Przed nami pierwsza edycja Beer Food Week – festiwalu dedykowanemu łączeniu smaków dań i piw. Od 11 do 18 marca br. szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce zaserwują trzydaniowe menu, które najciekawiej łączą się ze smakami piw. Festiwalowe doświadczenia dostępne będą w cenie 49 zł za osobę.
Pionierskie wydarzenie beer pairingowe wspiera Grimbergen – piwo w stylu belgijskim. Każdy z dorosłych Gości otrzyma piwo Grimbergen dopasowane do wybranego menu. Rezerwacji stolików można dokonywać online już od 20 lutego na stronie www.BeerFoodWeek.pl. Warto się spieszyć, bo liczba dostępnych stolików jest ograniczona.
Od blisko 10 lat obserwujemy zmianę podejścia do piwa – najpopularniejszego w naszym kraju trunku. Polacy coraz bardziej doceniają różnorodność jego smaków, stawiając przy tym na najwyższą jakość. Temu właśnie trendowi dedykowany jest nowy festiwal restauracyjny spod znaku jakości Restaurant Week – Beer Food Week. W pierwszej edycji, która potrwa od 11 do 18 marca 2020 r., weźmie udział ponad sto najlepszych restauracji z ośmiu miast i regionów: Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Krakowa, Szczecina, Trójmiasta i Śląska. W ramach festiwalu szefowie kuchni starannie wyselekcjonowanych restauracji z całej Polski przygotowują trzydaniowe menu stworzone zgodnie z zasadami beer pairingu, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem. W wybranych restauracjach festiwalowych będą dostępne trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalnej cenie 8 zł (330 ml) oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.
– Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na zainteresowanie większego grona szefów kuchni.
– mówi Maciek Żakowski z Restaurant Week Polska – Chcemy pokazać, że piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: „Smaki łączą się przy stole!”
Festiwal Beer Food Week odbędzie się w ośmiu regionach, we Wrocławiu weźmie w nim udział dziewięć znakomitych restauracji: Alyki, Aula, Barka Tumska, Dobra Karma, Hint, Pochlebna, Pod Latarniami, Przefarma, Sezonowa. Trzydaniowe menu, serwowane podczas festiwalu, doskonale łączą się ze smakami piw, które dobierane są zgodnie z zasadami beer pairingu. I tak na przykład w menu restauracji Przefarma znajdziemy na przystawkę grasicę cielęcą, skorzonerę piklowaną i mus z pietruszki i kawy do której serwowany jest Grimbergen Blonde, danie główne – polik wieprzowy gotowany w miodzie i piwie, karmelizowany topinambur i sałatka z czarnej rzepy, do którego polecane jest Grimbergen Double Ambrée oraz deser – wędzony crème brulee, z którym najlepiej komponuje się Grimbergen Blanche.
…………………………………………………………………………………………….
Organizatorem Beer Food Week jest Restaurant Week Polska, jeden z dwóch największych i najpopularniejszych festiwali restauracyjnych na świecie. Pierwszą edycję Festiwalu wsparła marka Grimbergen, dzięki której wszyscy pełnoletni, festiwalowi goście otrzymają piwo dopasowane do trzydaniowego menu oraz możliwość zakupu zestawu degustacyjnego piw Blonde, Blanche i Double Ambrée w festiwalowej cenie.
Grimbergen to marka z belgijskim rodowodem i 900-letnią tradycją. To piwo o autentycznych klasztornych korzeniach, z opactwa powstałego w 1128 roku.
Processed with VSCO with m5 preset
Termin festiwalu: 11-18 marca 2020
Rezerwacje: www.BeerFoodWeek.pl
Lokalizacje: Wrocław, Warszawa, Poznań, Łódź, Kraków, Szczecin, Trójmiasto i Śląsk.