Winnica Jadwiga, to pod Wrocławiem produkuje się najlepsze wina w Polsce

0

Wszyscy kojarzymy Wrocław z bardzo dobrym piwem, w samym mieście znajdziemy kilka interesujących, kraftowych browarów, ale czy wiedzieliście, że jedyne 15km od granicy miasta znajduje się Winnica Jadwiga, w której produkowane są wina gronowe?

Pewnie nie, a to ze względu na dość nową historię tego miejsca, która zaczęła się w roku 2015, kiedy to Marek Janiak założył winnicę na Wzgórzach Trzebnickich. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę ze względu na wyjątkowo przyjazne warunki, które zapewniają idealne południowe stoki. „Kiedy w innych miejscach w Polsce, czy na świecie winiarze muszą walczyć z przymrozkami, to my możemy spać spokojnie”. Trzeba przyznać, że piękne, zielone wzgórza i sąsiedztwo lasów powodują, że to miejsce jest szczególnie urokliwe.

Co ciekawe w pobliskich Piotrkowiczkach, nieopodal winnicy, biegła kiedyś trasa kolejki wąskotorowej, której stacją początkową był Plac Staszica we Wrocławiu.

Rodzinne gospodarstwo winiarskie

Winnica Jadwiga to rodzinne gospodarstwo winiarskie prowadzone przez Marka i jego syna Mikołaja, skupiające się na uprawie winorośli i produkcji wina. Każdy sezon pracy w winnicy zaczyna się wczesną wiosną od wyprowadzenia na nowo krzewów winorośli, które dopiero na jesień wydadzą winogrona gotowe do produkcji wina. W tym czasie należy zadbać o roślinę i jej prawidłowy rozwój, chronić ją przed szkodliwym działaniem natury i dbać, aby rosła w „ucywilizowany” sposób.

Działalność jest połączeniem pracy rolniczej i technologicznej, ponieważ gdy winogrona zostaną zebrane, trafiają do winiarni, gdzie przeprowadzana jest fermentacja soku z winogron. W zależności od tego, jaki styl wina będzie pożądany, działania będą się od siebie delikatnie różnić np. wina różowe są wytwarzane z czerwonych winogron, a fermentacji jest poddawany tylko wyciśnięty sok. W przypadku czerwonego wina, fermentowany jest sok wraz ze skórkami, w których są zawarte m.in. związki odpowiedzialne za finalną barwę . Takie wino może być starzone w dębowych beczkach.

Winnica Jadwiga – produkcja win jakościowych

Panowie z Winnicy Jadwigi zajmują się produkcją win jakościowych. W swojej ofercie posiadają wina wytrawne z różnych szczepów winogron jak: Chardonnay, Johanniter, Cabernet Cortis czy Pinot Noir. Oferta win jest szeroka i są one w różnych stylach, zaczynając od win klasycznych jak: wina białe, czerwone i różowe kończąc na winach naturalnych.

Do win naturalnych zaliczamy wina pomarańczowe i tzw. pet-naty. Nie myślcie, że wina pomarańczowe są robione z pomarańczy. Nazwa nawiązuję do koloru wina, który wydobywa się z białych skórek winogron. Dodatkowo te wina są fermentowane na dzikich drożdżach, czyli takich, które naturalnie znajdują się na skórkach winogron.

Spróbuj win, odwiedź winnicę 

Trunki z Winnicy Jadwiga co roku zdobywają wyróżnienia i można je dostać w najlepszych restauracjach w kraju.

Jeżeli macie ochotę odwiedzić winnicę, to w social mediach znajdziecie informację o nadchodzących wydarzeniach w sezonie letnim. Oprócz tego można przyjechać na miejsce i kupić wino, a właściciele  z chęcią pokażą Wam winiarnię, po wcześniejszym kontakcie telefonicznym. Dla osób, które wolą zostać w domu, istnieje możliwość zrobienia zakupów w internecie.

Winnica Jadwiga

Jodłowa 73, 55-114 Ozorowice

514-061-069

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułDolny Śląsk: Zamek Świny – skąd tak naprawdę wzięło się powiedzenie ,,Pijany jak Świnia”
Następny artykułWracają Wrocławskie Potańcówki! Pierwsza odbędzie się na Wyspie Słodowej
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.