Ulubioną pizzą Polaków jest pepperoni, ale inne pizze mięsne również zajmują wysokie pozycje. Oprócz kiełbaski pepperoni na wierzchu kultowej potrawy znajdziesz także kurczaka, różne rodzaje szynki, wołowinę, a nawet boczek. Sprawdź, które rodzaje mięs na pizzy są najsmaczniejsze!
1. Kiełbaska pepperoni
Kiełbasa ta wyglądem i smakiem przypomina popularne salami, pochodzi z Włoch, a jej charakterystyczną cechą jest ostry smak. Powstaje z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem podrobów i dojrzewa od 6 do 10 miesięcy. Wiele dekad temu zdobyła serca Amerykanów. Już na początku XX wieku wraz z serem stanowiła dodatek do pizzy w lokalach w Nowym Jorku. Chętnie dodawano ją również do makaronu czy calzone.
2. Kurczak
Kurczak stanowi ok. 25% mięsa spożywanego w Polsce. Nic więc dziwnego, że pojawia się również jako składnik wielu rodzajów pizzy. Zawiera sporo białka przy niewielkiej ilości tłuszczu. Co ważne, jest też źródłem cynku, potasu, magnezu, witamin z grupy B, a jego spożywanie – w połączeniu z urozmaiconą dietą – wzmacnia układ odpornościowy. Kurczak bywa głównym „bohaterem” w wielu rodzajach pizzy, takich jak np. Italian Chicken (z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych, cebuli, mozzarelli, papryki, czarnych oliwek i oregano) lub Chicken Alfredo (ze szpinakiem, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami, kremowym sosem i mozzarellą) z oferty Domino’s Pizza. Do popularnych propozycji należy także połączenie kurczaka z cebulą, papryką i sosem barbecue (BBQ).
3. Wołowina
Wołowina cieszy się ogromną popularnością w kuchni europejskiej i amerykańskiej. Najwięcej mięsa tego rodzaju produkuje się w USA, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Chinach i Indiach. Zazwyczaj podaje się ją w postaci steków, hamburgerów, pieczeni i gulaszów. Wołowina jest też popularnym dodatkiem do pizzy, której smak nawiązuje do amerykańskich burgerów, np. BBQ Bacon Burger (z dodatkiem mozzarelli, boczku, sosu BBQ i sosu majonezowego) z oferty Domino’s Pizza. Oprócz tego pojawia się w pizzach mięsnych, które stanowią połączenie wielu rodzajów mięs.
Sprawdź, gdzie serwują najlepszą mięsną pizzę we Wrocławiu!
4. Szynka
Delikatna w smaku szynka to nieodłączny składnik pizzy capricciosa, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Ten popularny dodatek do pizzy występuje w wielu odsłonach – m.in. jako szynka gotowana lub dojrzewająca. W kuchni włoskiej używa się takich rodzajów jak Crudo lub Cotto. Bez względu na gatunek doskonale komponuje się ona z warzywami i sosami. Szynka bywa też główną bohaterką takich dań jak pizza Toscana z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, oregano i serem Corregio.
5. Boczek
Boczek jest raczej dodatkiem niż głównym składnikiem pizzy. Jego obecność – nawet w niewielkich ilościach – doskonale podkreśla smak dania. Spotkasz go w klasycznych propozycjach takich jak pizza Carbonara – tam występuje w towarzystwie mozzarelli, pieczarek, cebuli i kremowego sosu. Często bywa dodawany do pizz mięsnych lub stylizowanych na amerykańskie przysmaki.