Wraz z wrocławską herbaciarnią Czajownia, Centrum Kultury Zamek w Leśnicy ma przyjemność zaprosić wszystkich na 7. edycję Festiwalu Herbaty. W tym roku święto herbaty trwać będzie przez dwa dni – w weekend 16 i 17 lipca.
W trakcie trwania wydarzenia będzie można poszerzyć swoją z zakresu herbacianego świata, poznać herbaciane technikalia biorąc udział w warsztatach i – co najważniejsze – napić się najlepszych herbat przygotowanych w rytualny sposób w trakcie wielu degustacji. Nie zabraknie też możliwości zaopatrzenia się w ceramikę, rękodzieło, czekolady i inne delikatesy dostępne u wystawców.
16.07 2022 – Sobota
Sala wykładowa (101)
Godzina: 12.00-12.50 Tytuł: Herbata – jak zacząć i się nie zniechęcić
Prowadzący: Kamil Kołodziejczyk
Opis: Pijasz na co dzień herbatę, ale nigdy nie odważyłeś się spróbować czegoś innego niż powszechnie dostępne torebki z zamkniętym w środku suszem? Słyszałeś o wybitnych herbatach z Japonii, Chin czy Korei ale wydaje ci się, że nie będziesz w stanie ich odpowiednio zaparzyć? Zapewne to wymaga specjalnych naczyń, termometru i innych gadżetów, a w dodatku taka herbata kosztuje fortunę, więc pozostaje pić tylko to, co dostępne jest w popularnych dyskontach. Jeśli chcesz zmienić ten punkt widzenia to zapraszam na prelekcję, w której opowiem jak podejść do herbaty, by zostać z nią na dłużej i nie obarczać tego tematu niepotrzebnymi mitami.
Godzina: 13.00-13.50 Tytuł: Nietypowa Japonia. Prowadzący: Murat Kornaev
Opis: Koganemidori, Goishicha, Ishizuchi Kurocha- nie każdy Japończyk kojarzy te nazwy. Podczas degustacji nie tylko przyjrzymy się tym nazwom, ale oczywiście też spróbujemy tych herbat i podzielimy się opiniami.Zapraszam na herbatę!
Godzina: 14.00-14.50 Tytuł: Herbata z buddyjskimi mnichami na himalajskich szlakach Nepalu
Prowadzący: Agata Ożarowska
Opis: Zabierzemy Was w podróż na himalajskie szlaki Nepaluw rejon trzeciej najwyższej góry świata – Kanchenjungi/ Kanczendzongi (8586 m.npm.). W towarzystwie fotografii podzielimy się przeżyciami z ostatniej wyprawy, którą odbyliśmy w listopadzie 2021 r.,. Tematem przewodnim tego spotkania będzie oczywiście herbata, tym razem tradycyjna wg receptury plemienia Sherpów. Piliśmy ją wraz z mnichami w wiosce Ghunsa, kiedy cały dzień modlili się o pokój na świecie w domu, w którym akurat tego dnia odbywaliśmy aklimatyzację do dalszej wędrówki na większej wysokości. Serdecznie zapraszamy na nasze fotoopowieści.
Godzina: 15.00-15.50 Tytuł: Czy w dziecięcym kubku mogą znaleźć się herbatki ziołowe?
Prowadzący: Ewa Komorowska
Opis: Herbatki ziołowe od lat stosowane są przez Osoby dorosłe, a czy mogą być podawane Naszym Milusińskim? Czy Dzieci mogą pić zioła, a jeśli tak – to które? W ramach krótkiego wykładu postaram się rozwiać wątpliwości. Pokaże konkretne ziółka i jak je przygotować aby Naszym Maluchom smakowały i działały.
