Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa na wrocławski Rynek wraca kulinarne święto Wrocławia – festiwal Europa na widelcu 2022!

– Europa na widelcu od początku była pomyślana jako radosna celebracja rocznicy wolnych wyborów 4 czerwca – mówi Robert Makłowicz, pomysłodawca festiwalu i zarazem prowadzący jego kolejne edycje. – We Wrocławiu festiwal kojarzył mi się zawsze z normalnością – bardzo jej potrzebujemy szczególnie dzisiaj. W tym roku mieszkańcy i nie tylko spotkają się przy wspólnym stole w myśl hasła: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”, ponieważ rok 2022 jest we Wrocławiu Rokiem Dobrych Relacji. 

Festiwal potrwa od 27 maja do 5 czerwca (piątek – niedziela)

Rozpocznie ją Wrocław na widelcu, czyli propozycja kilkunastu wrocławskich restauracji, które na tę okazję przygotowały specjalne menu festiwalowe inspirowane europejską kuchnią. Będą to: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów – ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.

Z kolei od 1 do 5 czerwca Europie na widelcu będzie towarzyszył Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów

Podczas jarmarku będzie można zakupić wyjątkowe, oryginalne smakołyki pochodzące z regionu Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy. Wśród nich bułgarskie dania i przetwory, regionalne polskie alkohole, rodzime truskawki i szparagi, hiszpańskie oliwki, tradycyjne francuskie potrawy, choć to oczywiście tylko mała część oferty wystawców jarmarku.

– Europa na Widelcu, to przede wszystkim wrocławskie święto spotkania – mówi Radek Michalski, dyrektor Wydziału Promocji Miasta – w sercu miasta, na wrocławskim Rynku spotykają się mieszkańcy, turyści, kucharze. Dobra kuchnia jest jedną z okazji do tego spotkania, a zarazem inauguracją sezonu turystycznego. Bardzo nam Europy na widelcu brakowało przez lata pandemii. Dziś cieszymy się, ze wraca a wraz z nią, jak wierzymy, także turystyczna normalność.

Europa na widelcu to także konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska oraz Wrocławskie Spotkania Nalewkowe i konkurs na Mistrza Dobrego Smaku. Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych: warsztatów kulinarnych i spotkań w Muzeum Etnograficznym i Muzeum Miejskim Wrocławia.

W sobotę, 4 czerwca, na Rynku europejska biesiada – wielki finał festiwalu

Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy. Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można nabyć porcje wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Europejskiej uczcie towarzyszyć będą liczne niespodzianki dla dzieci i dorosłych. Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka.

Pełen program wydarzenia: XII Europa na widelcu

27 maja – 5 czerwca 2022, Wrocław

27 maja – 5 czerwca (piątek – niedziela)

WROCŁAW NA WIDELCU – wybrane wrocławskie restauracje zapraszają na specjalne festiwalowe menu w promocyjnych cenach

Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów – ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.

1 – 5 czerwca (środa – niedziela)

JARMARK EUROPEJSKICH I DOLNOŚLĄSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH, południowa pierzeja Rynku

Menu Europejskiego Stołu

4 czerwca, Rynek 

BUŁGARIA

Grzegorz Chmolowski

Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8) danie wegetariańskie

Пълнен пипер (czuszka biurek) – panierowana papryka faszerowana serowym nadzieniem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

Кебачета с лютеница (kebaczeta z lutenicą) – grillowane mięso mielone w kształcie kiełbaski podane z pikantną pastą (alergen: 3)

CHORWACJA

Piotr Zieliński

Kroštule – kvarnerskie faworki (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

Crni rižot od sipe s kožicama – czarne risotto owocami morza (alergeny: 1, 2, 3, 7)

CZECHY

Przemek Bogucki

Hovezi gulas z houskové knedlíky – gulasz wołowy z knedlikiem (alergen: 1)

Česneková polévka s krutony – zupa czosnkowa z grzankami (alergeny: 1, 3, 7)

GRECJA

Kacper Dyś

Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego (alergeny: 1, 3, 7, 9)

Σπανακοτυρόπιτακια (spanakotyropitakia) – pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

FRANCJA

Ryszard Konieczka

Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek (alergeny: 1, 7, 9, 12)

Soupe à l’oignon – zupa cebulowa (alergen: 1) danie wegetariańskie

Crème brûlée aux asperges – crème brûlée ze szparagami (alergen: 7) danie wegetariańskie

WŁOCHY

Rafał Kasprzycki

Lasagne bolognese – lazania z mięsem mielonym w sosie pomidorowym (alergeny: 1, 3, 7)

Spaghetti pomodoro – spaghetti z pomidorami (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

HISZPANIA

Tomasz Sochacki

Paella Vallenciana (alergen: 2) – danie jednogarnkowe: ryż z mięsem z królika, krewetkami i kurczakiem

Gazpacho – zupa z surowych warzyw podawana na zimno (alergeny: 1) danie wegańskie

Churros – ciastka ptysiowe z sosem czekoladowym (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

NIEMCY

Marcin Korczak

Currywurst mit Spätzle – kiełbasa curry z kluskami (alergeny: 1,3)

Berliner Kartoffelsuppe – zupa krem z ziemniaków (alergeny: 1, 3, 6)

POLSKA– kuchnia dolnośląska

Grzegorz Pomietło, Zbigniew Koźlik 

Zupa z młodej pokrzywy ze szparagami (alergeny: 7, 9) danie wegetariańskie

Policzek wieprzowy z cydrem (alergeny: 9, 12)

Pieczony schab z musem z derenia i rabarbaru (alergeny: 3, 7)

