Wszyscy kojarzymy Wrocław z bardzo dobrym piwem, w samym mieście znajdziemy kilka interesujących, kraftowych browarów, ale czy wiedzieliście, że jedyne 15km od granicy miasta znajduje się Winnica Jadwiga, w której produkowane są wina gronowe?
Pewnie nie, a to ze względu na dość nową historię tego miejsca, która zaczęła się w roku 2015, kiedy to Marek Janiak założył winnicę na Wzgórzach Trzebnickich. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę ze względu na wyjątkowo przyjazne warunki, które zapewniają idealne południowe stoki. „Kiedy w innych miejscach w Polsce, czy na świecie winiarze muszą walczyć z przymrozkami, to my możemy spać spokojnie”. Trzeba przyznać, że piękne, zielone wzgórza i sąsiedztwo lasów powodują, że to miejsce jest szczególnie urokliwe.
Co ciekawe w pobliskich Piotrkowiczkach, nieopodal winnicy, biegła kiedyś trasa kolejki wąskotorowej, której stacją początkową był Plac Staszica we Wrocławiu.
Rodzinne gospodarstwo winiarskie
Winnica Jadwiga to rodzinne gospodarstwo winiarskie prowadzone przez Marka i jego syna Mikołaja, skupiające się na uprawie winorośli i produkcji wina. Każdy sezon pracy w winnicy zaczyna się wczesną wiosną od wyprowadzenia na nowo krzewów winorośli, które dopiero na jesień wydadzą winogrona gotowe do produkcji wina. W tym czasie należy zadbać o roślinę i jej prawidłowy rozwój, chronić ją przed szkodliwym działaniem natury i dbać, aby rosła w „ucywilizowany” sposób.
Działalność jest połączeniem pracy rolniczej i technologicznej, ponieważ gdy winogrona zostaną zebrane, trafiają do winiarni, gdzie przeprowadzana jest fermentacja soku z winogron. W zależności od tego, jaki styl wina będzie pożądany, działania będą się od siebie delikatnie różnić np. wina różowe są wytwarzane z czerwonych winogron, a fermentacji jest poddawany tylko wyciśnięty sok. W przypadku czerwonego wina, fermentowany jest sok wraz ze skórkami, w których są zawarte m.in. związki odpowiedzialne za finalną barwę . Takie wino może być starzone w dębowych beczkach.
Winnica Jadwiga – produkcja win jakościowych
Panowie z Winnicy Jadwigi zajmują się produkcją win jakościowych. W swojej ofercie posiadają wina wytrawne z różnych szczepów winogron jak: Chardonnay, Johanniter, Cabernet Cortis czy Pinot Noir. Oferta win jest szeroka i są one w różnych stylach, zaczynając od win klasycznych jak: wina białe, czerwone i różowe kończąc na winach naturalnych.
Do win naturalnych zaliczamy wina pomarańczowe i tzw. pet-naty. Nie myślcie, że wina pomarańczowe są robione z pomarańczy. Nazwa nawiązuję do koloru wina, który wydobywa się z białych skórek winogron. Dodatkowo te wina są fermentowane na dzikich drożdżach, czyli takich, które naturalnie znajdują się na skórkach winogron.
Spróbuj win, odwiedź winnicę
Trunki z Winnicy Jadwiga co roku zdobywają wyróżnienia i można je dostać w najlepszych restauracjach w kraju.
Jeżeli macie ochotę odwiedzić winnicę, to w social mediach znajdziecie informację o nadchodzących wydarzeniach w sezonie letnim. Oprócz tego można przyjechać na miejsce i kupić wino, a właściciele z chęcią pokażą Wam winiarnię, po wcześniejszym kontakcie telefonicznym. Dla osób, które wolą zostać w domu, istnieje możliwość zrobienia zakupów w internecie.