Trendy kulinarne 2022: Comfort Food – popraw nastrój jedzeniem!

0

Dla jednych będzie to barszcz, dla innych rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych pizza z podwójnym serem i lody na deser. Każdy z nas ma choć jedną taką potrawę, która sprawia, że czujemy się odprężeni, a z każdym kolejnym kęsem rośnie w nas poziom zadowolenia.

I to właśnie jest comfort food! Dań w tym stylu spróbujesz już podczas wiosennej edycji Restaurant Week we Wrocławiu. Rezerwacje trwają na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl

Comfort food, czyli…

… posiłki lub produkty, których spożycie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z bestroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z Bliskimi. W Polsce nazwiemy tak miskę gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy kromkę chleba z masłem. Comfort food to są wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.

Comfort food  to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. Sprawdzone połączenia na talerzu, pewne i niezawodne produkty. To jest esencją dań, które pozwalają zatrzymać się na chwilę i umościć w swojej strefie komfortu. Jedząc dania jak nasz chleb w jajku, kogel mogel czy gołąbki wracają wspomnienia z dzieciństwa, to powoduje, że czujemy się bezpiecznie. zaznacza Małgorzata Karkocha z wrocławskiej restauracji Ida – Kuchnia i Wino.

Z kolei Marek Kowalski z restauracji Fancy, dodaje: Samo określenie comfort food ma tyle definicji, ile jest ludzi. Każdy z Nas ma swoje własne comfort food. Jedzenie to jedna z niewielu faktycznych codziennych przyjemności, dlatego ważne jest, aby jeść dobrze, prosto i cieszyć się tym. Celem Fancy jest dawanie naszym Gościom codziennej przyjemności z jedzenia i wspólnych spotkań z ludźmi w atmosferze dobrego nastroju. Nasze menu festiwalowe to przede wszystkim proste, tradycyjne włoskie smaki, skomponowane z oryginalnych włoskich produktów z nutką „tego czegoś” czyli Fancy.

Dań w stylu comfort food będzie można spróbować już podczas zbliżającej się edycji Restaurant Week we Wrocławiu. W cenie 59zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Wrocławscy Szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Na Gości w festiwalowym menu czeka więc:pierożki szpinakowe, gołąbek z kaczką, grzybami i orzechami, hot dog tempeh z kimchi, gnocchi w sosie serowym czy ptasie mleczko z czarną porzeczką.  Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru!

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce, w tym aż 50 z Wrocławia. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Wśród wrocławskich festiwalowych restauracji znajdziemy: Aksameet, Alyki, Art Restauracja w Art Hotelu, Forum Kulinarne, HINT w hotelu PURO, Rumbar. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu. „W tej edycji naprawdę jest w czym wybierać. Na uwagę zasługuje ogromna liczba debiutów – nowych restauracji, które niedawno powstały lub wcześniej nie brały udziału w Festiwalu. Browar Stu Mostów na Świdnickiej, Brusco, Do Sopotu, Fancy Pizza, FitBack, Iberico, India Concept, Jadki 2.0, Phathathai, 7 Samurajów, Pod Przykrywką, Ratatouille francuska bistronomia, SeeSea, Trattoria del Mercato czy wspomniana już wcześniej IDA. Nigdy też chyba nie mieliśmy tak szerokiego spektrum kuchni świata – sporo miejsc zaprosi na dania kuchni azjatyckiej, włoskiej czy polskiej, ale w tej edycji Goście będą mieli okazję spróbować również smaków kuchni francuskiej, hiszpańskiej czy południowoamerykańskiej – opowiada Iza Mularonek, City Manager Festiwalu Restaurant Week we Wrocławiu.

W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułWażny etap inwestycji na pl. Jana Pawła II zakończony przed terminem!
Następny artykułWrocław: Tratwa dla Ukrainy! Przez 3 tygodnie pomoc uzyskało tu już 42 tys. osób z Ukrainy
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.