Białą, Piekary Śląskie i Pyskowice). Specjalnym gościem festiwalu będzie Massimo Bottura: właściciel i szef kuchni Osterii Francescana***, najlepszej restauracją na świecie m.in. wg World’s 50 Best Restaurants. Bottura jest także ambasadorem marki Grundig, która jest partnerem festiwalu. Otwarcie festiwalu uświetni kolacja w Hotelu Warszawa.
Rezerwacje na Festiwal w całym kraju trwają na www.FineDiningWeek.pl, a stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia. Dzięki inteligentnemu systemowi dostępności stolików, do wyboru jest wciąż wiele wspaniałych miejsc. Każdy gość ma szansę wygrać w konkursie zdjęciowym dwuosobowy rejs LOT-em klasą business do Włoch oraz dwuosobową kolację w Osteria Francescana*** (najlepszej restauracji świata, gdzie w kolejce po rezerwację stoi aż kilkadziesiąt tysięcy gości).
#RespectFood, czyli niemarnowanie żywności
Kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week ma na celu także zwrócenie uwagi na rosnący problem marnowania żywności. Mimo iż od początku istnienia festiwalu system rezerwacyjny skonstruowany jest w taki sposób, aby restauracje biorące udział w wydarzeniu dokładnie wiedziały, w jaką ilość produktów powinny się zaopatrzyć danego dnia. Organizatorzy połączyli siły z marką Grundig i za pośrednictwem ambasadora Massimo Bottury uwrażliwiają na zjawisko marnowania produktów spożywczych, którego skala jest coraz większa. Jak przyznają organizatorzy „Mimo iż jesteśmy coraz bardziej świadomi skali problemu związanego z marnowaniem żywności, nadal trudno jest nam, jako społeczeństwu wprowadzić w życie pewne zmiany, które ograniczą ten proceder. Będąc organizatorem festiwalu sztuki restauracyjnej, który przede wszystkim na ma celu edukację i budowanie świadomości czym jest fine dining, tym razem obieramy również za cel, zwrócenie uwagi na brak poszanowania dla żywności. Szósta edycja Fine Dining Week identyfikuje się z ideą zero waste i respect food, dzięki współpracy z marką Grundig i szefem kuchni trzygwiazdkowej restauracji Osterii Francescana – Massimo Bottury. Restaurator jest pomysłodawcą organizacji non profit Food for Soul” mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, współorganizatorzy Festiwalu. Massimo Bottura będzie gościem odrestaurowanego 5-gwiazdkowego Hotelu Warszawa, w którym znajduje się m.in. restauracja „Warszawska”. Jej Szefem Kuchni jest Dariusz Barański, absolwent legendarnej Le Cordon Bleu.
Filozofia zero waste
Festiwal Fine Dining Week to niepowtarzalna okazja do poznania świetnie przygotowanej prawdziwej sztuki restauracyjnej w dokładnie wyselekcjonowanych restauracjach. Najlepsi Szefowie Kuchni w Polsce przygotowują dla każdego z Gości wyjątkowe pięciodaniowe popisowe doświadczenie. W Warszawie po raz pierwszy goście mają okazję odwiedzić restauracje Concept 13, Fork oraz Opasły Tom. Rezerwacje są dostępne na stronie www.FineDiningWeek.pl w cenie 119 zł.
Jedzenie marnuje się na szeroką skalę nie tylko na rynku restauracyjnym, ale także w domach. Jedna trzecia żywności produkowanej corocznie na całym świecie kończy w śmietniku, co oznacza, że 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do jedzenia zostaje wyrzucone. Ta ogromna liczba mogłaby zaspokoić potrzeby żywnościowe 868 milionów głodujących ludzi na naszej planecie. Walka z marnowaniem jedzenia przenosi się również na scenę restauracyjną, ponieważ to właśnie głos ludzi znających się na jedzeniu najlepiej trafia do odbiorców. Massimo Bottura wraz ze swoim stowarzyszeniem Food for Soul i akcją #Respect Food oraz na rynku polskim we współpracy z festiwalem Fine Dining Week, promują świadomość w temacie wyrzucania żywności poprzez współpracę z szefami kuchni i dostawcami produktów.
Więcej szczegółów w kanałach social media festiwalu Fine Dining Week.
Kliknij tutaj
Wydarzenie pod patronatem portalu Kocham Wrocław