Godzina: 16.00-16.50 Tytuł: Była już wielka 10 herbat, pora na wielką 100
Prowadzący: Rafał Przybylok
Opis: Czy Ty też zamiast owiec, liczysz przed snem herbaty? Zasypiasz po wyliczeniu wielkiej dziesiątki czy liczysz dalej? A gdyby tak ułożyć własną wielką dziesiątkę herbat? A może jeszcze lepiej: setkę! Jak wyglądałaby lista stu najważniejszych, najbardziej znanych i najbardziej kształtujących gust herbat Twoim zdaniem? Sprawdź czy znasz je wszystkie. Sprawdź czy twoja setka wyglądałaby podobnie. Zainspiruj się. Zapraszam na prezentację subiektywnie skompletowanego zestawu próbek stu najważniejszych herbat świata wraz z krótkim komentarzem do każdej z nich. Będzie to zarazem okazja by poznać nie tylko różnorodność świata herbaty ale też miejsc ją produkujących. Niestety nie ma możliwości parzenia i degustacji, za to nie ma też limitu miejsc.
Godzina: 17.00-17.50. Tytuł: Zimne oblicza herbaty – latem nie musisz o niej zapominać
Prowadzący: Anna Brożyna
Opis: Gdy dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze wiele osób odkłada herbatę na półkę. Ale zalewanie liści gorącą wodą nie jest jedyną opcją na spożywanie jej o tej porze roku! Razem przejdziemy przez sposoby przygotowania czaju wodą o różnym stanie skupienia i temperaturze. Ochłodzi się też naparem z liści zielonej japońskiej herbaty.
Godzina: 18.00-18.50. Tytuł: Czaisz? Czy to już rewolucja z herbatą w roli głównej?
Prowadzący: Piotr Mońka
Opis: Herbaty, herbaciarnie, festiwale. Zapraszamy na prelekcję o tym, jak wygląda rynek herbaty z punktu widzenia Czajowni. Będzie o herbatach i trendach na rynku, o tym czy herbaciarnia to dobry biznes oraz o festiwalach kulinarnych. Czy po rewolucjach kawowej i piwnej możemy się spodziewać też herbacianej? A może ona już trwa i wcale nie jest rewolucją?
Wstęp wolny
Sala Warsztatowa I (106)
Godzina: 12.00-12.50. Tytuł: Gdy herbata nie jest herbatą – zioła w naszym kubku
Prowadzący: Ewa Komorowska
Opis: W świecie herbaty część naparów zwanych jest herbatkami choć nic z Camelia sinensis nie mają wspólnego. Co to takiego…? – Zioła! Bogactwo polskich pól i łąk : na co mogą być stosowane, jak je zbierać, kiedy i kto może się nimi raczyć? O tym pochodzeniu, zastosowaniu ziół w ludowych wierzeniach opowie i pokaże Biolog, technik farmaceutyczny i znawca ziół, Członkini Stowarzyszenia Klub Herbaty Zaparzaj – Ewa Komorowska
Godzina: 13.00-13.50. Tytuł: Indyjskie herbaty ortodoksyjne
Prowadzący: Anna Kozłowska
Opis: Warsztaty herbaciane połączone z degustacją kilku herbat z różnych plantacji w Indiach. Porozmawiamy o tym co teraz dzieję się w Indiach, jeśli chodzi o herbaty ortodoksyjne, czy będzie ich coraz więcej? Czy jakość ma znaczenie? Jak w Indiach wygląda produkcja herbaty „oolong”, jakie znaczenie mają kultywary i różne eksperymentalne klony. Poznamy jak bardzo potrafią zachwycić aromatem i smakiem. Herbaty będą pochodziły głównie ze zbiorów tegorocznych (2022).
Godzina: 14.00-15.50. Tytuł: Herbata dla zielonych
Prowadzący: Antoni Kaluta
Opis: Herbata dla zielonych, nie tylko zielona. W niewielkim gronie skosztujemy wszystkich podstawowych rodzajów chińskiej herbaty, porozmawiamy o ich różnicach, podobieństwach i charakterze. To warsztaty skierowane do początkujących, którzy nie mieli do tej pory większej styczności z herbatą speciality. Zaprezentuję dlaczego herbatę warto parzyć w małych naczyniach i jak wiele można wyciągnąć z jednej porcji liści. Warsztaty potrwają około dwóch godzin, wypijemy łącznie sześć różnych herbat. Aby umożliwić wszystkim pełne ich doświadczenie i stworzyć przestrzeń na dyskusję oraz zadawanie pytań, spotkamy się w kameralnej grupie pięciu osób, łącznie ze mną.
