Najlepsze azjatyckie jedzenie we Wrocławiu. W tym zestawieniu poznacie nasze ulubione miejsca z kuchnią orientalną w stolicy Dolnego Śląska.
Przygotowaliśmy selekcję restauracji, które słyną z wysokiej jakości dań i rozkochują w sobie niezliczoną ilość gości. Każdy z wyborów reprezentuje kuchnię innego państwa, więc na pewno nie będzie nudy. Celowo pomijamy restauracje specjalizujące się w ramenie i sushi, ponieważ to prawdopodobnie najpopularniejsze dania kuchni dalekowschodnich. Zapraszamy do lektury!
District Saigon – ekspresowa podróż do Wietnamu
Otwarta w 2020 roku restauracja znajduje się przy ul. Kuźniczej 10. Saigon to miejsce, w którym serwowane są pyszne dania kuchni wietnamskiej. Lokal charakteryzuje się luźną i przyjazną atmosferą, a jego wystrój przenosi gości daleko na wschód. W karcie znajdziemy szeroki wybór zup, w tym kultowe Pho – gotowany przez 12 godzin, pełen smaku bulion, który zachwyci każde podniebienie. Kuchnia przygotowała dla gości selekcję mniejszych dań, które stworzono, by się nimi dzielić – wietnamskie, doładowane dodatkami frytki, rollsy oraz pierożki to bez wątpienia idealny przepis na udaną kolację ze znajomymi. W menu nie zabrakło sycącego Stir Fry, zdrowych bowli i „porządnych” dań mięsnych. Warto wspomnieć, że Saigon serwuje wiele dań wegańskich oraz wegetariańskich. Pragnienie gości ugaszą naprawdę smaczne koktajle, azjatyckie herbaty oraz kawa po wietnamsku – z lodem i mleczkiem skondensowanym smakuje wybitnie.
Nasze propozycje:
- Bahn Xeo – chrupiący naleśnik wypełniony ziołami, warzywami oraz mięsem/krewetkami/boczniakiem
- Pho Bo Tai – aromatyczny bulion z parzonym udźcem wołowym, makaronem ryżowym i świeżymi ziołami
- Khoai Tay Chien – domowe, przepyszne frytki doładowane sosami, kolendrą i wołowiną/szarpanym boczniakiem
- Ha Cao – pełen smaku bulion z nadziewanymi pierożkami
District Saigon w sieci – KLIKNIJ
Thali – indyjska eksplozja smaków
Thali to rozrastająca się sieć restauracji z przysmakami kuchni indyjskiej. We Wrocławiu znajdują się aż 3 lokale – przy ul. Ruskiej 19, ul. Curie-Skłodowskiej 5 i ul. Jedności Narodowej 161. W każdym z nich dostaniemy wysokiej jakości, pyszne dania, które pokochały tysiące mieszkańców Wrocławia. Klasyką Thali są kurczak/baranina/ser paneer/krewetki w wyjątkowych sosach o przeróżnych smakach. W menu znajdziemy popularne Tikka Masala i Butter, a także inne, nieco mniej popularne pozycje nie odstające smakiem od wyżej wymienionych. Słodkie, pikantne, mleczne, warzywne – każdy znajdzie coś dla siebie. Dania serwowane są z delikatnym ryżem jaśminowym lub świeżo wypiekanym chlebkiem naan. Poza klasycznymi sosami w menu znajdują się dania wegańskie, wegetariańskie, pozycje z pieca, biryani (dania na bazie duszonego ryżu), zupy, a także selekcja wyśmienitych przystawek. W każdy dzień roboczy, w godzinach 12:00-15:00 Thali przygotowuje ofertę lunchową – wybrane danie z ryżem/chlebkiem naan za jedyne 23 zł (oferta obowiązuje w lokalu i na wynos), to zdecydowanie świetny wybór na budżetowy obiad w mieście.
Nasze propozycje:
- Butter Chicken – maślano-pomidorowy, lekko słodki sos, absolutna klasyka
- Tikka Masala – kultowe danie na bazie pomidorów i cebuli, lekko pikantny
- Palak – śmietanowo-szpinakowy sos z dodatkiem ziół i orzechów nerkowca
- Mango Lassi – słodki napój na bazie mango i jogurtu naturalnego
Woo Thai – czy ktoś powiedział tajskie?
Woo Thai to już w zasadzie kultowa marka na kulinarnej mapie Wrocławia. Koncept dzieli się na restaurację znajdującą się przy ul. Grunwaldzkiej 67 oraz street food przy ul. Hubskiej 74, ul. Rybackiej 11, a także przy restauracji na Grunwaldzie. Kucharze Woo Thai to specjaliści swojego fachu. Lokale charakteryzują się nowoczesnym i niewątpliwie przyjaznym wystrojem, street food nastawiony jest również na dowóz. Najpopularniejszym daniem serwowanym przez tajską restaurację zdecydowanie jest kultowy Pad Thai – potrawa na bazie makaronu ryżowego i warzyw, rozmiar porcji jest duży, więc radzimy przyjść mocno głodnym. Karta Woo Thai jest obszerna, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Zupy, dania wegańskie oraz na bazie mięs i owoców morza – opcji jest wiele, a większość z nich to gwarancja eksplozji smaku. Całość uzupełnia selekcja win, koktajli oraz tajskich napoi słodzonych. Obsługa jest bez wątpienia miła i potrafi doradzić w wyborze odpowiedniej pozycji.
Nasze propozycje:
- Tom Yum – legendarna, pikantno-słodka zupa z mlekiem kokosowym
- Ped Pad Phrik – smażona kaczka na ostro z warzywami
- Pad Thai – kultowe tajskie danie na bazie makaronu ryżowego
- Pad Nam Phrik Pow – smażone warzywa z mlekiem kokosowy, słodkie i lekko pikantne
Solleim – koreański street food
Powstały na Bielanach Wrocławskich koncept specjalizujący się w kuchni koreańskiej. Solleim to kwintesencja ulicznego jedzenia – jest szybko, świeżo i przede wszystkim przepysznie, serio. Korean Fried Chicken, czyli chrupiące, smażone kawałki kurczaka obtoczone w jednym z kilku sosów to zdecydowana gwiazda lokalu. Do wyboru są opcje pikantne, słodkie, kwaśne, serowe oraz mieszane, na pewno każdy znajdzie swój ulubiony. Poza grillowanym kurczakiem, w Solleim spróbujemy kubełków Cubpap wypełnionych ryżem, sosami, warzywami i charakterystycznie przygotowanym mięsem (w ofercie również opcje wege). Solleim znajdziecie przy ul. Świętego Antoniego 16, a także na Bielanach, przy ul. Makowej 12.
Nasze propozycje:
- Korean Fried Chicken – szczególnie polecamy w sosach Spicy i Yang
- Cupbap Beef Bulgogi – kubełek pełen smaku z charakterystyczną wołowiną bulgogi