Gdzie weganin zje pysznego wegeburgera? W której wrocławskiej galerii handlowej znajdzie gołąbki z grzybami? A gdzie dostanie najlepsze ciasto i kawę na bazie roślinnego mleka? Spośród kilkunastu wegetariańskich i wegańskich restauracji we Wrocławiu wybraliśmy pięć, które w naszej opinii są najlepsze.
Polecamy Waszej uwadze również książki kucharskie, dzięki którym sami przygotujecie smaczne bezmięsne posiłki. Sprawdźcie tutaj: kliknij
1. VEGA Bar Wegański – lokal z historią.
Nasz numer 1 to bar wegański Vega przy Rynku 27, którego historia rozpoczęła się w 1987 roku. Początkowo bar był typowo wegetariański, co dla wielu osób w latach 80. wydawało się dość dziwne – bo jak to posiłek bez mięsa? Oczywiście wynikało to z faktu, że diety roślinne były wówczas (w Polsce) czymś zupełnie nowym. Vega jako pierwszy bar wegetariański (od 2013 roku wegański) w Polsce była pionierem w serwowaniu dań jarskich. Początkowo klientów było niewiele. Obecnie w barze stołują się tłumy wegan i wegetarian, ponieważ na przestrzeni trzydziestu lat istnienia Vegi, wrocławian udało się przekonać do tego, że diety roślinne są bardzo smaczne i równie sycące jak dania tradycyjne.
Obecnie Vega jest w 100 % barem wegańskim. Posiłki nie zawierają mleka krowiego i jajek, co jest dopuszczalne w przypadku diety wegetariańskiej. W menu restauracji znajdują się śniadania, obiady, lunche, pierogi, zupy, pizza, ciasta, lody, warzywne burgery, kawy (z mlekiem sojowym, ryżowym lub kokosowym). Są także posiłki dla diabetyków i osób będących na diecie bezglutenowej. Warto wspomnieć, że oprócz bogatej oferty dań, cena posiłków i napojów nie jest wygórowana – np. kawa z roślinnym mlekiem kosztuje około 10 złotych, podczas gdy w restauracjach niewegańskich cena z reguły jest wyższa.
Vega znajduje się w wymarzonej lokalizacji, w centrum Wrocławia. Na parterze restauracji znajduje się sala samoobsługowa z tradycyjnym domowym jedzeniem w wersji wegańskiej, natomiast na piętrze, gdzie można zamówić desery i bardziej wyszukane dania, obsługują kelnerzy. W lokalu jest miła atmosfera i dobra muzyka co sprawia, że jest do miejsce do którego chce się wracać.
Ciekawostka -> Vegę od 30 lat prowadzi Dorota Danowska, wrocławska aktywistka działająca na rzecz praw zwierząt. W restauracji odbywają się liczne zajęcia, warsztaty (m.in. wegańskiego gotowania) i wykłady, podczas których zwraca się uwagę na los zwierząt. W barze mają miejsce również imprezy cykliczne np. ogólnopolski wegański weekend, czy wegilia (wegańska wigilia). Vega pomaga organizacjom działającym na rzecz zwierząt, tj. Otwarte Klatki, Schronisko dla koni Tara, fundacja Viva, czy fundacja ekorozwoju. W restauracji wystawiane są także zdjęcia psów i kotów do adopcji z wrocławskiej Ekostraży.
2. Vege Life – chwila dla Ciebie w zgiełku galerii handlowej.
Vege Life znajduje się na I piętrze galerii handlowej Magnolia Park przy ul. Legnickiej. W ofercie restauracja posiada dania głównie wegetariańskie, choć także znajdzie się kilka opcji dla wegan. Można tu zjeść pyszne śniadania, zupy, pierogi, gołąbki z grzybami, naleśniki na słono i słodko, tartą grecką, czy gulasz z warzywami. Atmosfera jest typowa, jak na galerię handlową przystało – wokół same restauracje i mnóstwo klientów Magnolii, jednak dobre jedzenie w Vege Life rekompensuje te niedogodności. Ceny są adekwatne do jakości.
3. Krowa żywa? Krowarzywa.
Krowarzywa to dość nowe miejsce na mapie wrocławskich wege lokali. Restauracja istnieje od sierpnia 2017 przy ul. Rzeźniczej we Wrocławiu. Prowadzą ją państwo Marta i Tomasz Ziarkowscy. W ofercie lokalu są hot-dogi z parówek sojowych oraz 6 przepysznych wegańskich burgerów. Burgery są w 100 % warzywne, a kotlety zrobione m.in. z kaszy jaglanej, tofu, ciecierzycy. Jest też tzw. „burger miesiąca”(co miesiąc inny), który składa się z sezonowych warzyw. Do każdego burgera są dwa sosy gratis. Warto wspomnieć, że można sobie wybrać 1 z 3 sposobów podania burgera: tradycyjnie w bułce, jako wrap, bądź w misce. Krowarzywa do picia oferuje klika rodzajów owocowych oraz owocowo-warzywnych smoothie. Lokal jest idealny do wyjścia ze znajomymi na zdrowego fast fooda.
4. Żyzna – tu jest po prostu miło.
Żyzna przy ul. Nożowniczej 34 to mały lokal serwujący lunche, obiady i ciasta. Naszym najpyszniejszym odkryciem w Żyznej jest zupa krem z pomidorów na bazie wina, z dodatkiem selera naciowego i pestek dyni! Dodamy, że codziennie można posmakować tutaj innej zupy, ponieważ menu się zmienia. Warto wspomnieć, że w restauracji jest miła atmosfera i widać, że pracownicy Żyznej są pasjonatami kuchni roślinnej, która w ich autorskim wydaniu jest świetnie przyprawiona i smakowita.
5. PieRogi Vegan – tradycja w nowoczesnym wydaniu.
PieRogi Vegan od grudnia 2016 roku były manufakturą pierogów wegańskich
i wegetariańskich. Dopiero kilka miesięcy później powstał lokal w Pasażu Zielińskiego. PieRogi Vegan w ofercie mają pierogi: ruskie, greckie, śródziemnomorskie, tradycyjne, leśne (z kapustą i grzybami), orientalne, ogrodowe, rustykalne, puddingowe. Jest to pierwsza wegańska pierogarnia we Wrocławiu. W lokalu dostępne są: małe (4 szt.), średnie (5 szt.) i duże (6 szt.) porcje. Można też kupić opakowanie pierogów (12 szt.) na wynos.
Mamy nadzieję, że nasze zestawienie okaże się pomocne w poszukiwaniu smacznej roślinnej kuchni we wrocławskim wydaniu.
MAPA RESTAURACJI VEGE:
autor: Ewelina Grzesiuk
A jak masz ochotę na coś słodkiego, to przygotowaliśmy TOP 5 wyjątkowych piekarni i cukierni we Wrocławiu