EkoBazar w Browarze Mieszczańskim – zdrowe produkty z certyfikatem żywności ekologicznej

0

Od października 2018 roku w niepowtarzalnej industrialnej przestrzeni Browaru Mieszczańskiego działa miejsce, które jest rajem dla osób dbających o zdrowy styl życia, kochających naturę i ekologiczną żywność. Mieści się tam bowiem EkoBazar, stworzony z myślą o ludziach poszukujących najwyższej jakości produktów. O tym skąd pomysł na taką przestrzeń, dlaczego jest tak popularna i co wyjątkowego znajdziemy na targowych stoiskach porozmawialiśmy z organizatorem bazaru – p. Andrzejem Obszańskim.

Małgorzata Braszka: Czy pomysł na to miejsce wziął się stąd, że moda na to co ,,eko” stała się coraz bardziej powszechna? Jakie doświadczenia z tego rodzaju żywnością miał Pan wcześniej?

Sponsorowane

Andrzej Obszański: Pomysł na EkoBazar wziął się stąd, że prowadzimy ekologiczne gospodarstwo rolne gdzie uprawiamy warzywa oraz owoce. Musieliśmy szybko znaleźć pomysł na sprzedaż naszych produktów ponieważ odbiorca warzyw wycofał się z umowy. Podobne inicjatywy powstały już w Warszawie, Katowicach, Gdańsku, Krakowie a we Wrocławiu nie było jeszcze bazaru gdzie sprzedawane są produkty ekologiczne certyfikowane więc postawiliśmy na Wrocław. Zaprosiliśmy innych producentów żywności ekologicznej i tak powstał EkoBazar.

M.B.: Które ekologiczne produkty cieszą się największą popularnością?

A.O.: Jest szereg takich produktów i nie sposób wymienić ich wszystkich. Oczywiście na pierwszym miejscu są to warzywa, owoce, ryby, mięso i wędliny. Oprócz tego dużą popularnością cieszy się kawa oraz herbata. Swoich zwolenników ma również ekologiczne pieczywo, jak również sery, kiszonki, przetwory, garmażerka, przyprawy oraz soki.

M.B. Jakie wyjątkowe, bardzo rzadkie lub niespotykane nigdzie produkty można tu dostać?
A.O.: Przestrzeń bazaru skupia małych producentów oraz lokalne gospodarstwa rolne, dzięki czemu klienci mają okazję robić zakupy “u źródła”. Asortyment tego miejsca jest bardzo bogaty. Wyjątkowymi i niespotykanymi produktami są z pewnością: świeżo palona kawa od Gastona, ryby i owoce morze wprost z giełdy rybnej w Chioggii, ponad 20 rodzai kapusty kiszonej, sezonowana wołowina oraz przetwory od Kocharza.

M.B.: Czy każdy może zostać wystawcą? 

A.O.: Oczywiście, należy jednak pamiętać o tym, że trzeba posiadać certyfikat żywności ekologicznej.

Najbliższy EkoBazar, na który serdecznie zapraszamy odbędzie się jak co tydzień:

w sobotę w godz. 8:00 -15:00
w Browarze Mieszczańskim
przy ul. Hubskiej 44.

Wasze komentarze

Komentarze