Godzina: 16.00-16.50. Tytuł: Warsztaty piernikarskie – ozdób i zjedz
Prowadzący: Jacek Rudy
Opis: Zapraszamy na warsztaty zdobienia pierników. Każdy z uczestników będzie mógł ozdobić swój piernik za pomocą lukru królewskiego a następnie zabrać na pamiątkę lub zjeść swój pyszny pierniczek.
Godzina: 17.00-17.50 Tytuł: Wodne warsztaty herbaciane dla dzieci
Prowadzący: Adam Grunduls
Opis: Nie ma herbaty bez wody. Nie ma DOBREJ herbaty bez dobrej wody. Nasze zadanie na warsztatach to sprawdzić ten fakt eksperymentalnie. Przygotujemy w tym celu różne herbaciane napary: z wodę butelkowaną i filtrowaną, z wodą żywą i martwą, smaczną i niesmaczną. W tak upalne lato nie ma nic przyjemniejszego niż przelewanie wody i herbaty przez czajniczki i nasze gardła. Zapraszamy do zabawy.
Bilety: https://bilety.io/uoCyv
Godzina: 18.00-19.25 Tytuł: Uważność, Intencja, Herbata
Prowadzący: Mikołaj Wawrzyniecki
Opis: W kręgu, w towarzystwie herbaty, porozmawiamy o roli Uważności i Intencji w procesie jej przygotowywania. Praktyka opiera się zarówno na kolektywności doświadczenia, jak i na wewnętrznym wyglądzie. Prowadzi nas ona do poczucia lekkości i spokoju, zwraca ku umykającej chwili, pozwalając na skontaktowanie się z Intuicją.
Sala Warsztatowa II (107)
Godzina:13.00-14.30 Tytuł: Gaiwan dla początkujących
Prowadzący: Anna Brożyna
Opis: Gaiwan to uniwersalne narzędzie do parzenia herbaty, ale często pierwsze przygody z nim potrafią zakończyć się negatywnie. Wiele osób po pierwszej próbie odstawia gaiwan na półkę gdzie się kurzy. Jak używać gaiwana by ominąć te błędy nowicjusza? Będziesz mieć okazję sprawdzić w praktyce na warsztatach! Na miejscu będzie czekał na Ciebie, gaiwan i herbata, którą samodzielnie zaparzysz testując różne chwyty. Porozmawiamy o historii gaiwana i o tym na co zwracać uwagę przy zakupach.
Godzina: 15.00-16.25 Tytuł: Yunnan versus Tajwan – degustacja
Prowadzący: Michał Królikowski
Opis: Krótkie starcie bez ofiar, czyli Yunnan kontra Taiwan w kategorii „czarne herbaty nie takie oczywiste”. Degustacja herbat wysoko oksydowanych, która zakończy się dla wszystkich pomyślnie. Zestawimy nowofalowe herbaty czarne by wyciągnąć z nich trochę przyjemnych doznań i esencję, którą mają do zaoferowania. Bez cukru, a jednak na słodko.
Godzina: 18:00- 18:50 Tytuł: Czym pachnie herbata? Poznaj zestaw sensoryczny
Prowadzący: Rafał Przybylok
Opis: Czym pachnie herbata? Co ma na myśli kiper gdy mówi o zapachu skoszonej trawy czy mokrej ziemi? Poznaj chemizm herbacianych zapachów. Dowiedz się, które aromaty w liściach powstają przy różnych procesach ich obróbki. Powąchaj ponad czterdzieści próbek substancji odpowiadających za konkretne zapachy w herbacie.
