W najstarszej części Wrocławia, w otoczeniu zabytków i tajemniczego Ostrowa Tumskiego, mieści się wrocławska restauracja CRAFT. Mimo, że znajduje się w hotelu, możecie się naprawdę miło zaskoczyć, gdy zdecydujecie się ją odwiedzić.
O ciekawostkach związanych z tym miejscem i pomysłach na dalszy rozwój, opowiedziała nam Pani Marta Stawińska-Janiec (Dyrektor Sprzedaży i Dystrybucji Hotelu The Bridge). Oto 14 najciekawszych rzeczy o Restauracji CRAFT, o których najprawdopodniej nie mieliście pojęcia.
1. Produkty dojeżdżają do restauracji z lokalizacji nie dalszych niż 200 km.
Restauracja współpracuje z lokalnymi dostawcami. Możecie więc mieć pewność, że produkty zawsze będą świeże i bardzo dobrej jakości. Kuchnia opiera się o koncept rzemieślniczy (stąd nazwa CRAFT – rzemiosło). W karcie menu znajdziemy podzielone tematyczne dania: prosto z wody, z farmy i pola.
2. W czasie pandemii w restauracji powstała piekarnia.
Chleb, który wypiekany jest na miejscu zawiera słód z wrocławskiego Browaru Stu Mostów. Mąki powstają w Młynie Skokowa w tradycyjny sposób – bez standaryzacji, polepszaczy i konserwantów. Masło do pieczywa robione jest na kuchni, z nabiału ze Ślubowa.
3. Przed oknami restauracji specjalnie postawiono latarnie, które co wieczór zapala latarnik.
Ostrów Tumski to jedyne miejsce gdzie możecie co dziennie podejrzeć pracę latarnika. Z okien restauracji CRAFT rozpościera się widok na kilka latarni gazowych. Co ciekawe niektóre z nich zostały specjalne umieszczone w tym miejscu przy budowie Hotelu The Bridge, by zapewnić gościom restauracji wyjątkowe doznania.
4. W przestrzeni restauracji i hotelu znajdują się reprodukcje oryginalnych starych pocztówek z Wrocławia (m.in. z widokiem na Ostrów Tumski)
Hotel the Bridge, w którym znajduje się restauracja, współpracuje m.in. z Muzeum Narodowym. Dzięki tej współpracy nowoczesne wnętrza urozmaicone zostały archiwalnymi widokami wrocławskich zabytków. W przestrzeni barowej znajduje się reprodukcja pięknej starej pocztówki z widokiem na XVII wieczny Ostrów Tumski.
5. W restauracji zachęca się do wspólnego biesiadowania i dzielenia się posiłkami.
Posiłki serwowane są w ten sposób, by bez problemu podzielić się nimi z współtowarzyszami przy stole. Do wyboru jest wiele przystawek i przekąsek, które mogą zaskoczyć nie jednego kulinarnego smakosza. My mieliśmy okazję spróbować oryginalnie przyrządzonych chipsów z polenty z kwaśną śmietaną [14zł] i nietypowej wersji churros z papryczką chilli i serem emilgrana [16zł].
6. W tym roku otworzono The Bridge Summer Bar, który posiada osobną kuchnię – własny foodtruck.
Nowo otwarta strefa relaksu w sąsiedztwie Odry, z widokiem na katedrę. To dla wrocławian okazja, by poznać Ostrów Tumski z nowej perspektywy. W The Bridge Summer Barze zamówicie całkiem inne dania niż w środku restauracji, a to za sprawą osobnej kuchni w foodtrucku, który zagościł w ogrodzie. Piękne i wygodne kanapy i jedyny w swoim rodzaju klimat, zachęcają do długiego przesiadywania w tym miejscu. Dni i godziny otwarcia możecie sprawdzać na specjalnie utworzonym wydarzeniu na facebooku: tutaj.
7. Na dachu The Bridge znajduje się taras z widokiem na Ostrów Tumski i Odrę. Jeszcze w te wakacje powstanie tam The Bridge Sky Bar.
Takiego widoku mogą pozazdrościć inne hotele i restauracje w mieście! Na tarasie jeszcze w tym roku otworzy się nowa przestrzeń dla gości i mieszkańców Wrocławia. Miejsce można również zarezerwować na małe imprezy, np. wspólne oglądanie rozgwieżdżonego nieba przez teleskop.
