Wrocław: Na Nadodrzu rusza kulinarne święto! Specjały Nadodrza 2022

0

Specjały Nadodrza to kulinarne święto osiedla.  Przyjdź 14 i 15 maja, by spróbować wyjątkowych przysmaków, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni.

W każdym miejscu biorącym udział w akcji otrzymasz wyjątkowy przysmak w cenie 16 zł. Poza tym, że jest to doskonała okazja do przetestowania nadodrzańskiej kuchni i poznania nowych lokali, można również wygrać specjalne bony.

Akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze.

W każdym miejscu, w którym spróbujesz Specjału Nadodrza otrzymasz specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzesz minimum 5 różnych pieczątek, wypełnisz pole z danymi kontaktowymi i zostawisz je w ostatnim odwiedzonym przez Ciebie miejscu, będziesz mógł wziąć udział w losowaniu nagród.

Nagrodami głównymi są Nadodrzańskie Bony Smakosza:

dwa o wartości 100 zł i cztery o wartości 50 zł. Bon można wykorzystać w wybranej restauracji bądź kawiarni, która brała udział w Specjałach Nadodrza. Losowanie nagród odbędzie się 16.05.2021 r o godzinie 12:00.

Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.

Lista specjałów: 

BISTRO NAROŻNIK
Miejsce spotkań dla nietuzinkowych mieszkańców osiedla – już od 2015 roku.adres: Rydygiera 30
godz. otwarcia: 10-23
specjał: Tatar ze śledzia + szklanka premierowego piwaNa 7. urodziny Narożnika zaserwujemy tatar ze śledzia oraz poczęstujemy szklanką specjalnie dla nas uwarzonego piwa

POCIĄG DO WINA
Wina z południa Europy oraz pyszne tapasy i przekąski.adres: Słowiańska 12
godz. otwarcia: 15-23
specjał: lampka białego lub różowego wina hiszpańskiego 150 ml + hiszpańskie chipsy pszenne

OGIEŃ
Pizza rzemieślnicza typu neapolitańskiego wypiekana w piecu ceglanym.adres: Pomorska 39
godz. otwarcia: 12-22
specjał: wegański tatar z foccaccią + kieliszek frizzanteTatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii podawany na foccacci + kieliszek białego musującego wina.

BLACHA – DETROIT STYLE PIZZA
Jedyna w Polsce pizza w amerykańskim stylu Detroit.adres: Jedności Narodowej 62
godz. otwarcia: 13-21
specjał: slajs pizzy specjalnej + domowe ice teaPizza specjalna jest z ricottą i bazyliowym pesto.

ŁASKOTKI COOKIE DOUGH
Pierwsze w Polsce miejsce serwujące słodką masę ciasteczkową.adres: Dubois 6/2
godz. otwarcia: 11-19
specjał: cookie dough z lodami i małe cappu/małe iced latteŁaskotkowy specjał to deser, składający się z masy ciasteczkowej cookie dough i lodów + kawa- do wyboru małe cappu lub małe iced latte.

TAJFUN
Wegański i wegetariański bar z azjatycką kuchnią fusion.adres: Cybulskiego 3/1a
godz. otwarcia: 12-18
specjał: kawałek wiosennego wrapa plus szot kombuchyWrap w nori z twarożkiem z tofu, ogórkiem, rzodkiewką i świeżymi ziołami. Do tego mały szot naszej domowej probiotycznej kombuczy.

