Ponad 52 tony warzyw w pierwszym sezonie, setki posiłków dla dzieci i potrzebujących, aktywizacja zawodowa oraz wyróżnienie jako „Dobra praktyka URBACT-u” – tak wyglądał debiut Miejskiej Farmy Wrocław. Teraz projekt wchodzi w kolejny etap.
Czym jest projekt Miejska Farma?
Wrocław jako pierwsze miasto w Polsce uruchomiło model Miejskiej Farmy, której celem jest dostarczanie wysokiej jakości warzyw do jednostek opiekuńczo-wychowawczych, przy jednoczesnym uwzględnieniu aspektów społecznych, edukacyjnych i środowiskowych.
Farma działa od marca 2024 r. na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego na Swojczycach. Już pierwszy sezon pokazał potencjał projektu. Ponad 2,5 ha ziemi dostarczyło aż 52 tony warzyw – od buraków, przez cukinię i dynię, po ziemniaki, które trafiły do 16 miejskich żłobków, a ich nadwyżki przekazano do Domów Pomocy Społecznej i Domów Pomocy Społecznej.
W pierwszym sezonie z plonów Miejskiej Farmy przygotowywano codzienne posiłki dla ponad 2,5 tysiąca dzieci uczęszczających do wrocławskich żłobków oraz około 800 podopiecznych DPS-ów. Ponadto, z nadwyżek plonów, Fundacja Mniej Więcej przygotowała ponad 3 tysiące dodatkowych posiłków dla mieszkańców potrzebujących wsparcia.
Co ważne, warzywa z Miejskiej Farmy, przez pół roku, pokrywały 100% zapotrzebowania wrocławskich żłobków na cztery podstawowe warzywa: ziemniaki, buraki, dynię i cukinię.

Co w drugim sezonie Miejskiej Farmy?
Uprawy będą większe, ponieważ odbiorców jest więcej, a już niebawem na terenie Farmy powstanie Strefa Edukacyjna. W tym sezonie powierzchnia upraw wzrosła do 3,5 ha. Asortyment poszerzono m.in. o marchew, fasolkę szparagową, pasternak, kalarepę, koperek, szczypiorek i pietruszkę naciową.
Plony trafiają już nie tylko do żłobków i Domów Pomocy Społecznej ale również do 10 przedszkoli, w których przebywa 882 dzieci. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu odpowiada za kompleksową uprawę na Miejskiej Farmie.
Eksperci nie tylko czuwają nad wysoką jakością plonów, ale także dbają o stosowanie bezpiecznych, przyjaznych środowisku metod uprawy, które gwarantują zdrowe i pełnowartościowe warzywa trafiające do mieszkańców miasta.
Wsparcie społeczne i aktywizacja
Projekt ma także wyraźny wymiar społeczny – na Farmie pracują osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej, są długotrwale bezrobotne. Tam, w praktyce uczą się zawodu ogrodnika i zyskują szansę na nowy start.
Dotychczas w takiej formie aktywizacji społeczno-zawodowej prowadzonej na Farmie wzięło udział 79 osób, z czego już 12 podjęło zatrudnienie na otwartym rynku pracy. Każdego miesiąca około 20 uczestników uczy się ogrodnictwa, pracy w zespole a także odpowiedzialności.
W ramach reintegracji społecznej uczestnicy korzystają zarówno ze spotkań grupowych, jak i indywidualnych konsultacji z psychologiem, doradcą zawodowym, pośrednikiem pracy oraz pracownikiem socjalnym.

Strefa edukacyjna Miejskiej Farmy
Ze względu na profesjonalny charakter upraw – w tym wielkopowierzchniową produkcję żywności trafiającej do placówek publicznych – sama Farma nie będzie miejscem otwartym dla zwiedzających.
Dlatego w tym samym miejscu – na Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach – powstaje Strefa Edukacyjna Miejskiej Farmy Wrocław– przestrzeń przeznaczona do warsztatów, spotkań i działań promujących zdrowe, ekologiczne rolnictwo i zrównoważony styl życia.
Strefa będzie miała powierzchnię około 3500 m2, i zostanie podzielona na kilka specjalnych obszarów. Zakończone zostały już prace projektowe a realizacja – podzielona na trzy etapy – ruszy po wakacjach. Oto co znajdzie się w strefie edukacyjnej:
- ogród doświadczalny do nauki o kompostowaniu, obiegu wody, roli gleby i roślin,
- przestrzeń poświęcona roli zwierząt w uprawie roślinnej,
- strefa edukacji o społecznej roli żywności i zrównoważonym gospodarowaniu zasobami,
- miejsce do integracji – przy wspólnym gotowaniu i odpoczynku na świeżym powietrzu.
W Strefie Edukacyjnej będą odbywały są warsztaty dla dzieci z przedszkoli i szkół, a także dla mieszkańców – np. rodziców z dziećmi i seniorów.