Pozostałe atrakcje
Godzina: 13.30-14.00
Miejsce: W parku
Tytuł: Wstęp do praktyki stania na deskach Sadhu
Prowadzący: Paweł Chlastawa
Opis: Wstęp do praktyki stania na deskach Sadhu zapewnia kompleksowe zapoznanie się z tą egzotyczną dla naszego regionu, metodą pracy z ciałem. Daje również możliwość dalszej praktyki w domowym zaciszu. Jednak co najważniejsze – uczestnik zapoznaje się ze zmianami w warstwie psychofizycznej – przed, jak i po ćwiczeniu. Zyskuje możliwość obserwacji tonusów mięśniowych – wynikających z wpływu sytuacji stresowej. Mając jednocześnie na uwadze okresowość tego dyskomfortu – może następnie w pełni oddać się błogiemu już stąpaniu po podłożu bez gwoździ.
Wstęp wolny
Godzina: 14:00-15:00
Miejsce: W parku
Tytuł: Warsztaty z domowego przygotowania herbaty po japońsku.
Prowadzący: Robert Tomczyk
Opis: W warsztatach będzie mogło wziąć czynny udział pierwszych pięć osób, które zgłoszą się do prowadzącego kwadrans przed 14. W trakcie spotkania przygotowane zostaną dwie herbaty bancha oraz kukicha. Jest to domowy sposób przygotowania herbaty z użyciem horoku – specjalnego naczynia ceramicznego do prażenia liści. Prowadzący, wybitny znawca herbacianej kultury japońskiej, opowie o tradycjach związanych z piciem herbaty w domu. Prowadzący, herbaciany wędrowiec, opowie o doświadczeniach związanych z piciem herbaty w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Wstęp wolny
Godzina:14.00-17.00
Miejsce: Galeria
Tytuł: Turniej Toucha
Prowadzący: Mikołaj Wawrzyniecki i Piotr Mońka (Czajownia)
Opis: Zapraszamy do udziału w Otwartym Turnieju Tōcha. To chyba jedyny „konkurs” w Polsce, w którym można sprawdzić swoje umiejętności rozpoznawania herbat. Dla zwycięzcy przygotowany jest pakiet herbat ufundowanych przez Czajownię (bon na 500 zł do wykorzystania w sklepie czajownia.pl).
Godzina: 15:00-16:25
Miejsce: W parku
Tytuł: Jak uczyć się herbaty? – na przykładzie Klubu Herbaty Zaparzaj
Prowadzący: Anna Brożyna (Piewcy Teiny, Klub Herbaty Zaparzaj)
Opis: W Polsce nie ma zbyt dużego wyboru literatury na temat herbaty. Nie często trafiają się też szkolenia z tym związane. Raczej pojedyncze warsztaty. Skąd w takim razie prowadzący takie spotkania mają swoją wiedzę? Jak uczyć się herbaty? Ania opowie o tym jak zdobywać takie informacje samodzielnie, jak uczyć się praktyki herbacianej, ale też jak można rozwijać się w grupie herbaciarzy (i dzięki temu uczyć się szybciej!).
Wstęp wolny
Godzina: 17.00-19.30
Miejsce: Zbiórka – Sala Warsztatowa II (107)
Tytuł: Wypalanie ceramiki metodą Raku
Prowadzący: Andrzej Bero
Opis: Raku to bardzo spektakularna i szybka metoda wypalania ceramiki. Z jednej strony, korzeniami sięga średniowiecznej Japonii (idea, filozofia, droga herbaty), z drugiej – ery promów kosmicznych (technologia użyta przy budowie pieca). Wersja, którą znamy obecnie nie ma jednak z tradycyjną techniką wiele wspólnego. Większość jej charakterystycznych elementów wymyślono w latach 60. w Ameryce. Szybkość i stosunkowa łatwość czyni ją doskonałym medium do poznania i doświadczenia czym jest wypał w żywym ogniu. Jest emocjonującym procesem, który w efektowny sposób wprowadza w świat ceramiki. Podczas tegorocznego Festiwalu będzie można osobiście wypalić czarkę przygotowaną wcześniej przez Andrzeja Bero specjalnie na tą okazję. Wcześniej pigmentem z tlenkiem miedzi będzie można nadać jej osobistego charakteru.
