Już za kilka dni we Wrocławiu po raz pierwszy odbędzie się Turniej Wina, Sera i Nalewek – Bachus. Wydarzenie ma na celu promocję polskich produktów rzemieślniczych, czego zwieńczeniem będzie przyznanie medali za najlepsze produkty w każdej z kategorii win, serów i nalewek.
Turniej odbędzie się w dniach 18-20 września 2020 w restauracji Bistro 8 ½ , Przejście Garncarskie 8, Rynek we Wrocławiu. W piątek 18 września Jury oceni nalewki, w sobotę 19 września wina, a w niedzielę 20 września sery.
Dolny Śląsk regionem pełnym winnic
W Polsce z roku na rok powstaje coraz więcej winnic. Cieplejszy klimat sprzyja hodowli szlachetnych szczepów, a polskie wina zdobywają coraz większą popularność. Na samym Dolnym Śląsku istnieją już 42 winnice!
Do konkursu przystąpią winnice z Dolnego Śląska, między innymi Winnica 55-100, Winnica Jakubów, Winnica Niemczańska, Winnica Katarzyna. Naszymi jurorami od win zostali: Karolina Turkowska, Monika Terelak, Mirosław Lasota, Krzysztof Porębski, Jacek Rusiecki, Kamil Śladewski oraz Tomasz Łukawiecki.
Raj dla miłośników sera
Lokalni producenci sera także nie próżnują. W naszym kraju funkcjonuje wiele przydomowych serowarni, w których wytwarzane są nie tylko sery krowie, ale także owcze i kozie.
W konkursie serów wezmą udział serowarnie między innymi takie jak: Kozie Sery Honoraty oraz Sernica Dolnośląska.
Program Turnieju
16:00 wyłonienie zwycięzcy w kategorii Najlepsza Nalewka
16:30 zakończenie turnieju
16:00 wyłonienie zwycięzcy w kategorii Najlepsze Wino
16:30 zakończenie turnieju
16:00 wyłonienie zwycięzcy w kategorii Najlepszy Ser
16:30 zakończenie turnieju
W ogródku Bistro 8 ½ odbędzie się z kolei degustacji wina. Możecie z niej skorzystać w weekend 19-20 września.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny
Więcej informacji: tutaj