Dbałość o zbilansowaną dietę jest istotna dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Posiłki powinny być regularne i różnorodne. Mają uwzględniać obecność produktów dostarczających białko, nie może przy tym zabraknąć warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Szukając artykułów o wielu wartościach odżywczych, warto pomyśleć o żywności konopnej. Będzie idealnym uzupełnieniem diety.

Konopie zalicza się do roślin o wyjątkowo wszechstronnych właściwościach. W ostatnich latach ich popularność bardzo wzrosła i znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach. Stosuje się je w medycynie naturalnej, przemyśle, branży kosmetycznej, włókienniczej i spożywczej. Dzisiaj skupimy się na tej ostatniej. Konopie stanowią skarbnicę cennych dla zdrowia składników, dlatego zyskały miano superfood. Do tej grupy produktów spożywczych zaliczają się tylko te, w których składniki odżywcze są różnorodne i w wyjątkowo dużych ilościach.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w konopiach?

Konopie zawierają łatwo przyswajalne białko i zestaw najważniejszych dla zdrowia aminokwasów, co jest istotne zwłaszcza dla wegetarian. Są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wpływają m.in. na zdrowie układu krążenia, funkcje poznawcze, czy koncentrację. W konopiach jest również dużo błonnika, witaminy E, cynku, magnezu, sodu, żelaza i fosforu. Każdy z nich odgrywa istotną funkcję, a patrząc na to, jak wiele ich jest w konopiach, trudno zliczyć, na ile procesów w organizmie mają korzystny wpływ. Skoro wiadomo, że konopie są pożądane w codziennej diecie, zastanówmy się, jakie produkty spożywcze mamy do wyboru.

Żywność konopna – jakie produkty warto wypróbować?

Rynek produktów konopnych nieustannie się rozwija i przeglądając w sklepach półki ze zdrową żywnością, coraz częściej stoją na nich opakowania produktów z obecnymi w składzie konopiami. Mają szerokie zastosowanie i sprawdzają się jako baza lub dodatek do wielu dań. Co znajdziemy najczęściej?

Nasiona konopi

W sprzedaży są nasiona niełuskane i łuskane. Oba rodzaje można dodać do sałatek, smoothie, jogurtów albo musli. Zawierają dużo błonnika i są sycące. Nasiona łuskane najczęściej wybierają osoby, dla których łupiny konopi mogą być zbyt twarde.

Infuzja z suszem i pyłkiem konopnym

W tym przypadku uzyskujemy produkt spożywczy powstały z suszu lub pyłku, tłuszczu np. masła i alkoholu albo emulsji wodno-tłuszczowej jak mleko. Infuzję konopną można dodać do przekąsek, ciastek, sosu i innych potraw.

Olej konopny

Kolejnym produktem, jaki warto mieć na swojej półce, jest butelka oleju konopnego. Pozyskuje się go z nasion konopi. Ma lekko orzechowy smak, dlatego idealnie nadaje się do dressingów, sałatek, past i dipów. Jego niewielką ilość warto także dodać do koktajlu i smoothie. Aby olej konopny zachował pełnię składników odżywczych, tak jak oliwa z oliwek powinien być przechowywany w ciemnym miejscu.

Mąka konopna

Z nasion konopnych powstaje również mąka konopna, którą można wykorzystać do wszystkich wypieków. Jest idealna do naleśników, chleba, ciasta, pierogów. Jest bezglutenowa i można ją łączyć na przykład z mąką pszenną.

Żywność konopna (https://kombinatkonopny.pl/kategoria-produktu/zywnosc-konopna/) jest smaczna i zdrowa. Szeroki wybór produktów z tej kategorii pozwala znaleźć coś, co urozmaici codzienne przekąski, a przy tym pozwoli odmienić wiele dań. To idealna propozycja dla osób chcących odżywiać się zgodnie z zaleceniami specjalistów.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykuł40. urodziny zabytkowego Ogórka we Wrocławiu
Następny artykułdACH! Dominikańska powraca z przytupem i z gorącymi rytmami!
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.