W związku z przyznaniem Miastu Wrocław finansowania ze środków programu ramowego „Horyzont 2020” na działania pn.: „Food System Hubs Innovating towards Fast Transition by 2030” Uniwersytet Przyrodniczy, Fundacja EkoRozwoju oraz Biuro Wody i Energii Urzędu Miejskiego będzie realizowało projekt FoodSHIFT2030.

To międzynarodowy projekt wdrażany w Kopenhadze, Atenach, Awinionie, Barcelonie, Bari, Braszowie, Berlinie, Lejre, Ostendzie i właśnie u nas, we Wrocławiu. Każde z tych miast będzie prowadzić działania w ramach tzw. “laboratoriów”, podczas których testowane będą innowacyjne rozwiązania globalnych problemów.

– Projekt ma na celu promowanie lokalnego rolnictwa, ogrodnictwa, ale również skracanie dystansu pomiędzy producentami i konsumentami. Będziemy wspierać powstawanie ogrodów społecznych, czyli popularnej idei w całej Europie, a także zaaranżujemy ogrody warzywne w placówkach oświatowych, z pomocą których będziemy edukować młodych wrocławian. To kolejny i z pewnością nie ostatni projekt realizowany przy współpracy ze środowiskami społecznymi oraz z Uniwersytetem Przyrodniczym – powiedział Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia

Miasto Wrocław skupi się na promocji idei ogrodów społecznych. Wraz z partnerami projektu – Uniwersytetem Przyrodniczym oraz Fundacją Ekorozwoju, spróbuje wypracować model ich tworzenia. Ogrody społeczne, tak popularne na całym świecie, stają się powszechne również w polskich miastach. Powstają, ponieważ mieszkańcy potrzebują kontaktu z zielenią, chcą mieć miejsce, w którym mogą uprawiać warzywa, ale jednocześnie integrować się, spędzać razem czas. Jest to mała wspólnota, a osoby ją tworzące dzielą się pasją do uprawy roślin, czasem pojawiają się również ule czy niewielkie place zabaw. Wspólnota decyduje czy ogród ma mieć charakter ozdobny, czy uprawny.

 Rolą miasta jest wspieranie takich inicjatyw poprzez:
·        zapewnienie szkoleń dla osób/wspólnot chcących założyć ogrody społeczne (we współpracy z partnerami projektu)
·        konsultacji (przy wsparciu Uniwersytetu Przyrodniczego)
·        podstawowych narzędzi (zestaw początkującego ogrodnika)
·        stworzenie bazy miejsc, które mogą zostać wykorzystane jako ogrody.

– To działanie dobrze wpisuje się w politykę „Nowy zielony ład dla Europy”, która jest wypracowywana w Unii Europejskiej. Wiele pomysłów, które już realizujemy łączy się ze sobą, składając się na nową politykę klimatyczną miasta: łapiemy deszcz, zazieleniamy, zabluszczamy, odchodzimy od plastiku, nie marnujemy żywności, promujemy lodówki społeczne, pijemy kranówkę, rozwijamy łąki kwietne czy wreszcie skracamy ścieżkę produktów z pola na stół. To wszystko tworzy spójny system w naszym mieście – podkreślała Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW

W ramach projektu powstaną również ogrody warzywne przy wrocławskich szkołach i przedszkolach (do 6 ogrodów). Chcemy uczyć dzieci, jak stosować takie rozwiązania jak np. uprawa współrzędna warzyw (wspólna uprawa różnych, odpowiednio dobranych gatunków warzyw na jednej grządce, chroni to warzywa przed szkodnikami oraz pomaga na lepsze wykorzystanie przestrzeni) – np. kapusta + pomidor + koper (zapach pomidorów i kopru odstrasza motyle bielinki, typowe dla kapusty). Pierwsze ogrody zaplanowane są na drugą połowę tego roku.

Wrocławski FoodSHIFT2030 jest rozpisany do 2023 roku. W tym czasie:  

wyznaczona zostanie strefa  żywicielska miasta, a konsumenci zyskają dostęp do informacji  gdzie i jacy producenci w okolicy wytwarzają żywność zgodnie ze standardami niskoemisyjnej produkcji (czyli nieszkodzącej klimatowi). Skorzystają też producenci żywności w regionie, bo dostaną wsparcie merytoryczne i narzędzia, by tworzyć sieci korzystnych powiązań między sobą i konsumentami. Określenie i zbadanie strefy żywicielskiej dużego miasta, to także doskonałe źródło wiedzy dla przedsiębiorców i decydentów o tym czego nam brakuje, jakie gałęzie produkcji powinny się jeszcze rozwinąć, jakich produktów mogą konsumenci potrzebować.

uruchomione zostaną działania na rzecz tworzenia ogrodów społecznych w mieście (to jeden z elementów miejskiego rolnictwa, mogącego stać się dla mieszkańców źródłem warzyw, ziół, owoców, a znacząco wpływający na zjawiska klimatyczne). UPWr i Fundacja EkoRozwoju planują uruchomienie telefonicznych konsultacji, dzięki którym mieszkańcy będą mogli skorzystać z wiedzy i doświadczenia “doradcy ogrodniczego”. Naukowcy z UPWr nie tylko mieli okazję sprawdzić jak funkcjonują ogrody społeczne w europejskich aglomeracjach, ale prowadzą własne badania nad najskuteczniejszymi w naszych warunkach formami miejskich upraw.

–  pokazowe dydaktyczne ogrody pilotażowe powstaną przy wrocławskich szkołach, za realizację tego zadania będzie odpowiedzialny Urząd Miasta Wrocław. Działania projektowe nawiązują do aktualnych działań UM realizowanych w ramach takich projektów jak “Grow Green” czy “Szare na Zielone”.

Dla wszystkich, którzy chcieliby skorzystać z wiedzy i doświadczenia naukowców i działaczy już zaangażowanych w projekty „miejskiego rolnictwa” organizowane będą warsztaty i szkolenia. Za te działania odpowiada Monika Onyszkiewicz z Fundacji EkoRozwoju, która mówi: – Chcemy podnosić świadomość różnych grup, promować lokalne – krótkie łańcuchy dostaw, integrować lokalnych producentów, zachęcać do zmiany diety na bardziej roślinną.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane