Wrocławski Arsenal szykuje się już na szóstą odsłonę swojej plenerowej imprezy! Tym razem oddamy hołd starożytnym rzemiosłom, które opierały się na wykorzystaniu ognia.
Oczywiście, jak zawsze, głównym punktem programu będzie wytop żelaza w piecu dymarskim. To prawdziwa rekonstrukcja urządzeń używanych w starożytnym Wrocławiu (Kozanów, Żerniki, Oporów, Muchobór Mały, Widawa) na początku naszej ery. Pierwszego dnia będzie zakładany gliniany piec, a w specjalnym palenisku prażona będzie ruda żelaza, która zostanie użyta do wytopu. Drugiego dnia doświadczeni dymarze przeprowadzą proces wytopu żelaza. Na koniec dnia wydobędą i przekują surowe bryły żelaza, zwane „łupkami”. Przez cały czas będzie też działać warsztat kowalski, który wyprodukuje gotowe wyroby wzorowane na rzymskich zabytkach archeologicznych.
Festiwal rzemiosła
Podczas festiwalu będzie okazja zobaczyć wiele innych rzemiosł, które wymagają wysokich temperatur. Zobaczymy, jak wytwarzano przedmioty z brązu. Na warsztacie brązowniczym będzie można zobaczyć różne rodzaje form odlewniczych, używanych na przestrzeni wieków. Będzie też pokaz dawnego rzemiosła szklarskiego, gdzie w specjalnym piecu będą wytwarzane szklane ozdoby. Oczywiście nie może zabraknąć pokazu pracy garncarza i technologii wypału glinianych naczyń. Na Dolnym Śląsku odkryto wiele pieców garncarskich, co świadczy o popularności tego rzemiosła.
Dla rodzin z dziećmi przygotowano również kreatywne warsztaty plastyczne inspirowane starożytną kulturą. Będziecie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach języka łacińskiego prowadzonych przez Studenckie Koło Historyków – Sekcję Historii Starożytnej.
Grupy rekonstrukcyjne
Aby lepiej zrozumieć kontekst historyczny pokazów rzemieślniczych, będą obecne grupy rekonstrukcyjne prezentujące stroje, uzbrojenie oraz różne aspekty codziennego życia. Będą zarówno rzymscy żołnierze z Legio XIIII, którzy pielęgnują tradycje, jak i plemię barbarzyńskie Hariów. Ich inscenizacje zawsze przyciągają dużo uwagi publiczności.
Nie zapomniano też o kuchniach historycznych, które wprowadzą w świat starożytnych produktów i potraw. Wszystko oczywiście będzie promować ekologiczne jedzenie. W skrócie, impreza pozwoli uczestnikom przenieść się w czasie i doświadczyć życia społeczności zamieszkujących nasze miasto w starożytności, w harmonii z naturą.