Od 22 do 24 sierpnia Bulwar Xawerego Dunikowskiego ponownie zamieni się w kulinarną scenę pełną aromatów, muzyki i letniej energii. Nad brzegiem Odry, w sąsiedztwie Ostrowa Tumskiego, spotkają się kucharze, rzemieślnicy, artyści i mieszkańcy, by wspólnie celebrować koniec wakacji. Gastro Miasto to trzy dni, w których jedzenie staje się sztuką, a wspólne biesiadowanie – najlepszym sposobem na spędzenie lata w mieście.
W programie tegorocznej edycji znajdzie się aż 11 debiutów kulinarnych i 11 winnic, a wieczory w piątek i sobotę zakończy silent disco o 22:00. Na smakoszy wina i kuchni czeka również wyjątkowy foodpairing – w sobotę o 14:00 oraz w niedzielę o 14:00, przy wrocławskim stole, będzie można spróbować 5 dań z wrocławskich restauracji połączonych z 5 winami z dolnośląskich winnic. Spotkania poprowadzą Patrycja Nawrocka i Paweł Gołębski. Na scenie kulinarnej pojawią się także gwiazdy gastronomii: Piotr Kucharski, Mariola Monczak, Wojtek Harapkiewicz oraz Kuba Korczak.
Smaki, które tworzą legendę Gastro Miasto
Już z daleka czuć będzie zapach grillowanego mięsa, unoszący się dym z powolnego wędzenia, słodycz karmelizowanego cukru i aromaty przypraw przywiezionych z dalekich podróży. Przy jednym stoisku skwierczą soczyste kawałki mięsa, przy kolejnym bulgocze pikantna zupa, a obok z pieca właśnie wyjmowana jest pizza o chrupiących brzegach. Między nimi czekają miski pełne orientalnych dań, misternie zdobione desery i świeżo wypiekane pieczywo.
To miejsce, gdzie możesz rozpocząć dzień od aromatycznej kawy lub herbaty matcha, zjeść lunch inspirowany kuchnią Azji, a wieczorem delektować się kieliszkiem lokalnego wina czy orzeźwiającym koktajlem. Każdy kęs to inna historia – od domowych receptur po odważne, autorskie interpretacje światowych klasyków.
Uczta dla zmysłów
Festiwal to podróż przez zapachy i smaki, które unoszą się nad Odrą od południa do późnej nocy. Na gości czeka ponad 100 wystawców:
Kuchnie świata – thali pachnące kardamonem, puszyste dim sumy z imbirem, okonomiyaki prosto z płyty żeliwnej, kuchnia perska, Woo Thai, szaszłyki w ogniu i chrupiące pastrami.
Europejskie inspiracje – Cestini di Pizza, Le Pączek z francuskim Oui Oui, Gofrance i eklerki od Meistersztyk z aksamitnym kremem waniliowym.
Polskie klasyki i regionalne perełki – Ach Bajgiel, kurczaki pieczone na wolnym ogniu, sery i chałwy od Ser Jest Ser, wina z Winnicy Socha.
Słodki raj – churros w cukrze cynamonowym, Mochiarnia, lody Meistersztyk, Dessert Boutique i Amerykański Sen z brownie, które pachnie kakao jeszcze z daleka.
Napoje – kawa od Tostador, matcha Yamamoto, piwa z Browaru Stu Mostów, Breslauer Gin, rumy z Rumbar i wina od lokalnych winiarzy.
Rękodzieło, sztuka i kreatywność
Poza jedzeniem, Gastro Miasto to także spotkanie z twórcami. W strefie artystycznej znajdziemy prace studentów i absolwentów Akademii Sztuk Pięknych, lokalnych rzemieślników i projektantów. Oryginalna biżuteria, świece zapachowe, ceramika, plakaty, naturalne kosmetyki i dekoracje – każdy znajdzie tu coś wyjątkowego. Wśród wystawców m.in. Valnest Jewelry, Cat Candle, Frost & Crystals, Tales By Nature, Modelinawithlove i Quetzart.
Na najmłodszych uczestników czeka Linden strefa dzieci – pełna warsztatów plastycznych, gier i zabaw. Tu dzieci mogą puścić wodze fantazji, malując, lepiąc czy konstruując, a rodzice w tym czasie spokojnie rozkoszują się degustacjami. Dla małych łasuchów przygotowano także stoiska z lodami, watą cukrową i popcornem.
Muzyczne tło dla smaków
Od południa do późnej nocy bulwar wypełnią dźwięki muzyki – od funkowych i chilloutowych setów DJ-skich, przez klimatyczne koncerty o zachodzie słońca, aż po nocne silent disco, które pozwala bawić się do rana bez zakłócania ciszy nad rzeką. Każdy dzień ma swój własny rytm – w piątek rozgrzewają nas pozytywne wibracje i reggae, w sobotę króluje muzyka na żywo, a w niedzielę festiwal żegna nas jazzowym finałem.
Gastro Miasto to smak lata w najczystszej postaci – wspólne stoły, rozmowy przy jedzeniu, zachody słońca nad rzeką i muzyka, która łączy pokolenia. Wstęp jest bezpłatny. Wystarczy zabrać apetyt, przyjaciół i chęć odkrywania nowych smaków.
22–24 sierpnia 2025
Bulwar Xawerego Dunikowskiego, Wrocław
Muzyka przez cały weekend
22 sierpnia (piątek)
16:00–20:00 – Splendid Sound (The Strongest Eastern Spirit) – reggae, soul, funk.
20:00–02:00 – cichoszau – nocne silent disco nad Odrą.
23 sierpnia (sobota)
12:00–16:00 – DJ’s Igor Miłosz Lewek aka Syn Andrzeja & Piestalski – funk, house, letnie brzmienia.
20:00–22:00 – Michał Bober – koncert o zachodzie słońca.
22:00–02:00 – cichoszau.
24 sierpnia (niedziela)
12:00–20:00 – Dejot & Skipless – funk, groove i chillout.
20:00–22:00 – Reunion Band feat. Greg Osby – jazzowe zakończenie festiwalu.