Restauracja, mieszcząca się nad samą Odrą vis a via gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego otrzymała właśnie statuetkę w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Muse Design Award w Nowym Jorku.
Restauracja została doceniona w kategorii „interior design” za styl, elegancję i wykorzystanie w wnętrzach bardzo szlachetnych materiałów, takich jak drewno, kamień naturalny i metale szlachetne w stonowanych barwach i odcieniach ziemi, srebra i chłodnego złota.
To dla nas ogromne wyróżnienie – podkreśla Beata Ziajka, właścicielka restauracji La Maddalena. – Statuetka przyleciała do nas dosłownie na tydzień przed ponownym otwarciem restauracji w całym kraju, które nastąpi 28 maja w piątek. Wreszcie na nowo będziemy mogli otworzyć wnętrza naszej restauracji przed naszymi Gośćmi.
Przedstawiciele jury na gali w Nowym Jorku podkreślili, że nagrodzili wnętrza stylowe, nowoczesne, odważne, ale i spójne, w których czuć harmonię i piękno. Wrocławska restauracja w finałowej rozgrywce rywalizowała z restauracjami z Tajwanu, Japonii, Hong Kongu, Emiratów Arabskich i Kanady. Otrzymała złotą statuetkę.
La Maddalena w czerwcu 2019 roku przeniosła się z ul. Włodkowica na bulwary Odrzańskie do budynku Marina III usytuowanego tuż przy odrestaurowywanych właśnie mostach Pomorskich.
Specjalnością restauracji są dzikie ryby i owoce morze. W każdy weekend można skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii. Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.
W kuchni najważniejszy jest wysoko jakościowy produkt
Nagrodzone wnętrze zostało zaprojektowane przez wrocławskie biuro projektowe Studio Dobrych Projektów Julii Kuśmierz. Przestronne wnętrze restauracji zaaranżowane zostało w nowoczesnym stylu city look. Jest spójne i przemyślane, skupia uwagę detal architektoniczny.
Szczególnie na uwagę zasługują wykonane na indywidualne zamówienie reliefy ścian w tonacjach chłodnego, platynowego srebra nakładanego metodą płatkową, podmalowywane ręcznie oraz okucia do szaf, szuflad i stołów – detale wieńczące meble, stanowiące swoistą biżuterię restauracji.
Wszechobecne drewno w różnych tonacjach kolorów ziemi, nadaje kameralności i sprawia poczucie przytulności wnętrza. Dekorację stanowią szklane, metaliczne mozaiki słupów konstrukcyjnych, osadzonych wzdłuż całej fasady okiennej otwierającej restaurację na rzekę.
Całość uzupełnia piękne oświetlenie podkreślające estetykę wnętrz i jego detali.Krzesła, stoły i szklane szafy na wino zostały zaprojektowane i wykonane przez lokalnych rzemieślników.
Uwagę kapituły przyciągnęły dwa okrągłe stoły biesiadne z obrotowym kamiennym talerzem na środku ze śnieżnej, modnej Carrary, piękna dębowa podłoga i niezwykła dbałość o każdy detal wystroju.
Byli pod wrażeniem wystroju sali VIP z oddzielnym wejściem oraz pięknego tarasu restauracji zawieszonego bezpośrednio nad taflą Odry z widokiem na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego i możliwością zacumowania łodzi przy samej restauracji.
Pełna lista projektów nagrodzonych Muse Design Awards: https://design.museaward.com/winner-info.php?id=949