Spontaniczne święto kuchni już niedługo zagości we wrocławskich restauracjach. Trzecia odsłona Culinary Fest we Wrocławiu, która odbędzie się w dniach 12 – 18 września, jest poświęcona niezwykle bogatej kuchni roślinnej. Szefowie kuchni restauracji festiwalowych przygotują roślinne menu, które na tydzień opanuje miasto. „Rośliny” to wydarzenie promujące zdrowe trendy, zyskujące coraz większe uznanie we współczesnej kuchni.
Menu festiwalowe posiada ujednolicony cennik. Ceny pozycji w menu są bardzo niskie, ponieważ zostaną one przygotowane w porcjach degustacyjnych, co umożliwi uczestnikom wziąć udział w Festiwalu w różnych lokalach. Festiwalowe menu podlega ocenom uczestników. Zostanie w ten sposób przyznana Nagroda Publiczności.
Menu festiwalowe:
Przystawka – 5 zł
Danie główne – 12 zł
Zestaw (przystawka + danie główne) – 15 zł
Rok temu w pierwszej dziesiątce wybranych przez uczestników festiwalu restauracji znalazły się: Brasserie 27, Food Art Gallery, Restauracja Przystań & Marina, ZDROWA KROWA, Road American Restaurant, Barka Tumska, Wrocławska, Pod Papugami, Szynkarnia – local food & multitap, Parish.
Wkrótce opublikujemy pełną listę restauracji, które wezmą udział w tegorocznym Festiwalu.
Culinary Fest to święto kuchni, oparte na międzynarodowej formule tygodnia restauracji, które odbywa się czterokrotnie w ciągu roku. Każda edycja Festiwalu jest opatrzona tematem przewodni, narzuca on charakter menu danej edycji. Ideą Culinary Fest jest wymiana doświadczeń oraz odkrywanie nowych smaków i lokali na mapie Wrocławia. Festiwal pozwala doświadczyć kreatywności restauratorów, szefów kuchni, baristów i cukierników.
Oprócz degustacji potrwa organizatorzy szykują również inne atrakcje. Jedną z nich będzie z pewnością koncert Maciek Czemplik Smooth Jazz Trio.
12/09/2016 /PONIEDZIAŁEK /GODZ. 20:30
Koncert otwarcia Wrocław Culinary Fest: Maciek Czemplik Smooth Jazz Trio
Miejsce: Vertigo Jazz Club & Restaurant, Oławska 13
Wstęp: Zaproszenia lub 10zł
Więcej informacji: fb.com/WroclawCulinaryFest
mat. prasowe organizatora