Dla jednych będzie to barszcz, dla innych rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych pizza z podwójnym serem i lody na deser. Każdy z nas ma choć jedną taką potrawę, która sprawia, że czujemy się odprężeni, a z każdym kolejnym kęsem rośnie w nas poziom zadowolenia.
I to właśnie jest comfort food! Dań w tym stylu spróbujesz już podczas wiosennej edycji Restaurant Week we Wrocławiu. Rezerwacje trwają na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl
Comfort food, czyli…
… posiłki lub produkty, których spożycie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z bestroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z Bliskimi. W Polsce nazwiemy tak miskę gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy kromkę chleba z masłem. Comfort food to są wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.
– Comfort food to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. Sprawdzone połączenia na talerzu, pewne i niezawodne produkty. To jest esencją dań, które pozwalają zatrzymać się na chwilę i umościć w swojej strefie komfortu. Jedząc dania jak nasz chleb w jajku, kogel mogel czy gołąbki wracają wspomnienia z dzieciństwa, to powoduje, że czujemy się bezpiecznie. – zaznacza Małgorzata Karkocha z wrocławskiej restauracji Ida – Kuchnia i Wino.
Z kolei Marek Kowalski z restauracji Fancy, dodaje: Samo określenie comfort food ma tyle definicji, ile jest ludzi. Każdy z Nas ma swoje własne comfort food. Jedzenie to jedna z niewielu faktycznych codziennych przyjemności, dlatego ważne jest, aby jeść dobrze, prosto i cieszyć się tym. Celem Fancy jest dawanie naszym Gościom codziennej przyjemności z jedzenia i wspólnych spotkań z ludźmi w atmosferze dobrego nastroju. Nasze menu festiwalowe to przede wszystkim proste, tradycyjne włoskie smaki, skomponowane z oryginalnych włoskich produktów z nutką „tego czegoś” czyli Fancy.
Dań w stylu comfort food będzie można spróbować już podczas zbliżającej się edycji Restaurant Week we Wrocławiu. W cenie 59zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Wrocławscy Szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Na Gości w festiwalowym menu czeka więc:pierożki szpinakowe, gołąbek z kaczką, grzybami i orzechami, hot dog tempeh z kimchi, gnocchi w sosie serowym czy ptasie mleczko z czarną porzeczką. Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru!
W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce, w tym aż 50 z Wrocławia. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Wśród wrocławskich festiwalowych restauracji znajdziemy: Aksameet, Alyki, Art Restauracja w Art Hotelu, Forum Kulinarne, HINT w hotelu PURO, Rumbar. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu. „W tej edycji naprawdę jest w czym wybierać. Na uwagę zasługuje ogromna liczba debiutów – nowych restauracji, które niedawno powstały lub wcześniej nie brały udziału w Festiwalu. Browar Stu Mostów na Świdnickiej, Brusco, Do Sopotu, Fancy Pizza, FitBack, Iberico, India Concept, Jadki 2.0, Phathathai, 7 Samurajów, Pod Przykrywką, Ratatouille francuska bistronomia, SeeSea, Trattoria del Mercato czy wspomniana już wcześniej IDA. Nigdy też chyba nie mieliśmy tak szerokiego spektrum kuchni świata – sporo miejsc zaprosi na dania kuchni azjatyckiej, włoskiej czy polskiej, ale w tej edycji Goście będą mieli okazję spróbować również smaków kuchni francuskiej, hiszpańskiej czy południowoamerykańskiej – opowiada Iza Mularonek, City Manager Festiwalu Restaurant Week we Wrocławiu.
W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022