Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®! Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies najlepsze restauracje w Polsce zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu z prezentem. Ta odsłona Festiwalu smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Sprawdź ich polecenia i rezerwuj stoliki już teraz na RestaurantWeek.pl.

Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!

Bernard bistro-wino

Bernard bistro wino to kultowe miejsce na wrocławskim Rynku, które zachwyca połączeniem autorskiej kuchni i wyjątkowego świata win. Chef Marcin Czerwiński stawia na sezonowe, najwyższej jakości składniki, które zamienia w dania pełne smaku i finezji – od klasycznego tatara wołowego z masłem szpikowym i kaparami z czosnku niedźwiedziego, przez soczystą kaczkę z pigwą, cykorią i orzechami, po deserowe dzieła, jak sernik baskijski z czarną porzeczką. Dla miłośników wegetariańskich propozycji Bernard bistro – wino przygotowało m.in. gratin selerowe z truflą, kluseczki śląskie z musem grzybowym i borowikiem stepowym oraz aromatyczną karpatkę z konfiturą pigwowo-dyniową. Obłęd!

Przystań Tu. Bistro & Wine

Dolnośląskie to prawdziwy raj dla smakoszy, a Wrocław dumnie prezentuje swoje barwne oblicze i chętnie korzysta z bogactwa natury, które inspiruje lokalną kuchnię. W samym sercu  Ołtaszyna, przy ul. Zwycięskiej 20a, mieści się Przystań Tu Bistro & Wine – kulinarna perełka regionu. Bistro łączy energię dzielnicy z wyjątkową atmosferą i oferuje kuchnię świata uwzględniającą regionalne produkty oraz sezonowe, świeże i lokalne składniki. W festiwalowym menu znajdziesz propozycje zarówno dla miłośników klasyki, jak i dla poszukiwaczy kulinarnych eksperymentów: od delikatnego śledzia w tempurze z piklowanym jabłkiem, przez aromatyczny schab puławski z puree chrzanowym i remoulade z selera, po deserowe arcydzieła, jak kasztanowa panna cotta z puree dyniowym i sorbetem gruszkowym. Dla wegetariańskich Foodies bistro serwuje m.in. dyniowe hummusy, tartiflette czy zapiekane jabłka z pigwą i wanilią. A wszystko przygotowane z pasją i dbałością o lokalne produkty!

Four & More

Są restauracje, które zachwycają smakiem i do których chce się wracać – taką właśnie jest restauracja Four&More przy ul. Gajowickiej 130. Usytuowana w zrewitalizowanym hotelu Wieniawa – niegdyś tętniącym życiem ośrodku spotkań i potańcówek wrocławian, dziś funkcjonującym jako część sieci Sheraton – łączy w sobie historię miejsca z nowoczesną, wyrafinowaną kuchnią. Specjalnie na RestaurantWeek® powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. klasyczny tatar wołowy z confitowanym czosnkiem i majonezem chlebowym lub w wersji wegetariańskiej – tatar z kolorowych marchewek z granatem i czarnuszką. Na danie główne zjesz burgera wołowego z sosem BBQ lub alternatywnie z panierowanymi boczniakami, majonezem z nerkowców i piklowaną dynią. Na deser serwowany jest sernik baskijski z sosem angielskim i jeżynami. Obłęd!

We Wrocławiu Foodies polecają zajrzeć jeszcze do restauracji Karavan, Bistro Stu Mostów na Świdnickiej, Frajda, Soczewka, Papa Bar, Nori Sushi, Kasturi oraz Fretti Sushi. Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies i odkrywaj nowe perełki kulinarne w swoim mieście!

Rezerwuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Masz kulinarny talent? Teraz możesz go wykorzystać i zgarnąć nagrody od Whirlpool, które zamienią Twoją kuchnię w prawdziwe królestwo dla Foodies! Do wygrania są
3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C oraz 5 zestawów akcesoriów do pizzy. Zasady są proste: zarezerwuj udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podziel się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznacz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz
na @restaurantweek_pl. Czas na Twój kulinarny popis – wyzwól swoją kreatywność!

Twój składnik poranka? Zaczyna się od BreakfastWeek!

Każdy poranek ma swój sekret – składnik, który nadaje mu smak i wyjątkowy nastrój. BreakfastWeek pozwala zacząć poranek najlepiej, jak potrafisz. Od pierwszego łyka kawy po ostatni kęs popisowego śniadania możesz cieszyć się chwilą w rytmie, który lubisz, w towarzystwie Bliskich i ulubionych smaków. O poranek pełen roślinnej energii dba Alpro. W tej edycji Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie – 35 zł + opłata rezerwacyjna 6 zł/Gość. Do wyboru są dwie propozycje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista). To właśnie Twój składnik idealnego poranka!

Rezerwacje trwają na BreakfastWeek.pl. Śniadania dostępne są w najlepszych śniadaniowniach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie,
we Wrocławiu oraz na Śląsku.  BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeek®, potrwa
do 19 listopada.

Najlepsze stoliki szybko znikają –  do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 7 października – 19 listopada 

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułJuż wkrótce ponownie przestawimy nasze zegarki. Kiedy zmiana czasu na zimowy?
Następny artykułKsiążki, kawa i cisza, czyli miejsca do nauki we Wrocławiu, które musisz znać
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.