17.07.2022 – Niedziela
Sala wykładowa (101)
Godzina: 12.00-12.50 Tytuł: Różne odcienie zieleni: Chiny vs Japonia vs Korea Płd.
Prowadzący: Kamil Kołodziejczyk
Opis: Uważasz, że nie lubisz zielonej herbaty, bo jest zbyt cierpka? Ale czy na pewno wiesz jak smakuje zielona herbata? Czy w ogóle można określić jednym słowem smak wszystkich dostępnych na rynku zielonych herbat? Pytań jest dużo, ale uzyskasz też dużo odpowiedzi, a to wszystko w kontekście herbat zielonych z Chin, Japonii i Korei Południowej.
Godzina: 13.00-13.50 Tytuł: Trendy herbaciane w Japonii ostatnich dekad
Prowadzący: Robert Tomczyk
Opis: Obserwacje różnych zjawisk zachodzących w Japonii poprzez pryzmat traktowania herbaty w ostatnich dekadach.. Ukazanie wszelkich oblicz herbaty od wielowiekowych klasycznych form (które znajdziemy tradycjach kultury Japonii) do metamorfozy ekologicznego produktu sprzedawanego w sklepach ze zdrową żywnością. Innowacje i nowe oblicza herbat w na rynku. Zmiany społeczne i ekonomiczne a produkcja herbaty. Kiedy herbata staje się czymś więcej niż produktem rolniczym.
Godzina: 14.00-15.25 Tytuł: Malownicza Sri Lanka wczoraj i dziś
Prowadzący: Adam Grunduls
Opis: Wspominając niezwykłą dla nas herbacianą podróż na Sri Lankę spróbujemy zachwycić uczestników pięknem tej kolorowej wyspy. Zobaczymy na slajdach plantacje, fabryki i ludzi herbaty przy pracy i po godzinach. Porozmawiamy o tym czego doświadczają mieszkańcy Sri Lanki w czasie obecnego kryzysu i czy my herbaciarze możemy im pomóc.
Wstęp wolny
Sala Warsztatowa I (106)
Godzina: 12.00-13.25 Tytuł: Zanurz się! – poczuj zdrowotną siłę przyrody i herbaty
Prowadzący: Agata Ożarowska
Opis: Autorski program praktykowania herbacianej uważności wspierający zdrowie psychiczne i fizyczne inspirowany japońską sztuką „Shinrin Yoku” (czerpanie siły z natury/kąpiele leśnych) w połączeniu z sensoryką herbacianą i dźwiękiem mis tybetańskich. Zapisz się i „zanurz się w przyrodzie i herbacie”: *Odbuduj swoją pierwotną więź z przyrodą, zacznij żyć jej rytmem i wraz z nią obudź witalne siły do życia *Skorzystaj z lasoterapii i przyjmij uodparniającą dawkę fitoncydów, które dają nam drzewa *Usłysz, zobacz, poczuj… Niech zmysły prowadzą Cię do osiągnięcia spokoju i równowagi *Wzmocnij funkcje poznawcze, samoświadomość i zacznij bardziej cieszyć się życiem dzięki ornitoterapii *Wszystko towarzystwie smaku i aromatu nepalskich herbat, które pokażą Ci nowe ścieżki samorozwoju
Godzina: 13.30-14.55 Tytuł: Uważność, Intencja, Herbata
Prowadzący: Mikołaj Wawrzyniecki
Opis: Mikołaj Wawrzyniecki
Opis: W kręgu, w towarzystwie herbaty, porozmawiamy o roli Uważności i Intencji w procesie jej przygotowywania. Praktyka opiera się zarówno na kolektywności doświadczenia, jak i na wewnętrznym wglądzie. Prowadzi nas ona do poczucia lekkości i spokoju, zwraca ku umykającej chwili, pozwalając na skontaktowanie się z Intuicją.