NADODRZE CAFE RESTO BAR
Nadodrzański koncept oparty na gościnności i smacznym jedzeniu.adres:B. Drobnera 26a
godz. otwarcia: 15-23
specjał: pate z wątróbki z pieczonym jabłkiem na grzance + lemoniada

CAFE LE MIRACLE
Kawiarnia powstała z myślą o wszystkich miłośnikach kawy oraz słodkościadres: Jedności Narodowej 37
godz. otwarcia: 9-20
specjał: deser ciasteczkowy tiramisu
i kawa z syropem smakowym

SŁODKI CHŁOPAK
Przytulna kawiarnia i autorska pracownia cukiernicza.adres: Łokietka 3
godz. otwarcia: 10-19
specjał: miodownik i kawa po turecku

KRASNOLÓD
Lodziarnia rzemieślnicza prezentująca świeże podejście i własne receptury.adres: Łokietka 4
godz. otwarcia: 13-21
specjał: brioszki z lodami pistacjowymi

POWOLI
Bistro z prostym, świeżym, sezonowym jedzeniem.adres: Rydygiera 25/27
godz. otwarcia: sob. 11-18
specjał: Pieczony batat z obłędnym dipem curry z wiśniami, czosnkiem i pomarańczą + kompot

WILK SYTY
Autorska kuchnia roślinna w samym sercu Nadodrza.adres: Trzebnicka 3/1
godz. otwarcia: 12-20
specjał: chutney jabłkowy z chilli i ziołami.Słoiczek słodko ostrego chutney z lokalnych jabłek z odrobiną chilli i cydru.

PIZZERIA Z PASJĄ
Tradycyjna włoska pizza, smaczne sałatki oraz przyjazna atmosfera.adres: Jedności Narodowej 104
godz. otwarcia: 14-23
specjał: bruschetta + lampka wina lub domowa lemoniadaBruschetta własnego wypieku z czosnkiem, pomidorami concasse, mozzarelą i domowym pesto.

PIZZA PANY
Pizza z ulicznym charakterem u samego wejścia do Nadodrza.adres: Cybulskiego 1a
godz. otwarcia: 12-22
specjał: Mini pizza + domowa lemoniada.Mini pizza z szynką cotto, mozzarellą i ricottą z miętą w zestawie z własnej roboty lemoniadą cytrynową. W wersji vege cotto zamieniany na cukinie.

UL KAWOWE STUDIO
Kawa speciality z ziaren wypalanych w palarni Bedoin w Ukrainie.adres: Łokietka 10
godz. otwarcia: 9-20
specjał: Czarna kawa (espresso/doppio/americano) + deser snikers

BISTRO POLTAWCZANOCZKA
Połtawczanoczka, czyli “dziewczyna z Połtawy”. Tradycyjne dania rejonu na wschodzie Ukrainy.adres: Cybulskiego 17
godz. otwarcia: 9-20
specjał: Połtawskie gałuszki

TACOS LOCOS
Kuchnia meksykańska – zdrowa, świeża, z pasją i zgodnie z ideą slow-food.adres: Cybulskiego 1a
godz. otwarcia: 12-22
specjał: Nachos w wersji mięsnej i vege + lemonada

CAFE BISTRO FTT
Kawa i wege menu na śniadanie i obiad od Fundacji Food Think Tank.adres: Łokietka 6
godz. otwarcia: 11 – 19
specjał: Wiosenny krokiet z bobem i szparagami w sosie szczawiowym + fermentowany rabarbar

LODZIARNIA ROMA
Kultowa lodziarnia działająca na Nadodrzu od 1946 roku.adres: Rydygiera 5
godz. otwarcia: 11 – 19
specjał: Lody pod chmurką z kruszonką z karmelizowanych w syropie klonowym pestek dyni

BAR JAK U MAMY
Domowe jedzenie w niskiej cenie. Wszystkie dania są świeże i przygotowywane na miejscu.adres: Łokietka 6
godz. otwarcia: 10:30 – 14:30
specjał: tradycyjny zestaw śniadaniowy – jajecznica, pomidor i pieczywo
+ kawa lub herbata. Uwaga! Specjalna cena 12 złotych

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułWeekend we Wrocławiu: 7 ciekawych wydarzeń na majówkę
Następny artykułPromocja 20% na materace Serta w salonach Pan Materac we Wrocławiu!
Redaktor naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.