Od października 2018 roku w niepowtarzalnej industrialnej przestrzeni Browaru Mieszczańskiego działa miejsce, które jest rajem dla osób dbających o zdrowy styl życia, kochających naturę i ekologiczną żywność. Mieści się tam bowiem EkoBazar, stworzony z myślą o ludziach poszukujących najwyższej jakości produktów. O tym skąd pomysł na taką przestrzeń, dlaczego jest tak popularna i co wyjątkowego znajdziemy na targowych stoiskach porozmawialiśmy z organizatorem bazaru – p. Andrzejem Obszańskim.
Małgorzata Braszka: Czy pomysł na to miejsce wziął się stąd, że moda na to co ,,eko” stała się coraz bardziej powszechna? Jakie doświadczenia z tego rodzaju żywnością miał Pan wcześniej?
Andrzej Obszański: Pomysł na EkoBazar wziął się stąd, że prowadzimy ekologiczne gospodarstwo rolne gdzie uprawiamy warzywa oraz owoce. Musieliśmy szybko znaleźć pomysł na sprzedaż naszych produktów ponieważ odbiorca warzyw wycofał się z umowy. Podobne inicjatywy powstały już w Warszawie, Katowicach, Gdańsku, Krakowie a we Wrocławiu nie było jeszcze bazaru gdzie sprzedawane są produkty ekologiczne certyfikowane więc postawiliśmy na Wrocław. Zaprosiliśmy innych producentów żywności ekologicznej i tak powstał EkoBazar.
M.B.: Które ekologiczne produkty cieszą się największą popularnością?
A.O.: Jest szereg takich produktów i nie sposób wymienić ich wszystkich. Oczywiście na pierwszym miejscu są to warzywa, owoce, ryby, mięso i wędliny. Oprócz tego dużą popularnością cieszy się kawa oraz herbata. Swoich zwolenników ma również ekologiczne pieczywo, jak również sery, kiszonki, przetwory, garmażerka, przyprawy oraz soki.
M.B.: Czy każdy może zostać wystawcą?
Najbliższy EkoBazar, na który serdecznie zapraszamy odbędzie się jak co tydzień:
w każdą sobotę w godz. 8:00 -15:00
w Browarze Mieszczańskim
przy ul. Hubskiej 44.