Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie, trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!
Piwnica Świdnicka
Najstarsza reprezentacyjna gospoda miejska świata, która rozpoczęła swoją kulinarną przygodę w XIII wieku. Laureaci tytułu “Najpopularniejsza Restauracja w Polsce” w jesiennej edycji Restaurant Weeka tym razem na Festiwalu podadzą na przystawkę kluskę śląską z gruszowym puree i orzechami oraz rakowy krem z grillowanym rakiem i wędzoną, kwaśną śmietaną. Danie główne mięsne to kurczak baby z farszem z jabłek z sadu Pana Bogdana, puree z rabarbaru i musem z botwiny, w wersji wegetariańskiej spróbujesz steka z młodej kapusty, puree ziemniaczanego, sojowej omasty i pudru z koperku. Deser na finał kulinarnego doświadczenia to mono porcja z biszkoptem czekoladowym, musem waniliowym, maliną, pistacją oraz zamszem z białej czekolady. Nie ma co czekać – rezerwuj na stronie!
FARM Spot
Pod nasypem kolejowym przy ulicy Bogusławskiego we Wrocławiu działa restauracja FARM Spot. Miejsce przypadnie do gustu miłośnikom wyszukanych smaków i nieoczywistych połączeń. W popisowym menu na wiosnę do wyboru wersja A: gravlax z łososia, ajo blanco, piklowane winogrona, orzechy laskowe, na danie główne duxelle z marynowanych grzybów, chips z topinamburu i portobello. W menu B: na przystawkę tatar z serca wołowego z maślanym tostem, majonezem i parmezanem, danie główne to salsiccia z bakłażanem, ośmiornicą, straciatellą i pangratto. Zwieńczeniem festiwalowej uczty będzie sernik z topinamburu, czekolady, słonecznika i owoców. Tego menu nie możesz przegapić- rezerwuj!
Papi Chulo Cantina Mexicana
Najbardziej autentyczna meksykańska cantina po tej stronie Odry, o którą dba Chef kuchni Alfredo przekazując rodzinne przepisy i autentyczny smak. Kluczem do autentyczności jest też dbałość o detal, stąd aranżacja wnętrza ręcznymi malowidłami inspirowanymi meksykańskim folklorem, oryginalna zastawa stołowa i bogata we florystyczne motywy ceramika azulejos. Z okazji Festiwalu Chef Alfredo przygotował dwie, popisowe propozycje menu. Dla wegetarian: colado tlalpeno z bulionem warzywnym, adobo, kukurydza, cukinia, ziemniaki oraz ryż, na danie główne pszenna tortilla wypełniona serem feta, gotowanym bakłażanem, kukurydzą, pomidorami i cebulą, podawana z piklami. Na deser camote dulce, czyli słodki ziemniak pieczony na grillu ze słodkim sosem i świeżą śmietaną. Mięsne menu to: tostada de atun, czyli tuńczyk gotowany w chilli z majonezem, podany na tostadzie z guacamole i kolendrą oraz sałatką z cebuli i kolendry, na danie główne hurache de costilla- żeberka wołowe w salsie verde, podane na placku z niebieskiej kukurydzy posmarowanej pastą z fasoli, przykryte sałatką z kaktusa i rzodkiewki. Słodki finał to tres leches- biszkopt nasączony 3 różnymi rodzajami mleka z dodatkiem mezcalu, kremem kokosowym z karmelizowanymi migdałami i świeżymi truskawkami. Miłośnicy meksykańskiej klimatu i kuchni- koniecznie zapiszcie ten adres!
Lwia Brama²
Lwia Brama² to jedyna biorąca udział w festiwalu restauracja znajdująca się w najstarszej części Wrocławia, na Ostrowie Tumskim. Niegdyś była to wyspa podlegająca władzy kościelnej, dziś jest wizytówką Wrocławia, popularną wśród turystów, spacerowiczów i zakochanych. Festiwalowe menu to list miłosny skierowany do jednego z ważniejszych, polskich warzyw- marchewki. Na przystawkę marchewka nori z chałką, winegretem cytrynowym, roszponką, kruszonką i oliwą bazyliową, danie główne do wyboru: konfitowany kark, baba ziemniaczana, żel pomarańczowo-marchewkowy, mus dyniowy, karmelizowana marchew, oliwa pietruszkowa i zioła, alternatywa to żółte curry z kuskusem, żelem pomarańczowo-marchewkowym, musem dyniowym, kolendrą i chipsem z marchewki. Deser to marchewkowe ciasto na kremie pomarańczowym z czekoladą i pianką marchewkową.
Neobab 2.0
Restauracja serwująca aromatyczną i kolorową kuchnię bliskowschodnią. Miejsce ma nowoczesny wystrój i zupełnie luźny, niezobowiązujący klimat. Pięknie wpasowuje się w trend food share’ingu czyli talerzykowego pomysłu dzielenia się jedzeniem z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy jednym stole. Podczas festiwalowej uczty na przystawkę spróbujecie chrupiących falafeli z kremem paprykowym, limonkowym majonezem, rzodkiewką i kruszonką cebulową. Danie główne w wersji wege to hummus połączony z grillowaną cukinią, prażonymi grzybami, oliwą chilli i mixem ziół. W wersji mięsnej na stół wjeżdża soczysty, pachnący grillem szaszłyk jagnięcy w towarzystwie sezamowego labnehu. Festiwalowe menu wieńczy deser – w Neobabie to baklava z kremem daktylowo-kokosowym i pistacjami.
Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!
RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszty. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante. Dokonując rezerwacji do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.
Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.
Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Wrocławiu, Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz Warmii i Mazurach.
Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.
Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!
Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście – Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej, festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza – bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!
Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 13 marca 2024 – 24 kwietnia 2024