8. Hotel The Bridge, w którym znajduje się restauracja swoją nazwę wziął od mostu, który dawniej prowadził na Ostrów Tumski.
Bramą do Ostrowa Tumskiego były mosty łączące wyspę z miasta. To właśnie jeden z nich – zwany dawniej Mostem za Katedrą – stał się inspiracją do nazwy Hotelu The Bridge. Dziś Ostrów Tumski nie jest już wyspą, a w miejsce zasypanej odnogi Odry powstał budynek, w którym znajduje się restauracja CRAFT.
9. Do przestrzeni restauracyjnej i hotelowej możesz przyjść i swobodnie popracować.
Wnętrza hotelu i restauracji zachęcają by zostać tu dłużej. Spokojna atmosfera, relaksująca muzyka i przestrzeń wypełniona wygodnymi siedziskami, sprawia, że śmiało można tu usiąść i popracować. Kanapy w hotelowych korytarzach wyposażone są w gniazdka elektryczne. Możecie tu również skorzystać z bezpłatnego Wi-fi oraz biblioteczki.
10. Paniom serwowany jest tutaj aromatyczny koktajl podawany we flakoniku perfum.
Kobiety zarówno w hotelu, jak i restauracji mogą poczuć się naprawdę wyróżnione. W pokojach hotelowych będą na nie czekać specjalnie kosmetyki czy akcesoria do makijażu i układania włosów oraz udogodnienia w zakresie doboru pokoju, transportu czy diety to jednak nie wszystko.
11. Na śniadanie mogą przyjść nie tylko goście hotelowi ale również mieszkańcy Wrocławia i turyści.
Śniadanie serwowane w formie bufetu jest otwarte dla wszystkich – nie tylko dla gości hotelu the Bridge. Śmiało przyjdź do restauracji i przekonaj się jak smakuje serwowany specjał lokalu – świeżo wypiekany tost z jajkiem w koszulce.
12. Karta menu zmienia się wraz z sezonem.
Był nawet pomysł, by moment zmiany karty wyznaczał zegar słoneczny, który znajduje się w hotelowym ogrodzie. Dzięki sezonowości karty, produkty zawsze są świeże i mogą je dostarczać lokalni producenci. W obecnej karcie królują m.in. rabarbar, kalafior i szparagi.
Aktualne MENU: tutaj.
13. Do drinków używane są specjalne esencje, które wyglądają jak alchemiczne roztwory.
Bar jest integralną częścią restauracji. Serwowane są tutaj oryginalne drinki, których karta zmienia się również wraz z sezonem. Jako, że rzemieślniczy duch unosi się tu na każdym kroku, syropy, sosy oraz oleje przygotowywane są na miejscu po to, by wyciągnąć z nich esencję smaku i wzbogacić dania oraz koktajle.
14. W hotelu zarezerwujesz kosz piknikowy wypełniony pysznymi przekąskami i winem.
W hotelu możesz zarezerwować zestaw piknikowy z koszem wypełnionym pysznymi przekąskami, w skład których wchodzi: sałatka z fenkułem grejpfrutem i serem owczym, mini tarty z karmelizowaną cebulą i pomidorami, bajgiel z twarogiem i wędzonym łososiem, hummus z suszonymi pomidorami z chlebkiem pita, bułeczki drożdżowe z owocami oraz świeże owoce. Całość dopełnia butelka wina musującego Neirano Perlato.
Kosz wraz z kocem możesz zabrać w dowolne miejsce (np. na łódkę), wystarczy, że opłacisz kaucję [KOSZT 225zł dla 2-óch osób].
Restauracja CRAFT to miejsce, którego brakowało naszym zdaniem w tej części Wrocławia. Dbałość o każdy detal, lokalne produkty, nawiązanie do historii miasta i rzemieślnicza praca kucharzy, to powody, dla których warto tu zajrzeć na dłużej i wspólnie pobiesiadować.
Miejsce: Restauracja CRAFT, Plac Katedralny 8
Godziny otwarcia: od poniedziałku do niedzieli od 12-22
Czytaj również: Podejrzyj pracę latarnika w restauracji Craft