11 powodów, dla których warto odwiedzić restaurację Concordia Taste na Wyspie Słodowej we Wrocławiu

0
fot. Adam Bystry

Gdy mówimy o dobrej restauracji we Wrocławiu mamy na myśli przede wszystkim pyszną kuchnię, gościnność i piękne wnętrze, które zachęca do spędzania czasu w gronie przyjaciół i rodziny. To wszystko (a nawet jeszcze więcej!) znaleźliśmy niedawno odwiedzając lokal Concordia Taste na Wyspie Słodowej. 

Restauracja wyróżnia się przede wszystkim ideą dzielenia się jedzeniem przy wspólnym stole, niezwykłym artystycznym klimatem przestrzeni i idealną lokalizacją zarówno dla mieszkańców jak i turystów. Poznajcie aż 11 powodów, dla których warto odwiedzić Concordię Taste!

1. Odpoczynek i kulinarna uczta na zielonej wyspie 

Wyspa Słodowa, to znane mieszkańcom Wrocławia miejsce, które przede wszystkim kojarzy się z relaksem, spędzaniem czasu ze znajomymi i pięknym widokiem na Odrę i Uniwersytet Wrocławski. To właśnie w tej zielonej oazie w centrum miasta powstał budynek Concordia Design, w którym mieści się lokal Concordia Taste.

Lokalizacja restauracji jest doskonałym miejscem na odpoczynek i zjedzenie czegoś pysznego, również dla turystów. Biegnie tędy trasa zwiedzania Wrocławia – od Rynku do Ostrowa Tumskiego. Przestrzeń Concordii Taste została zaprojektowana tak, by czerpać jak najwięcej przyjemności z jedzenia, podziwiając przy tym uroki miasta i przyrody.

2. Menu talerzykowe

Concordia Taste wyróżnia się przede wszystkim ideą foodsharingu, która realizowana jest poprzez tzw. ,,menu talerzykowe”. O co chodzi w talerzykach? Wszystkie dania są tak skomponowane, żeby łatwo i komfortowo można było się nimi podzielić jeśli tylko najdzie Was na to ochota. Możecie wybrać sami kilka talerzyków – mieszając i próbując nowych smaków lub skorzystać z podpowiedzi kelnerów, którzy pomogą Wam skomponować pyszną kulinarną ucztę.

,,Zasiadając do kaczki, sandacza czy polików wołowych goście łatwo dobiorą do nich ziemniaczki z ogniska, leniwe pierogi czy doskonale z nimi zagrają także nasze arancini. Naszym zdaniem to wręcz idealna formuła do spotkań większym gronie i małej degustacji dla wszystkich, którzy lubią łączyć smaki.” – mówi Krzysztof Szczepański, menadżer restauracji Concordia Taste.

Talerzyki są idealne do czerpania radości z dzielenia się jedzeniem i próbowania różnorodnych smaków w większym gronie. Ceny są bardzo przystępne – od 19 do 38 zł za talerzyk.

3. Weekendowe TASTE_ingi

Od jakiegoś czasu w Concordii Taste zostały wprowadzone Weekendowe TASTE_ingi, które są okazją do próbowania za każdym razem trzech nowych, totalnie sezonowych dań co dwa tygodnie.

Weekend może stać się dla Was okazją do odkrywania na nowo znanych smaków, kulinarną podróżą do miejsca, gdzie czas zwalnia i można po prostu cieszyć się życiem. Przyjdźcie z najbliższymi i posmakujcie świetnej kuchni przy dźwiękach wyczarowanych przez DJ-a.

Przetestujcie kulinarne nowości podczas weekendowych TASTE_ingów. Informacje o kolejnych wydarzeniach znajdziecie tutaj: kliknij

4. Największy wewnętrzny mural w Polsce

Jeśli pyszne jedzenie to dla Was za mało, by odwiedzić restaurację, to co powiecie na to, by zobaczyć największy w Polsce mural wewnątrz budynku?

Scenografię restauracji Concordia Taste stanowi przeszło 500 metrowy mural, dzieło artystki Alicji Biały, który wyraża hołd dla uważności i idei smakowania życia z najbliższymi nam ludźmi. Ścienne malowidło robi ogromne wrażenie, zwłaszcza na wysokich sklepieniach! Kolory dodają wnętrzu oryginalnego i nietuzinkowego charakteru oraz ocieplają miejsce.

fot. Adam Bystry

5. Przestrzeń zaprojektowana z myślą o każdym szczególe

W Concordii Taste spędzicie czas w gronie znajomych lub rodziny w pięknej przestrzeni, która Was zachwyci. Wnętrze mimo, że industrialne to przytulne – dzięki wyjątkowej aranżacji, wszechobecnej zieleni i gry świateł oraz tekstur.

Otwarta przestrzeń dużej restauracji została wydzielona na mniejsze strefy za pomocą wysokich roślin oraz zaprojektowanych indywidualnie mebli. Lokal wypełniły wysokie stoły ze zintegrowanym oświetleniem, mniejsze stoliki z charakterystyczną konstrukcją oraz zasłony podwieszone na stalowej konstrukcji zasłony, które pełnią zarazem ważne zadanie funkcjonalne – umożliwiają stworzenie bardziej prywatnych, przytulnych przestrzeni i ułatwiają szybką zmianę układu wnętrza w zależności od planowanych wydarzeń.