Godzina: 15.00-16.25 Tytuł: 81 czarek herbaty z Lao Tzu
Prowadzący: Ivan Sitsko
Opis: Jest to kontynuacja performance’u, który parę lat temu miał miejsce w ramach festiwalu Zaparzaj, w tym roku został wznowiony i część druga odbyła się na festiwalu „Święto Herbaty”. Tym razem chcę dokończyć realizację zamiaru wypić razem z uczestnikami performance’u 81 czarek herbaty i przeczytać od deski do deski traktat Lao Tzu „Tao Te Ching”. Będę przy tym rozdawał wiersze po jednym dla jednej osoby dopóki nie zostanę z pustymi rękoma, żeby zrobić przestrzeń na nowe działanie.
Godzina: 18.30-19.20 Tytuł: Herbata na upał. Czy da się wychłodzić organizm herbatą?
Prowadzący: Monika Hibner-Mońka
Opis: Istnieje kilka rewelacyjnych i sprawdzonych sposobów na chłodzenie się herbatą. Niektóre są oczywiste, inne zaskakujące, ale praktycznie wszystkie są banalnie proste do wykonania. Herbata na zimno jest smaczna i zdrowa, ale herbata na gorąco może mieć zaskakująco ciekawe działanie.
Zapraszamy na degustacyjny warsztat wychładzająco – orzeźwiający.
Sala Warsztatowa II (107)
Godzina:12.30-13.55 Tytuł: Japonia na ślepo
Prowadzący: Antoni Kaluta
Opis: Na pierwszy rzut oka wszystkie japońskie herbaty zdają się być podobne, jednak tym razem rezygnujemy z patrzenia. Wzrok jest zmysłem tak wyćwiczonym, że tłumi pozostałe. Zakryj oczy, a poczujesz więcej. Na ślepej degustacji spróbujemy znaleźć różnice pomiędzy japońskimi zielonymi herbatami i przekonać się, jak wiele różnorodności można znaleźć w złudnym podobieństwie.
Godzina: 14.00-15.00 Tytuł: Warsztaty parzenia matcha
Prowadzący: Barbara Korona
Opis: „Zaparz filiżankę dobrej herbaty; ułóż węgiel tak, żeby jego płomień ogrzewał wodę; kwiatom nadaj naturalny wygląd; latem zadbaj o chłód, zimą o ciepło; zrób wszystko zawczasu; przygotuj się na deszcz; okaż współbiesiadnikom wszelkie względy.” Sen no Rikyu Zapraszam na warsztaty poświęcone japońskiej drodze herbaty – chadō. Będzie to spotkanie nastawionego na kontemplację i doświadczanie świadomego współprzeżywania chwili (jap. ichigo ichie) z czarką wyśmienitej herbaty.
Warsztaty zostaną podzielone na dwie części: Pokaz parzenia herbaty Wykorzystując przestrzeń festiwalu stworzymy mini – pawilon herbaciany. Zaparzę w nim dla Was wysokiej jakości matchę, dostosowując miejsce i atmosferę spotkania do pory roku, dnia oraz energii która wytworzy się między nami. Warsztaty parzenia matchi Czyli nauka o podstawowych akcesoriach i zasadach parzenia herbaty – do czego służą, jakie mają znaczenie. Opowiem o historii chanoyu, estetyce wabi-sabi oraz czterech zasadach wa kei sei jaku. Na tym etapie każdy z uczestników będzie miał możliwość spróbować swoich sił od strony praktycznej i samodzielnie zaparzyć herbatę.
Prowadząca: Barbara Korona W spotkaniu herbacianym cenię sobie nieoczywiste piękno, prostotę i traktuję je jako sposób doświadczania rzeczywistości, który warto przenosić na wszystkie obszary życia. Inspirują mnie głównie przekazy ludzi herbaty takich jak: Muso Soseki, Murata Shuko, Takenoo Joo, Sen no Rikyu oraz Soshitsu Sen. Wszyscy oni podążali drogą herbaty na przekór popularnym modom i rozrywkom. Na co dzień prowadzę herbaciarnię Czajownia w Krakowie.
