Polacy pokochali odkrywanie różnorodności kulinarnej w najlepszych restauracjach i – jak nigdy wcześniej – pragną dzielić się kulinarnymi przeżyciami z Bliskimi! Dowodem na to jest rekordowe, niemal 200 tysięcy Foodies, którzy spotykali się przy restauracyjnych stołach podczas jesiennych Festiwali RestaurantWeek®! Wszyscy Goście mogli oceniać popisowe dania, obsługę i atmosferę w ramach największego Plebiscytu restauracyjnego w Polsce. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się kolejno Giro Krakowska 182 (Wrocław), BelleVue (Szczecin) oraz Heksagon 2.0 (Łódź).

Momentów nie brakowało

 Rok Foodies trwa w najlepsze! A 21. edycję RestaurantWeek® Goście i restauratorzy zamykają z kolejnymi rekordami. Jak się okazuje, polscy Foodies to prawdziwi entuzjaści jedzenia, którzy uwielbiają odkrywać różnorodne kuchnie, próbować nowych potraw i dzielić się swoimi przeżyciami z innymi. Dowodem na to jest kolejna rekordowa frekwencja podczas Festiwalu. Przy stołach w ponad 400 najlepszych restauracjach, w 13 największych aglomeracjach w całej Polsce, zasiadło dokładnie 170 662 Gości! 14 322 Foodies zjadło natomiast popisowe śniadania w top restauracjach podczas Festiwalu towarzyszącego – BreakfastWeek, a 10 826 odkryło czeską odsłonę RestaurantWeek® w Pradze i w Brnie!

Zainteresowanie RestaurantWeek® po raz kolejny znacząco przerosło wszelkie oczekiwania. Kolejny rok z rzędu Polacy tłumnie chcieli doświadczać, odkrywać i celebrować smakowite momenty z Bliskimi zaznacza Paulina Piwko, współorganizatorka Festiwalu. I dodajejuż teraz nie możemy się doczekać, by zaskoczyć kulinarnych odkrywców niezapomnianymi momentami za rok! Tym bardziej, że w 2025 roku będziemy celebrować okrągły, 10. jubileusz RestaurantWeek®.

Znaczący wpływ na popularność Festiwalu miała liczba restauracji, które wzięły udział w jesiennej edycji. Prawie 20% z nich to festiwalowe debiuty, które biły rekordy rezerwacji i przeżyły prawdziwe oblężenie Gości. Wśród nich znalazły się m.in.:  wrocławskie Bistro Grand, Trattoria Siesta Nuova, Peruwiana, Le Gosse  oraz The Capist.

Plebiscyt Gości RestaurantWeek®

Plebiscyt Gości RestaurantWeek® jest największym plebiscytem restauracyjnym
w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz Goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Oceniają oni restauracje
w pięciu kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybierają też najlepszy debiut oraz najpopularniejszą restaurację. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce, nagrody i wyróżnienia otrzymało tym razem ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® została wrocławska restauracja Giro Krakowska 182. Na drugim miejscu znalazło się szczecińskie BelleVue, a podium zamknął łódzki Heksagon 2.0. Zaszczytne miano najpopularniejszej restauracji w Polsce także trafiło do Wrocławia – nagroda przypadło Bistro Grand.

Oprócz uznania ze strony Gości restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody. Lipton nagrodzi zwycięzców zapasem herbat, Alpro przekaże napoje roślinne, a Martini wyposaży w produkty swojej marki. O wysokozasięgowe publikacje na temat zwycięskich restauracji zadbają m.in.: Twój Styl, Wirtualna Polska, Szef Kuchni, Goingapp.pl, Papaja.pl, Horecaline.pl, FoodService24.pl, Horecanet.pl oraz portal Food&Design.

Siesta Trattoria Nuova

Oto najlepsze restauracje w jesiennej edycji RestaurantWeek® w kategoriach ogólnopolskich:

I MIEJSCE W POLSCE: Giro Krakowska 182 (Wrocław)

II MIEJSCE W POLSCE: BelleVue (Szczecin)

III MIEJSCE W POLSCE: Heksagon 2.0 (Łódź)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Wina dajcie (Rzeszów)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler (Warszawa)

NAJLEPSZY DESER W POLSCE: BelleVue (Szczecin)

NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Der Elefant (Warszawa)

NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Giro Krakowska 182 (Wrocław)

NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: BelleVue (Szczecin)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Bistro Grand w Hotelu Grand City **** (Wrocław)

Oto najlepsze restauracje w jesiennej edycji RestaurantWeek® w rankingu wrocławskim:

WROCŁAW

I MIEJSCE: Giro Krakowska 182

II MIEJSCE: Trattoria Siesta Nuova

III MIEJSCE: Peruwiana

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Trattoria Siesta Nuova

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Forum Kulinarne

NAJLEPSZY DESER: Giro Krakowska 182

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Peruwiana

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Giro Krakowska 182

NAJLEPSZY DEBIUT: Trattoria Siesta Nuova

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Bistro Grand (Hotel Grand City ****)

Bistro Grand

Plebiscyt Gości BreakfastWeek

Znane są również wyniki Plebiscytu Gości BreakfastWeek – Festiwalu Śniadań na mieście, który towarzyszył jesiennej edycji RestaurantWeek®. W jego ramach Goście  wybrali m.in. najlepsze śniadanie, atmosferę i obsługę, a także najlepszy debiut
i najpopularniejszą restaurację. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości został lokal Latin Brunch ze Szczecina. Na drugim miejscu uplasowało się szczecińskie Bonjour French Bistro, a podium zamyka poznańska Nadzieja. Najpopularniejszą śniadaniową destynacją w rankingu ogólnopolskim została wrocławska Cafe Freska. Gorąco gratulujemy wszystkim zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów!

Oto najlepsze restauracje w jesiennej edycji BreakfastWeek w kategoriach ogólnopolskich:

I MIEJSCE W POLSCE:  Latin Brunch (Szczecin)

II MIEJSCE W POLSCE:  Bonjour French Bistro (Szczecin)

III MIEJSCE W POLSCE: Nadzieja (Poznań)

NAJLEPSZE ŚNIADANIE W POLSCE:  Latin Brunch (Szczecin)

NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Le Scandale (Kraków)

NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: MUNDO food&people (Katowice)

NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE:  Latin Brunch (Szczecin)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE:  Cafe Freska  (Wrocław)

Oto najlepsze restauracje w jesiennej edycji BreakfastWeek w rankingu wrocławskim:

I MIEJSCE: Cafe Freska

II MIEJSCE: Le Gosse

III MIEJSCE: Yerba Cafe

NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Cafe Freska

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Yerba Cafe

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Le Gosse

NAJLEPSZY DEBIUT: Cafe Freska

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cafe Freska

Le Gosse

Pełne wyniki Plebiscytu Gości RestaurantWeek® oraz BreakfastWeek w kategoriach ogólnopolskich oraz regionalnych znajdziesz w branżowym magazynie RestaurantClub – Weekly! Bądź na bieżąco z pysznymi wiadomościami na Weekly.pl!

By nie przegapić innych inicjatyw promocyjnych, kulinarnych i festiwalowych warto zapisać się na newsletter na www.RestaurantClub.pl

Rezerwacje: https://RestaurantClub.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułKiermasz Płyt Winylowych i CD w CH Korona
Następny artykułWydarzenia w Ossolineum i Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu: Ferie pełne kultury i kreatywności
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.