#FoodFeelsGood – startuje Restaurant Week. Przedstawiamy restauracyjne debiuty wiosennej edycji Festiwalu we Wrocławiu!

0
fot. Ida

Rozpoczynający się 23 marca Restaurant Week to doskonała okazja do poznania nowych restauracji i smaków #SpozaKarty. Festiwal trwa niemal trzy tygodnie, a do odwiedzenia jest rekordowe 400 topowych restauracji, z czego do odkrycia kilkadziesiąt debiutów.

Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Gdzie warto zjeść we Wrocławiu? Podpowiadamy!

Wrocławskie debiuty

Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu. Co więcej – na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa).Co proponują debiutanci z Wrocławia? Sprawdźcie!

fot. See Sea

1. Jedziemy do Włoch – Brusco, Fancy Pizza, Trattoria del Mercato

Wszystkim tym, którym marzy się kulinarna podróż po słonecznych Włoszech, polecamy zarezerwować stolik w Brusco, Fancy lub Trattorii. A Włochy to przecież nie tylko pizza i makarony. Arancini, gnocchi, panouzzo, ravioli, risotto, porchetta, cannoli. Dania kuchni włoskiej w najwspanialszym wydaniu.  Restauracje zlokalizowane nie tylko w centrum miasta, ale także na jego obrzeżach, co na pewno spodoba się tym którzy nie lubią stać w korkach i szukać miejsca do zaparkowania.

fot. Bruscofot. Ida

2. Smaki i Zapachy Azji – Maiko, India Concept, Phathathai, See Sea, Szajnochy 11, 7 Samurajów

Niepowtarzalna okazja, by odświeżyć przywiezione z wakacyjnych podróży wspomnienia. Zabieramy Was w kulinarną podróż. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Na przystawki będziecie mieli okazję spróbować zupę miso, tatar z okonia i langustynek,  Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny, bo dania główne wyglądania równie smacznie jak przystawki – bułeczki bao, Maial Kofta czyli indyjskie klopsiki, oraz sushi – futomaki, uramaki.

A na deser cremoso czekoladowe oraz perełki tapioki w mleczku kokosowym.Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!

fot. Phathathai

3. Browar Stu Mostów na Świdnickiej i IDA kuchnia i wino

W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Dwa zupełnie różne miejsca. Dwa oblicza kuchni polskiej i wrocławskiej. Obydwa położone w sercu miasta, kilka kroków od wrocławskiego Rynku. W restauracji IDA kuchnia i wino w festiwalowym menu spróbujecie: chleb w jajku, gołąbki oraz Kogel Mogel. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie. W Browarze Stu Mostów,  (firmowa restauracja browaru)  spróbujecie pierogów z rakami lub z królikiem, pstrąga lub gęsie żołądki, a na deser sernik podany z kruszonką i rabarbarem.

fot. Browar Stu Mostów

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaoczny tylko do płatności Visa). Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub mocktail Kinley Yuzu. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pllub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułWrocław: Bezpłatne Targi Kosmetyków Naturalnych – EKOCUDA, już w weekend!
Następny artykułWrocławscy naukowcy stworzyli bajkę terapeutyczną dla małych dzieci z Ukrainy
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.