Fakty i Mity o Mleku – konferencja i warsztaty [BEZPŁATNE WYDARZENIE]

0

Już 5 grudnia (czwartek) o godz. 10.00 w hotelu Scandic Wrocław na ulicy Piłsudskiego 49/57 po raz pierwszy we Wrocławiu odbędzie się Konferencja z cyklu „Fakty i Mity o Mleku”.

Podczas spotkania uczestnicy poznają fakty naukowe dowodzące znaczenia nabiału w budowaniu zbilansowanej diety oraz mity funkcjonujące w opinii publicznej nt. spożywania produktów mlecznych. Spotkanie adresowane jest do osób kształtujących nawyki żywieniowe mieszkańców Wrocławia i okolic, w tym do pedagogów i uczniów szkół gastronomicznych, studentów kierunków związanych z dietetyką, osób pracujących w gastronomii jak i do świadomych mieszkańców chcących budować nawyki żywieniowe w oparciu o rzetelną wiedzę.

W spotkaniu uczestniczyć będą eksperci: dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, alergolog i pediatra oraz dietetyk, autorka książek i blogerka Viola Urban. Po konferencji odbędzie się warsztat praktyczny, podczas którego uczestnicy nauczą się przygotowywać proste i zdrowe dania z nabiałem. Elementem edukacyjnym podczas spotkania będzie także degustacja mlecznych wyrobów.

Jak zauważa dr Irena Białokoz-Kalinowska: w Polsce wciąż pijemy za mało mleka. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi Instytutu Żywienia i Żywności pochodzącymi z nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2019, która jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia adresowanych do polskiej populacji, dziecko powinno spożywać co najmniej 3-4 porcje mleka lub produktów nabiałowych dziennie. Osobie dorosłej zaleca się codzienne spożywanie co najmniej 2 szklanek mleka, które można zastąpić produktami takimi jak: jogurt, kefir i częściowo – serem. Mleko i przetwory mleczne posiadają wiele prozdrowotnych walorów, ale niestety w Polsce spożycie mleka wciąż jest niedostateczne i to we wszystkich grupach wiekowych. 

Dietetyk Viola Urban dodaje: należy uważać by nie paść ofiarą mód żywieniowych które opierają się często na niesprawdzonych naukowo założeniach i propagują zastąpienie nabiału wyłącznie produktami roślinnymi. Musimy wiedzieć, że większość napojów roślinnych ma skład daleko odbiegający od tego, co oferuje mleko. Dla przykładu mleczko kokosowe zawiera praktycznie sam tłuszcz i to nasycony. Na próżno szukać w nim wapnia, fosforu, cynku czy białka. Napój ryżowy, owsiany czy orkiszowy także nie są w stanie zastąpić 1:1 mleka krowiego. Taki napój dostarcza głównie węglowodanów. Jedyny produkt, który w jakimś stopniu może stanowić alternatywę dla mleka jest napój sojowy wzbogacony (fortyfikowany) wapniem oraz witaminami z grupy B. Tak czy inaczej wapń z napoju sojowego może mieć zdecydowanie gorszą przyswajalność.

Zdaniem dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka Agnieszki Maliszewskiej „popularność polskiego nabiału wciąż rośnie między innymi dzięki podnoszeniu jakości produktów mlecznych w naszym kraju. Jesteśmy pierwszym krajem Unii Europejskiej, który wprowadził branżowy standard produkcji bez GMO. Jest to certyfikacja całego łańcucha produkcji wyrobów nabiałowych dająca konsumentowi całkowitą pewność, że na żadnym etapie produkcji spożywczej nie zastosowano produktów zmodyfikowanych genetycznie. Warto także pamiętać, że polska branża mleczarska skupia głównie spółdzielnie, które przyczyniają się do równomiernej dystrybucji dochodów między rolników, producentów. Kupując polski nabiał przyczyniamy się do rozwoju produkcji i handlu w tak modnym obecnie nurcie “fair trade””.

Konferencja będzie dobrą okazją do zadania bezpośrednich pytań ekspertom w ramach panelu dyskusyjnego jak również spróbowania polskich produktów mlecznych. Po części teoretycznej najaktywniejsi uczestnicy będą mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach prowadzonych przez dietetyka. Ekspertami konferencji będą dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska oraz blogerka i dietetyk Viola Urban.

Udział w konferencji jest całkowicie bezpłatny. Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu poprzez e-mail – [email protected] lub kontakt telefoniczny – 61 307 62 00.

Działanie sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Wasze komentarze

Komentarze