Wyobraźcie sobie ciepłe, letnie popołudnie, Bulwar nad Odrą tętniący życiem, a w powietrzu unosi się aromat win i smakowitych potraw. To właśnie FLOW – Festiwal Dolnośląskiego Wina, który w tym roku aż pięciokrotnie zagości we Wrocławiu, w towarzystwie gastronomicznego konceptu „Gastro Miasto”.
Degustacje i rejsy z ekspertami
20–22 czerwca Bulwar Dunikowskiego zamieni się w enotekę pod gołym niebem, gdzie przy stoiskach dolnośląskich winiarzy będzie można przetestować ich najlepsze etykiety. Prawdziwą gratką w programie są komentowane degustacje z ekspertami podczas rejsu statkiem po Odrze. Kapitanami są wybitni znawcy polskiego winiarstwa i ciekawi gawędziarze: Michał Sobieszuk i Patrycja Nawrocka.
Siła lokalności i wspólnoty
Organizatorzy FLOW wierzą w lokalność, sąsiedzkie relacje i chcą pokazać wrocławianom, czym różnią się wina z różnych mikroregionów naszego województwa, jak Wzgórza Trzebnickie, Kraina Wygasłych Wulkanów czy Przedgórze Sudeckie. To wyjątkowa szansa, by przekonać się, jak różnorodność terroir przekłada się na unikalny charakter win. FLOW to nie tylko wino. To przede wszystkim celebracja lokalności i wspólnoty. Dlatego w programie nie zabraknie dolnośląskich smaków, wyśmienitych połączeń kulinarnych i win, a także nowości związanych z historią naszego miasta.
Godziny wydarzenia
Piątek 20.06: 16.00–22.00
Sobota 21.06: 12.00–22.00
Niedziela 22.06: 12.00–20.00
Winnice
Winnica Trzebnicka, Winnica Spokojna, Winnice Jaworek, Winnica Materia, Winnica Jadwiga, Koło Wina (Winnica Agat, Winnica Moderna, Winnica Kindler, Winnica Jakubów) oraz goście z Wielkopolski – Winnica Lipka Wielka.