Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego jest nie lada wyzwaniem szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają swoja przygodę z biznesem w tej branży. To czasochłonne oraz wymagające zajęcie z pewnością nie dla każdego.
Skoro jednak padła decyzja o inwestycji w tego rodzaju działalność, punkt wyjścia zawsze stanowi miejsce, lokal oraz wyposażenie gastronomii. Wbrew pozorom to właśnie ten ostatni element, czyli urządzenia do obiektu, spędzają sen z powiek niejednemu inwestorowi.
Od pierwszych decyzji i wydanych środków, zależy tak naprawdę funkcjonowanie i powodzenie biznesu.
Wyposażenie gastronomii to nie tylko urządzenia grzewcze, przeszklone szafy, miksery, frytownice czy szafy chłodnicze. Czym innym jest zagwarantowanie narzędzi pracy w restauracji czy cukierni, a czym innym ich zakup do baru. Należy wziąć pod uwagę wszystkie czynniki w tym m.in. wymiary produktów, odpowiednie warunki otoczenia, jak i ich zastosowanie w praktyce. Dodatkowo sprzedawane w sklepach gastronomicznych szafy chłodnicze czy witryny chłodnicze, nie zawsze nadają się do pełnowymiarowego użytku w lokalu. Czym zatem kierować się wybierając wyposażenie gastronomii?
Podstawowe wyposażenie gastronomii
Zamawiane urządzenia gastronomiczne powinny być przede wszystkim zweryfikowane pod kątem parametrów. Należy przyjrzeć się szczegółowo ofercie sklepu i sprawdzić czy sprzęty będące obiektem sprzedaży, są przystosowane do oczekiwań i potrzeb lokalu. Tylko przemyślane zakupy gwarantują 100% satysfakcji. Klasyczny punkt gastronomiczny zbudowany jest z kilku stref: kuchni, zaplecza kuchennego i technicznego, pomieszczenia socjalnego oraz sali konsumpcyjnej. Każdy z nich musi być wyposażony w dobrej jakości urządzenia. W przypadku kuchni będą to półki, blat roboczy do obróbki mięsa czy nabiału oraz stoły ze zlewami. Należy również zadbać o szafy chłodnicze, lodówki, a także sprzęt typu piece, grille, krajalnice, blendery i miksery. Coraz więcej lokali decyduje się kupić witrynę chłodniczą dostępną w sklepie gastroprodukt.pl, którą wstawia się już nie tylko do kuchni, ale i na salę jako wyposażenie gastronomii, pobudzające apetyt konsumenta.
Wartościowa witryna chłodnicza
Witryny chłodnicze są w tej chwili jednym z najbardziej popularnych sprzętów jeśli chodzi o wyposażenie gastronomii czy sklepów spożywczych. Można je również spotkać w sklepach zoologicznych. Tego rodzaju sprzęty gastroprodukt.pl/witryna-chlodnicza to dużo więcej niż tradycyjne lady chłodnicze przeszklone, z którymi często można się spotkać w cukierniach. Nowoczesna witryna chłodnicza gwarantuje świeżość przechowywanych artykułów spożywczych i żywnościowych, ich lepszy smak, a tym samym jakość i wydłużony czas przydatności do spożycia. To także niezawodny sposób na prezentację produktów w formie ekspozycji, co ma bezpośredni wpływ na decyzję zakupową klienta. Najnowsze witryny chłodnicze charakteryzuje 'ruchomy’ zakres temperatur. Oznacza to, że można samodzielnie sterować parametrami sprzętu w zależności od potrzeb. Wybierając witrynę chłodniczą należy także pamiętać o zwróceniu szczególnej uwagi na jej pojemność. Każdy renomowany sklep gastronomiczny powinien oferować sprzęt o różnych pojemnościach, dostosowany do potrzeb danego lokalu.
Podstawa zaplecza gastronomicznego: szafa chłodnicza
Szafa chłodnicza stanowi absolutne must have każdego lokalu gastronomicznego. Wysokiej jakości sprzęt docenią w restauracjach nie tylko kucharze, ale i pozostali pracownicy, którym z pewnością będzie odpowiadała łatwość obsługi, mycia oraz nowoczesny design tej oferty gastroprodukt.pl/szafy-chlodnicze. Najnowsze szafy chłodnicze to różnorodne modele, pozwalające utrzymać towar w nienaruszonym, świeżym stanie. Sprawdzą się m.in. w przechowywaniu napojów czy nabiału. Ale i będą służyły produktom o krótszym terminie przydatności. W ofercie sklepu GastroProdukt Professional można znaleźć zarówno przeszklone szafy chłodnicze, jak i obudowane. Modele różnią od siebie parametry, wymiary oraz liczba drzwi. Te, jak i obudowę zewnętrzną, wykonano ze stali nierdzewnej.
Gdzie kupować profesjonalne wyposażenie gastronomii?
Nowoczesne urządzenia chłodnicze w gastronomii to jedna z najważniejszych inwestycji biznesowych. Dlatego też wybierając wyposażenie gastronomii w danym sklepie, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na parametry i jakość wykonania produktów. Wymaga to szczegółowego zapoznania się ze specyfikacją asortymentową, co zaś wiąże się chociaż z podstawową znajomością strony technicznej danej branży. Co jednak w przypadku, gdy wykracza to poza kompetencje kupującego? Wówczas warto skorzystać z kompleksowej obsługi jaką gwarantuje GastroProdukt Professional, czyli ze specjalistycznego doradztwa. Firma weźmie pod uwagę oczekiwany zakres pracy danego asortymentu i wesprze klienta w podjęciu decyzji na każdym etapie procesu zakupowego.
Nowoczesne wyposażenie gastronomii odgrywa kluczową rolę w każdym projekcie gastronomicznym. Pozwala zachować sprzedawane produkty w najlepszym stanie, a przy tym gwarantuje szybkość obsługi i funkcjonalność przez kilka lub kilkanaście kolejnych lat.