Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach powraca najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week! Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodSoundsGood! Koncertowe kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od Partnera czeka na Gości na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach.
Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!
Aroma
Jeśli kochacie jasne wnętrza w charakterze włoskiej trattorii i kuchnię słonecznej Italii, planujecie wycieczkę do Ślęzy! Przy ulicy Szyszkowej 6, nieprzerwanie od 2009 roku, działa tam Restauracja Aroma. W pierwszej wersji festiwalowego menu znajduje się Duet ravioli: z sepią, łososiem i porem, oraz z krewetkami, czosnkiem i chili w sosie winno-maślanym, spaghetti cacio e pepe ze szparagami, panierowanym żółtkiem i pecorino. Druga wersja to zupa krem z młodego pieczonego czosnku z pianką z bekonem i oliwą pietruszkową oraz rostbef z arancini ze szparagami, młodą marchwią, dzikim brokułem i truflowym demi glace. Oba menu zwieńcza deser – crumble rabarbarowe z kruszonką chałwową i lodami o smaku palonego masła.
Jeśli macie jeszcze wątpliwości, czy Aroma jest idealnym pomysłem na Restaurant Week w okolicy Wrocławia, koniecznie zajrzycie na instagram tej restauracji. Zdjęcia na profilu mówią same za siebie!
Dwór Polski
Dwór Polski znajdziecie pod adresem Rynek 5 – w samym sercu wrocławskiego Rynku, w jednej z zabytkowych, XVI wiecznych kamienic. Podążając śladem wielowiekowej tradycyjnej polskiej gościnności, Chef Kuchni Artur Dawid przygotował nietuzinkowe połączenia smaków! W menu mięsnym króluje szwajcar z kością, a w wersji bezmięsnej ryba po grecku – polędwica z dorsza z salsą warzywną podana na ciepło. W ramach przystawki obie wersje menu zakładają kulinarną retrospekcję rok 1993/2023, a na deser 1973/2023 krem sułtański a la łabędź. Brzmi tajemniczo, ale więcej nie zdradzamy – rezerwujcie i odkrywajcie historię smaku!
Jungle
Jeżeli rzadko bywacie w okolicy Wielkiej Wyspy, Restauracja Jungle przy ulicy Wróblewskiego 7 to doskonały pretekst, żeby odkryć tę stronę Wrocławia. Obiecujemy – będzie pysznie i orientalnie! Restaurację tworzą pasjonaci podróży i azjatyckiej kuchni, którzy przez swoje dania zabierają Gości w niezapomnianą podróż w głąb smaku kultury orientu. W ramach festiwalowego menu w wersji mięsnej zjemy spring rolls z konfitowaną kaczką oraz teriyaki fried chicken z ryżem jaśminowym.
Menu bezmięsne to wonton z warzywami z kimchi podane z wegańskim sosem Nouc Cham oraz pak choi z tofu i grzybami z sosem sojowo-grzybowym z truflą. W ramach deseru w obu menu Goście mogą wybrać kawę po azjatycku lub lody smażone w cieście ryżowym. Czy kogoś jeszcze trzeba namawiać do rezerwacji?
SeaFood Bar&Market
SeaFood Bar&Market to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Wrocławia. W menu znajdziecie tylko i wyłącznie owoce morza i ryby, serwowane w formie Street Food. To właśnie tu dostaniecie najświeższe krewetki, mule i przegrzebki – również, jako produkty do przyrządzenia potrawy w domu! W ramach Festiwalu w SeaFood Bar&Market przy ulicy Świętego Mikołaja 12 zjecie bruschettę z pomidorem konfitowanym z oliwą, czosnkiem i tymiankiem, sałatę rzymską z żółtym burakiem, orzechami włoskimi, granatem, rukolą i gruszką podawaną z opalanym kozim serem i sosem żurawinowym z dodatkiem octu balsamico.
W ramach drugiej wersji menu, Restauracja serwuje smażonego bakłażana z miodem, fetą i pietruszką oraz makaron rigatoni z owocami morza, pomidorkami koktajlowymi, białym winem, masłem, czosnkiem, cebulą, chili, pietruszką i serem Grana Padano. Na deser obie wersje menu zakładają ciasteczkową kruszonkę przekładaną musem mascarpone ze śmietanką z dodatkiem sosu malinowego. Palce lizać!
Autorskie menu w wyjątkowej cenie!
Festiwalowe menu to jedynie 69 zł. To wyjątkowe doświadczenie restauracyjne obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości lub wersja ~0% – Martini Vibrante & Tonic. Dodatkowo, na końcu procesu rezerwacji, na Gości czeka rabat od Partnera Festiwalu. Co więcej – tegoroczni partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Herbatę Festiwalu – Lipton, w wyjątkowej gamie aż 12 różnych smaków – do wyboru na miejscu w restauracji!
NOWOŚĆ! Premiera Festiwalu śniadań na mieście – Breakfast Week #SmakujPoranek
Tegoroczna wiosenna edycja Festiwalu to także premiera Breakfast Week, w ramach którego Goście mogą odkrywać popisowe śniadania najlepszych Chefów w festiwalowej cenie 33 zł! Breakfast Week debiutuje w największych miastach Polski: Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Wyjątkowe popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym od Alpro przygotowały nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także najciekawsze restauracje do odkrycia.
Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z Restaurant Week: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z miejsc. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro Barista. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z pysznym migdałowym Alpro Barista). Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.
Festiwalowe śniadania można zarezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl. Breakfast Week, tak jak Restaurant Week, potrwa od 22 marca do 30 kwietnia.
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ https://BreakfastWeek.pl/
oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwali: 22 marca – 30 kwietnia 2023