Tak wygląda Bulwar Słoneczny po rewitalizacji! [ZOBACZ]

0

Dzisiaj oddano do użytkowania wrocławianom zmodernizowany fragment bulwaru Słonecznego, między skrzyżowaniem z ul. Probusa a mostami Młyńskimi.

Odnowiono wyeksploatowany trakt pieszy i rowerowy, na całym odcinku nasadzono dodatkowe drzewa, krzewy i kwitnące byliny a na skwerze centralnym zainstalowano specjalnie zaprojektowane siedziska i tradycyjne ławki.

Elementem rewitalizacji wkomponowanym w nową przestrzeń są akcenty upamiętniające obchodzone trzy lata temu stulecie nadania praw wyborczych Polkom oraz historię ich przyznawania w innych krajach świata. Rewitalizacja dotyczyła następujących elementów:

  • Modernizacja objęła odcinek od skrzyżowania z ul. Probusa do mostów Młyńskich i placu Bema,
  • Wyremontowano 551m2 powierzchni przeznaczonej dla ruchu pieszego i 300 m ścieżki rowerowej,
  • Pojawiły się również nowe meble: dwa 25m betonowe siedziska, 8 tradycyjnych ławek, 3 nowe latarnie, 3 kosze oraz nasadzenia zieleni.

Ścieżka historyczna nadawania praw wyborczych kobietom w Polsce i na świecie

– Spotykamy się dziś na Bulwarze Słonecznym z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że właśnie oddajemy mieszkańcom w użytkowanie nową, piękną przestrzeń spacerową, a po drugie dlatego, że będzie to kolejne miejsce na mapie Wrocławia poświęcone kobietom. Mamy już Skwer Wrocławianek, Rondo Kobiet a teraz przyszła kolej na bulwarmówi prezydent Wrocławia Jacek Sutryk. – Bulwar Słoneczny będzie miejscem poświęconym historii przyznawania praw wyborczych kobietom nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Projekt zainicjowany z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości i przyznania praw wyborczym kobietom właśnie się ziścił. Od teraz wrocławianie i turyści będą mogli, podziwiając wyspy Odrzańskie jednocześnie poszerzać swoją wiedzę na ten tematdodaje prezydent.

Nowy chodnik, ścieżka rowerowa i skwer centralny

Inwestycja miała na celu zagospodarowanie obszaru pomiędzy skrzyżowaniem ul. H Probusa a placem Bema. Nasadzenia zieleni i meble miejskie tworzą spójną aranżację z traktem obrazującym historię praw wyborczych kobiet na świecie i jubileuszem praw wyborczych kobiet w Polsce. Dzięki rewitalizacji bulwar staje się nowym kameralnym i przytulnym miejscem spacerowo-rekreacyjnym we Wrocławiu.

– W ciągu 8 miesięcy trwania inwestycji zagospodarowano na nowo cały obszar na odcinku 370 metrów, przywracając komfort jego użytkowania. Chodnik o powierzchni 551 mkw. został wyremontowany, a ponad 300-metrowy odcinek ścieżki rowerowej wyróżniono innym rodzajem nawierzchni (beton asfaltowy). Bardzo ciekawy efekt dają dwa łukowe betonowe siedziska, które wspólnie z tradycyjnymi ławkami oraz specjalnie skomponowanymi nasadzeniami krzewów i kwiatów, utworzyły owalny skwer. Koszt wykonanych prac wynosi 1 600 000 złdodaje Tomasz Staruchowicz, dyrektor ZDiUM.

Meble i nasadzenia starannie skomponowanej zieleni

W ramach nowej aranżacji bulwaru wykonano instalację dwóch 25-metrowych łukowych siedzisk, 8 ławek, 3 koszy i 3 stylizowanych latarni.  Nasadzono 55 lip, brzóz i osik, oraz 1157 krzewów i bylin: mak wschodni, lawenda, rudbekia, bukszpan, róża kwitnąca i sosna górska. Do budowy traktu pieszego zastosowano trzy rodzaje nawierzchni: płyty granitowe i kostkę granitową od mostów Młyńskich jako nawiązanie do zrewitalizowanych bulwarów odrzańskich po drugiej stronie mostów; kostkę cięto – łupaną na skwerze centralnym z płytą główną, dla zaakcentowania wyjątkowości tego miejsca; płyty betonowe skomponowane z istniejącą zabudową powstałą w ramach przebudowy ul. Probusa i wyznaczania wyniesionego przejścia z przejazdem rowerowym przez ul. Drobnera.

Na placyku, stworzonym dzięki aranżacji zieleni z siedziskami, pojawił się również akcent upamiętniający stulecie nadanie praw wyborczych kobietom – okrągła tablica (w jego centralnej części pojawiła się granitowa płyta upamiętniająca 100-lecie przyznania praw wyborczych kobietom w naszym kraju).

– Dodatkowo w zieleńcu wzdłuż chodnika zamontowano 162 płyty: 81 z nazwą kraju i 81 z rokiem, w którym kobiety otrzymały w tym kraju prawa wyborcze. Dla komfortu użytkowników zdecydowaliśmy się umieścić płyty tworzące ścieżkę historii w zieleńcu wzdłuż głównego ciągu pieszego, co umożliwi na swobodną lekturę umieszczonych na tablicach treścidodaje Grażyna Wojewódzka, dyrektor ds. technicznych ZDiUM.

Remont bulwaru i uznanie kobiet za patronki tego miejsca, to ważny akcent w dzisiejszych czasach. Wolność wyboru nie była wszak kobietom ofiarowana, musiały ją sobie wywalczyć. To miejsce stanie się pretekstem do opowiedzenia, jak istotna była rola kobiet w odzyskiwaniu niepodległości i budowie nowego państwamówi Joanna Nyczak, przewodnicząca Wrocławskiej Rady Kobiet.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane