KinoZmysły to nowy cykl wydarzeń, w którym kino wychodzi poza ekran i splata się ze smakiem, dźwiękiem, zapachem i dotykiem. Każde spotkanie łączy projekcję filmu z wyjątkowym doświadczeniem multisensorycznym w postaci degustacji inspirowanej seansem, przygotowanej przez jedną z wrocławskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin 2025.
Mówimy jedzenie, myślimy… Włochy!
Już w najbliższą niedzielę 14.12 o 18:30 na pierwszy ogień idzie kinowy hit z polskim akcentem „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie” reż. Paolo Genovese (Włochy 2016).

Na ekranie dużo pyszności, ale także równie wiele sekretów i goryczy, które z każdą minutą podnoszą napięcie. Tu stół staje się sceną, a jedzenie symbolem emocji, które trudno przełknąć. Po seansie kino DCF razem z OKWineBar zapraszają na kulinarną interpretację filmu, pełną aromatów i napięć, które towarzyszą bohaterom przy stole. Pierwsza odsłona cyklu KinoZmysły to zaproszenie do degustacji, w której emocje posiadają swój autorski smak. A każdy detal staje się częścią opowieści, która pozwala widzom korespondować ze światem widzianym na ekranie
i doświadczać go wszystkimi zmysłami. Przestrzeń kina, zmienia się w scenografię dopasowaną do klimatu filmu i staje się częścią opowieści, podczas której uczestnicy wkraczają w świat widziany na ekranie i doświadczają go wszystkimi zmysłami.
Cykl KinoZmysły będzie powracać w kolejnych miesiącach, za każdym razem z innym filmem, restauracją i doświadczeniem. Kolejne wydarzenie będą nieść nowe interpretacje, odmienny klimat i intrygujące uczty dla zmysłów. Synergia kina i sztuki kulinarnej za pomocą zmysłów ma zachęcać do rozmowy o filmie w niecodzienny sposób i pozwalać na głębsze doświadczanie seansu.
Filmy prezentowane w cyklu KinoZmysły nie będą typowymi historiami o jedzeniu.
Motyw kulinarny będzie się w nich pojawiaćsubtelnie, jako scena, wspomnienie lub kontekst, dzięki temu staniesię punktem wyjścia do interpretacji i twórczej zabawy formą. To spojrzenie na jedzenie jako element codzienności, emocji i relacji, czyli temat, który przewija się w kinie tak naturalnie, jak w naszym życiu. Misją projektu jest połączenie kina i sztuki kulinarnej poprzez zmysły oraz zachęta do rozmowy z filmem/o filmie w zupełnie inny sposób.
Podczas wydarzeń wybrane fotele skrywać będą niespodzianki od naszych partnerów.
Bilety: 120 zł
Wydarzenie powstaje we współpracy z Miastem Wrocław.
Partner kulinarny grudniowej odsłony: restauracja OKWineBar.
Partnerzy Happy Seats: Cztery Szpaki, Bracia Mydlarze, Körvonal – gry And We Talk.
www:https://dcf.wroclaw.pl/dobrze-sie-klamie-w-milym-towarzystwie-degustacja-inspirowana-seansem/












![Świąteczne koncerty, targi, sport – intensywna zima w Hali Stulecia [KALENDARZ WYDARZEŃ]](https://kochamwroclaw.pl/wp-content/uploads/w-Terminal-event-Center-we-Wroclawiu-10-218x150.jpeg)