Godzina: 16.00-17.25 Tytuł: Między zielenią a czernią. Moderowana degustacja herbat oolong
Prowadzący: Wojciech Woźniak
Opis: Ujmując rzecz najprościej- herbaty oolong znajdują się pomiędzy herbatami zielonymi (nieutlenionymi) a herbatami czerwonymi. Wśród nich znaleźć możemy zarówno herbaty poddane minimalnej oksydacji, przypominające wyglądem liści herbaty zielone, jak i te utlenione w znacznym stopniu zbliżone do herbat znanych w Europie jako herbaty czarne. Podczas warsztatu uczestnicy zaznajomią się nie tylko z historią tego rodzaju herbat, lecz przede wszystkim poznają ich zróżnicowane, zaskakujące smaki i aromaty. Wyrusz z nami w podróż w poszukiwaniu kwiatów, orzechów, ciasteczek, pieczonego chleba i wielu wielu innych smaków – zamkniętych w herbacianym liściu. Zaprezentowane herbaty zostały wyselekcjonowane przez Wojciecha Woźniaka i są dostępne w ofercie sklepu TheTea.pl
Godzina: 17.30-18.55 Tytuł: Dzika herbata – unikaty Czajowni
Prowadzący: Radosław Rusztyn
Opis: Dokonując decyzji zakupowych (w tym herbacianych) coraz częściej zwracamy uwagę, by były one etyczne i poza satysfakcją dla naszych kubków smakowych uwzględniały również troskę o byt ludzi uczestniczących w procesie produkcji, czy o środowisko naturalne. Czajownia od lat stara się wyjść naprzeciw tym nieustannie rosnącym na znaczeniu oczekiwaniom.
Oprócz certyfikowanych plantacji w standardzie BIO spotykamy się także z nowymi sposobami uprawy herbaty, gdzie od krótkoterminowego zysku ważniejsze jest utrzymanie uprawy zrównoważonej. Nie są to jednak zupełnie nowe trendy, które wiodą wprost do nalepienia sloganu „Forest Friendly Farming”, ale niekiedy zupełnie prymitywne, gdzie herbata jest zbierana z dzikich krzewów rosnących pośród dżungli. Zbiór herbaty w takich warunkach nie sprzyja wielkim plonom, ale zupełnie nie ingeruje w naturalną różnorodność. Dzięki zachowaniu bioróżnorodności, wszelkie szkodniki mają naturalnych wrogów, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania środków ochrony roślin.
Poza częścią merytoryczną dotyczącą upraw ekologicznych warsztaty obejmują prezentację liści, parzenie i degustację co najmniej trzech dzikich herbat dostępnych tylko w Czajowni.
Pozostałe atrakcje
Godzina: 15.30-16.00
Miejsce: w Parku
Tytuł: Wstęp do praktyki stania na deskach Sadhu
Prowadzący: Paweł Chlastawa
Opis: Wstęp do praktyki stania na deskach Sadhu zapewnia kompleksowe zapoznanie się z tą egzotyczną dla naszego regionu, metodą pracy z ciałem. Daje również możliwość dalszej praktyki w domowym zaciszu. Jednak co najważniejsze – uczestnik zapoznaje się ze zmianami w warstwie psychofizycznej – przed, jak i po ćwiczeniu. Zyskuje możliwość obserwacji tonusów mięśniowych – wynikających z wpływu sytuacji stresowej. Mając jednocześnie na uwadze okresowość tego dyskomfortu – może następnie w pełni oddać się błogiemu już stąpaniu po podłożu bez gwoździ.
Wstęp wolny
Godzina: 16.45-17.30
Miejsce: Sala wykładowa (101)
Tytuł: Spotkanie autorskie z książką „Rymowane historie herbaciane oraz miniatury”
Prowadzący: Ivan Sitsko
Opis: Zapraszam na spotkanie z książką „Rymowane historie herbaciane oraz miniatury” W ramach spotkania przeczytam parę swoich wierszy, opowiem historie związane z powstawaniem książki, jak również zaparzę herbatę, którą ostatnio przywiozłem ze sobą z podróży. Nie zabraknie również części twórczej – spróbujemy stworzyć parę miniatur na wzór haiku. Spotkanie jest otwarte – zapraszam serdecznie, Ivan Sitsko.
Wstęp wolny.