Festiwal najlepszych Restauracji organizowany jest od 2014 roku i łączy wszystkie najlepsze niezależne restauracje w największych polskich miastach. Ideą zespołu i współtwórców Fine Dining Week jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej działalności Gościom Festiwalu.
Wśród wrocławskich uczestników wydarzenia są:
- ENJOY (hotel Platinum Palace*****), Powstańców Śląskich 204
- Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott), Plac Wolności 10
- Olszewskiego 128
- Grape Restaurant, Parkowa 8
Aby wziąć udział w festiwalu należy dokonać rezerwacji na finediningweek.pl . Na początku należy założyć swoje konto Gościa. Później po wybraniu interesującej nas restauracji zobaczymy oferowane przez nią menu A i B. Warto upewnić się, że nie jesteśmy uczuleni na żaden składnik znajdujący się w posiłku. Koszt rezerwacji dla jednego Gościa to 129 zł. Zdecydować można się aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września. System rezerwacji online wspiera ideę zero waste i jest kontynuacją kampanii Szanuj Jedzenie. Restauracje na bieżąco otrzymują od organizatorów informację o liczbie gości, dzięki temu nie marnują jedzenia.