Za projekt wnętrza odpowiadało znane poznańskie studio mode:lina.

fot. Adam Bystry

6. Mini galeria sztuki

Decydując się na lunch lub kolację w Concordii Taste skorzystasz nie tylko z uczty dla podniebienia, ale również uczty duchowej. Na zewnątrz restauracji znajduje się nietypowa mała galeria sztuki, zaaranżowana na wzór szklarni. To otwarte i dostępne dla wszystkich spragnionych kontaktu ze sztuką, miejsce.

Odbywają się tu wystawy prac m.in. studentów z Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu oraz lokalnych artystów – np. rzeźbiarzy i fotografów.

7. Tradycja toastów

Nie zdziwcie się gdy zamawiając w większej grupie dania z talerzykowego menu, w ślad za potrawami kelnerzy podadzą Wam kieliszki z trunkami.

Toasty to forma uczczenia z gośćmi, że postanowili spotkać się właśnie w Concordii Taste. Kiedy jedzenie z talerzykowej karty trafia na stół, tuż za nim wędrują tam kieliszki z toastami. Wspólne spotkanie przy jedzeniu warte jest przecież podkreślenia.

8. Chef Damian Bildź i produkty z lokalnych manufaktur

Za selekcję smaków odpowiada Chef – Damian Bildź (był szefem kuchni m.in. w znanych wrocławskich restauracjach La Maddalena, Lwia Brama² i Bułka z Masłem), który sprawia, że w Concordia Taste znane dania wymykają się z dotychczasowych ram.

Kuchnia stawia na wysoką jakość produktów i współpracuje z lokalnymi manufakturami. Bundz, a docelowo kolejne sery są z produkcji Serów Ślubowskich – małej manufaktury ze Ślubowa na Dolnym Śląsku. Producent ma swoje krowy i wiele razy zdobywał w środowisku uznanie za swoje produkty. Twaróg, który restauracja robi sama, stylizowany jest na hiszpański Queso Blanco. Na uwagę zasługuje również rzemieślniczy olej rydzowy, który proponowany jest gościom do pieczywa. Ogórki kiszone z gospodarstwa Sznajderów mówią same za siebie!

9. Sezonowe menu

Menu w Concordii Design ma dwa oblicza: wiosenno-letnie i jesienno-zimowe. Obecnie w karcie królują zatem mięsa i grzyby w różnych postaciach – jak np. kaczka lub sandacz z kurkami. Nie brakuje również opcji wege i potraw na słodko. Na wiosnę z pewnością przybędzie więcej dań z wykorzystaniem świeżych warzyw i owoców.

Dodatkowo w restauracji możesz skorzystać z opcji lunchu. Dostępna jest tygodniowa rozpiska menu. Możesz miksować i komponować posiłek spośród kilku przystawek, zup i dań głównych. Ceny zaczynają się od 20 zł.

10. Dwa bary i DJ

Concordia Taste to nie tylko dobra opcja na obiad, ale również idealna destynacja na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Możecie się zrelaksować lub zabawić, przy dobrym drinku w towarzystwie dźwięków muzyki dobieranej przez DJ-a.

W lokalu znajdują się aż dwa bary! Jeden w części restauracyjnej, drugi z kolei na dachu budynku – znanym imprezowym miejscu wśród Wrocławian i turystów.

fot. Adam Bystry

11. Taras z przepięknym widokiem 

A skoro o dachu mowa, to nie możemy pominąć oczywiście ostatniego – ale jakże ważnego powodu, dla którego Concordia Taste przyciąga swoich gości. Mamy na myśli oczywiście niezwykły taras, który dostępny jest przede wszystkim w pogodne dni. Jego znaczna część nie jest zadaszona, ale dzięki temu możemy podziwiać niesamowite widoki!

Taras wyróżnia również olbrzymia zielona ściana, którą tworzy 10. tysięcy roślin. Rozkoszuj się chwilą w tym pięknym miejscu i korzystaj z uroków Wrocławia i gościnności Concordii Taste.

Mamy nadzieję, że tych 11 powodów zachęci Was do odwiedzenia Concordii Taste na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Połączenie pięknej przestrzeni, dobrego jedzenia – tworzonego pod okiem znakomitego szefa kuchni i miłej atmosfery – pełnej gościnności i idei dzielenia się, jak dla nas jest strzałem w dziesiątkę!

Lokalizacja:
Wyspa Słodowa 7

Dojazd:
Przystanek pl. Bema; linie: 6, 8, 9, 11, 17, 23, 111, 128, C
Przystanek ul. Dubois; linie: 7, 15, 74, 132, 142, 144, K

Godziny otwarcia:
poniedziałek – czwartek 12:00 – 21:00
piątek – sobota 12:00 – 23:00
niedziela 12:00 – 21:00

Pełne MENU: tutaj

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułWrocław: 19. Jazztopad Festival [TERMIN, PROGRAM]
Następny artykułSpotkania biznesowe przy winie
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.