fot. Pierogarnia Nowowiejska Facebook

Delikatne ciasto, obfita ilość farszu i niesamowity smak, który przypomina nam o domowych obiadach u mamy lub babci. To trzy cechy, które naszym zdaniem powinny wyróżniać najlepsze pierogi. Pod tym kątem wybraliśmy spośród kilkunastu wrocławskich lokali – trzy, które według nas powinien odwiedzić każdy smakosz pierogów. 

Pierogarnia Nowowiejska

Ta Pierogarnia wyróżnia się spośród innych doskonale przygotowanym ciastem – jest cieniutkie, miękkie i nie rozpada się. Dodatkowo, zwłaszcza w pierogach ruskich, farsz aż z nich wypływa. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. W menu panuje podział na pierogi na ciepło (w tym oprócz tradycyjnych również z truskawkami i jagodami)  oraz na zimno. Oprócz pierogów w lokalu serwowane są również prawdziwe polskie obiady jak placki ziemniaczane, kotlety z ziemniakami oraz surówki – w tym przypadku warto obserwować stronę Pierogarni, gdyż codziennie serwowane są inne obiady.

Sponsorowane

Jeśli raz zasmakujecie tych pierogów, to będziecie tutaj chcieli wracać jak najczęściej. Tu jest naprawdę pysznie jak u mamy i nie jest to ocena na wyrost.

Adres: ul. Nowowiejska 71/1b
Godziny otwarcia:
od poniedziałku do piątku 11:00-18:30
Więcej informacji: tutaj

fot. Pierogarnia Nowowiejska/ facebook
fot. Pierogarnia Nowowiejska/ facebook

Pierogarnia Momos

Pierogarnia Momos to miejsce zdecydowanie nietypowe, zwłaszcza kiedy zaglądamy w menu. Oprócz tradycyjnych znanym nam wszystkich pierogów, w ofercie mają również bardzo ciekawe połączenia smakowe. Pierogi gotowane mogą być zarówno z soczewicą, z dynią lub z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Na dodatkową uwagę zasługują również tybetańskie wegańskie pierogi, a także ogromny  pieróg z łososiem i serem pleśniowy. Hitem są jednak pierogi z ciasta drożdżowego, a od początku marca Pierogarnia wprowadziła do swojej oferty pozycje bezglutenowe. Warto tu zaglądnąć przynajmiej raz w miesiącu i spróbować nowości w menu pn. ,,pieróg miesiąca”.
Do posiłku można dobrać wina z różnych stron świata – włoskie, francuskie, gruzińskie i oczywiście polskie.  Warto wpaść i spróbować czegoś nowego.

Warto wspomnieć, że Pierogarnia Momos znalazła się w znanym przewodniku kulinarnym autorstwa Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta pn. ,,Wrocław na widelcu”. Wyróżnienie lokalu przez tą dwójkę autorytetów w świecie gastronomicznym musi świadczyć o wyjątkowości tego miejsca.
My się już o tym przekonaliśmy, teraz czas na Ciebie.

Adres: ul. Więzienna 5
Godziny otwarcia:
 od poniedziałku do czwartku 11:00 -20:00
piątek 11:00 – 22:00
sobota 12:00 – 22:00
niedziela 12:00 – 20:00
Więcej informacji: tutaj

fot. Pierogarnia Momos Facebook
fot. Pierogarnia Momos Facebook

Pierogarnia Stary Młyn

O Pierogarni Stary Młyn słyszał już chyba każdy! To miejsce ma swój klimat i niepowtarzalny smak pierogów. Oprócz tradycyjnych Lepiochów z serem, mięsem czy kapustą i grzybami, można skosztować przepysznych Piecuchów z pieca lub wersji smażonej. Dodatkowo można wybrać wersję wegetariańską lub zdecydować się na Lepiocha na słodko. Wybór jest ogromny! Wszystkie posiłki są przygotowywane na babcinych kresowych przepisach, które przez wiele lat były udoskonalane.

Adres: ul. Rynek 26
Godziny otwarcia:
 od poniedziałku do niedzieli 11:00 – 23:00
Więcej informacji: tutaj

fot. Pierogarnia Stary Młyn Facebook
fot. Pierogarnia Stary Młyn Facebook

Wasze komentarze

Komentarze