Przed nami czwarta już – jesienna – edycja festiwalu najlepszych restauracji. Swój udział we Wrocław Restaurant Week potwierdziło ponad 30 najlepszych lokali w mieście. To świetna okazja by spróbować trzydaniowych popisów kulinarnych za 39 zł. Wybierz restaurację, dokonaj rezerwacji i do zobaczenia przy stole!
Towarzyskość to zdrowie
Ideą przewodnią jesiennego festiwalu zostało hasło „Towarzyskość to zdrowie!”. Podczas gdy zdefiniowanie “zdrowej diety” wciąż przysparza naukowcom trudności, a częstotliwość powstawania nowych cudownych diet przyprawia o ból głowy, podtrzymywanie zdrowych relacji w rodzinie i z przyjaciółmi wskazywane jest zgodnie przez naukowców jako fundament szczęścia i zdrowia. Bezpośrednie życzliwe relacje międzyludzkie są zdrowsze od tych wirtualnych, a ich podstawowym budulcem jest właśnie wspólnie spędzany czas przy stole. Jak pokazują badania kanadyjskiej badaczki Susan Pinker “osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i poplotkować, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły”. Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, organizatorzy promują liczniejsze wspólne wyjścia na Festiwal: przy rezerwacji 8-osobowego stolika ósmy gość odwiedza restaurację za darmo.
O Festiwalu
Festiwal odbędzie się w dniach 21 do 30 października. Zarezerwować stolik warto wcześniej, żeby mieć szeroki wybór wśród dostępnych restauracji. Goście za pośrednictwem strony internetowej www.restaurantweek.pl już od 29.09 mogą zarezerwować starannie przygotowane, trzydaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 39 zł. Warto zaznaczyć, że w wielu restauracjach w tej edycji będzie do wyboru menu wegetariańskie. Każdy Gość będzie miał okazję ocenić swoje doświadczenie restauracyjne, a wszystkie głosy Gości zdecydują o tym, kto znajdzie się na restauracyjnym podium Wrocławia. Organizatorzy zapraszają też na wydarzenia towarzyszące: warsztaty, spotkania, koncerty czy wystawy. Więcej informacji na www.restaurantweek.pl.
Restaurant Week to zarówno święto Gości jak i Restauratorów.
„Restaurant Week to typowa sytuacja win-win, w której goście, za stosunkowo niewielką kwotę, spróbują najwyższej jakości produktów, a Szefowie Kuchni wraz z właścicielami zaprezentują swoje najmocniejsze strony, zyskując uznanie na kolejne miesiące. Wrocławski tydzień restauracji jest jednym z tych wydarzeń, które najmocniej wpływają na rozwój miejscowej gastronomii” – mówi bloger kulinarny Piotr Gładczak – autor Wrocławskich Podróży Kulinarnych.
Jacek Szydłowski – właściciel Alyki, zwycięzcy wiosennej edycji, tak opowiada o doświadczeniu Restaurant Week: “Uczestnictwo w dwóch edycjach i zwycięstwo w wiosennej edycji RW było dla nas zarówno ogromnym zaskoczeniem jak i potwierdzeniem naszych nadziei, które gdzieś tam cicho pielęgnowaliśmy, że dbałość o jakość składników, pomysł na menu oraz właściwe, serdeczne podejście do gości to receptura na sukces. Niewątpliwie to zwycięstwo dodało nam skrzydeł i zmotywowało całą załogę do jeszcze większej pracy i kreatywności.”
Poza Alyki w festiwalu wezmą udział inni wyróżnieni podczas poprzednich edycji: Dinette SkyTower, Villa Bianco, Spichlerz, La Maddalena, Patio. Na liście restauracji są też wrocławskie nowości: TASZKA, Restauracja OVO, Brylantowa 16, Restaurant Michel czy Dinette przy Operze.
Pełna lista restauracji:
Ahimsa, ALYKI, Aroma, Art Restauracja i Kawiarnia, Brasserie 27, Brylantowa 16, Dinette, Dinette Sky Tower, Dobra Karma, ENJOY (Platinum Palace), Grande Papa Restaurant & Bar, HINT (w hotelu Puro), Kaczka Dziwaczka, LA FOLIE, La Maddalena, Malarska25, Mama Manousch, MLEKIEM I MIODEM, My CORNER, Nadodrze, Novocaina, Orient Palace, OVO Bar&Restaurant, Pappatore, PATIO, Spichlerz, Restaurant Michel, TASZKA – Wine & Petiscos, Vertigo, Villa Bianco Steak and Lobster, Vivian, WołaWina.
* * *
Rezerwacje i najważniejsze daty:
28.09.2016 Otwarcie Rezerwacji dla posiadaczy Kont Gościa.
29.09.2016 Otwarcie Rezerwacji dla szerokiej publiczności.
21-30.10.2016 Festiwal najlepszych Restauracji Wrocław Restaurant Week 2016.