Pierogi ze szparagami (alergeny: 1, 7) danie wegetariańskie

Polska kuchnia vege

Katarzyna Gubała, Arkadiusz Dziakowski 

Chłodnik na kiszonej rzodkiewce i liściach zero waste (alergen: 6) danie wegańskie

Smalec z fasoli na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem (alergen: 1) danie wegańskie

UKRAINA

Daniel Makuch, Edward Jany  

Солянка (solianka) – gęsta zupa na mięsnym wywarze (alergen: 1, 9)

Крученики з капустою (kruczenyky z kapustoyu) – zraziki wieprzowe nadziewane kapustą i boczkiem z warzywami (alergen: 1, 9)

Голубці з гречкою і м’ясом (holubtsi) – gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem z sosem grzybowym (alergen: 1, 9)

Курячий шашлик з овочами – szaszłyk drobiowy z warzywami (alergen: 1, 9, 10)

WĘGRY

Damian Jeleń

Gesztenyepure – krem z kasztanów (alergeny: 1, 3, 7, 8) danie wegetariańskie

Hortobagyi palacsinta – pikantne naleśniki z kurczakiem (alergeny: 1, 3, 7)

Töltött paprika – papryka faszerowana mięsem mielonym (alergeny: 1, 3) 

DESERY EUROPEJSKIE

Dariusz Kulczycki, Karol Kuc

Crème brûlée – crème brûlée z owocami leśnymi i brązowym cukrem ​​(alergeny: 3, 7, 11)

Semifreddo – deser lodowy z gruszką i krokantem migdałowym ​​(alergeny: 3, 7, 11)

Mousse au chocolat – mus czekoladowy z puree mango i owocami granatu ​​(alergeny: 3, 7, 11)

Panna Cotta – deser ze śmietanki serwowany z jeżyną i maliną ​​(alergeny: 3, 7, 11)

Beza Pavlova – beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari ​​(alergeny: 3, 7, 11)

Lista alergenów będzie dostępna w trakcie trwania biesiady przy kasach Europy na widelcu.

3 czerwca (piątek)

WROCŁAWSKIE SPOTKANIA NALEWKOWE – spotkanie wykładowo-warsztatowe z udziałem Roberta Makłowicza, pl. Solny 16, budynek Starej Giełdy, godz. 17.00 (obowiązują zapisy pod adresem: polskaakademiasmaku@gmail.com)

ZDROWE SŁODYCZE – warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla podopiecznych wrocławskich fundacji i dzieci z potrzebujących rodzin, Art Hotel, godz. 17.00

WIECZÓR FILMOWY z Robertem Makłowiczem, Kino Nowe Horyzonty, godz. 19.00

Projekcja filmu “Palacz zwłok” – bilety dostępne pod adresem: https://www.kinonh.pl/op.s?id=17455 i w kasach kina.

4 czerwca (sobota)

BIESIADA EUROPEJSKA – główny dzień festiwalu, Rynek, od godz. 12.00 do 22.00

  • start: uroczysta parada szefów kuchni
  • degustacja dań z 12 krajów Europy: Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Czechy, Grecja, Chorwacja, Bułgaria, Węgry oraz Ukraina i Polska, specjalny stół najlepszych deserów europejskich, a także nowość: polska kuchnia vege
  • atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne prowadzone przez Akademię Młodego Kucharza, koło fortuny, foto budka, inne ciekawe atrakcje
  • miasteczko #PijKranówkę: Strefa Nawadniania, Ekosmaków, CEE Hydropolis i Relaksu
  • pokazy kulinarne Roberta Makłowicza i najlepszych szefów kuchni
  • artystyczne występy na scenie, konkursy
  • warsztaty z pieczenia zdrowego chleba
  • wspólny tort
  • koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateusz Ziółko, Marta Kołodziejczyk, Michał Bober
  • finał: niezwykła niespodzianka muzyczna

KONKURS „NAJLEPSZY SMAK DOLNEGO ŚLĄSKA” – Rynek 16/17 (restauracja Akropolis), zgłoszenia do 31 maja na adres: polskaakademiasmaku@gmail.com

4 – 5 czerwca (sobota – niedziela)

EUROPEJSKI strEAT – strefa piwa i food trucków, Browar Mieszczański, ul. Hubska 44-48

4 czerwca (sobota) 12.00–20.00

5 czerwca (niedziela) 12.00–19.00

  • bogata oferta food trucków
  • premiera piwa festiwalowego „West Coast IPA” z browaru „Odra Barrels”
  • stoiska z piwami browarów czeskich, niemieckich i ukraińskich, prezentacja piw rzemieślniczych
  • wyjątkowe wystawy artystyczne

WARSZTATY DLA DZIECI W MUZEUM MIEJSKIM WROCŁAWIA I MUZEUM ETNOGRAFICZNYM

Muzeum Etnograficzne ul. Traugutta 111/113 (pl. Zgody)

„Wspólny posiłek. Jednoczy, cieszy, godzi” – spotkanie otwarte

5 czerwca 2022 godz. 12.00

Muzeum Miejskie Wrocławia w Pałacu Królewskim

„O obyczajach przy stole. Stół nie tylko do jedzenia”

4 czerwca 2022

godz. 11.00 – dzieci młodsze (3-6 lat)

godz. 15.00 – dzieci starsze (7-12 lat)

Czas trwania: około 50 minut

Zajęcia przeznaczone dla dzieci z Polski i z Ukrainy – będą tłumaczone na język ukraiński.

Zapisy pod nr telefonu: 71 391 69 40 wew. 116 od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-15.00.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułDobra firma sprzątająca. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Następny artykułWrocław Koszykówka: Śląsk Wrocław zdobywa pod 20 latach Mistrzostwo Polski! [NA ŻYWO]
Redaktor naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.