„Cud miód” we Wroclavii – premiera miodu z pasieki z dachu CH Wroclavia

0

Już w sobotę 24 listopada mistrzyni kuchni, Beata Śniechowska przedstawi podczas swego kulinarnego pokazu unikalne właściwości miodu. W trakcie wydarzenia po raz pierwszy zaprezentowany i użyty zostanie mód pochodzący z pasieki we Wroclavii.

Miód działa przeciwbakteryjnie, uodparniająco, kojąco, wspomaga też pracę serca i może być stosowany jako kosmetyk. Unikalne właściwości tej złotej substancji będą mieli okazję dokładniej poznać goście Wroclavii – w trakcie kulinarnych pokazów zaplanowanych na 24 listopada w strefie Grand Kitchen centrum.

„Cud miód”, czyli pokazy Beaty Śniechowskiej

Podczas swych sobotnich pokazów ambasadorka strefy Grand Kitchen Wroclavii, Beata Śniechowska przedstawi prawdziwe przysmaki z miodem w roli głównej, na słodko i wytrawnie. Wykorzysta miód do przyrządzenia deseru, a także dania głównego. Goście Wroclavii będą mieli okazję skosztować stworzonych przez nią podpłomyków, sernika czy pieczonej gęsi, a także dowiedzieć się więcej o miodzie, który wzbogaci smak przygotowanych dań. Pokazy odbędą się w strefie Grand Kitchen Wroclavii na poziomie +2, w godz. 13.00-17.00.

Pasieka we Wroclavii

Podczas pokazów po raz pierwszy zaprezentowany zostanie nektarowy miód wielokwiatowy, stworzony przez pszczoły z Wroclavii. Pasieka została założona w centrum wiosną tego roku – zamieszkuje ją pięć pszczelich rodzin, czyli ok. 300 tysięcy owadów. To wspólne przedsięwzięcie Wroclavii oraz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, uczelni specjalizującej się w badaniach pszczół i ich odziaływania na środowisko. Właściciel Wroclavii prowadzi pasieki także w innych swoich obiektach: w Arkadii, Galerii Mokotów i Galerii Wileńskiej. Łącznie w warszawskich centrach Unibail-Rodamco-Westfield powstaje rocznie 200-500 kg miodu wielokwiatowego bądź lipowo-łąkowego.

fot. mat. prasowe

Cykl kulinarny w strefie Grand Kitchen

Pokaz Beaty Śniechowskiej to kolejny z cyklu 24 dni bezpłatnych warsztatów i pokazów kulinarnych, skierowanych zarówno do dzieci, jak i dorosłych, jakie od czerwca, niemal co tydzień odbywają się we Wroclavii. Każdy taki dzień to nie tylko warsztaty, czy pokazy, ale także degustacje oraz animacje ruchowe i plastyczne, a także konkursy przygotowane z myślą o najmłodszych. To unikalne w swej skali działanie, które promuje edukację kulinarną wrocławian. Aktualne informacje o najbliższych wydarzeniach w strefie Grand Kitchen dostępne są z wyprzedzeniem na stronie www.wroclavia.pl

Wasze komentarze

Komentarze